Εμπόδιο οι «στρατιωτικές ζώνες» στην αγορά κατοικιών από ξένους στα κατεχόμενα

Υπό τον τίτλο «Εμπόδιο στους ξένους οι στρατιωτικές ζώνες!», η Yeni Bakış (13.06.20), σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου &Πληροφοριών, γράφει ότι οι «στρατιωτικές ζώνες» αποτελούν εμπόδιο για τους ξένους που αγοράζουν κατοικίες στην κλεμμένη, κατεχόμενη γη της Κύπρου.

 

 

Σημειώνεται ότι η λεγόμενη «υπουργός εσωτερικών» του αποσχιστικού καθεστώτος Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς δεν ανέφερε κάτι σχετικά με την εξαγγελία ότι ο αριθμός των κατοικιών

που μπορεί να αγορασθεί από τους ξένους αυξάνεται στα τέσσερα λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες τους στην οικονομία.

 

Αναφέρεται ότι αυτή η κατάσταση αφήνει εκτεθειμένους τους εργολάβους, που περιμένουν την «στρατιωτική έγκριση» για να μπορέσουν να αναλάβουν τις κατοικίες που πλήρωσαν αρκετοί ξένοι.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ξένοι αγοραστές δεν μπορούν να αγοράσουν κοντά σε στρατιωτική ζώνη, έτσι πληρώνει ο επενδυτής και μετά δημιουργείται κρίση ανάμεσα στον πωλητή και τον αγοραστή.

 

Σε δηλώσεις στην εφημερίδα, ένας εργολάβος, που ήθελε να παραμείνει ανώνυμος, ανέφερε ότι η κατάσταση δεν είναι όπως την ανακοίνωσε η «υπουργός». Διευκρίνισε ότι εξαιτίας των προβλημάτων που προκαλούνται από τις περιοχές που είναι «στρατιωτικές ζώνες», οι ξένοι δεν σκέφτονται  να αυξήσουν τις αγορές τους σε διαμερίσματα και διερωτάται «ποιος θα αγοράσει τέσσερα διαμερίσματα την στιγμή που χιλιάδες φάκελοι αναμένουν έγκριση ακόμη στο υπουργείο».

 

Στη συνέχεια, ο εργολάβος είπε ότι αυτά τα κτίρια [που χρειάζονται «στρατιωτική έγκριση»] βρίσκονται σε απόσταση το ελάχιστον 500 μέτρα από την στρατιωτική ζώνη και αυτό μπορεί να επεκταθεί ως 6χμ σε διάμετρο. Πρόσθεσε ότι χτίζουν και πωλούν οικοδομές σε περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας, [αναφέρεται από τους ίδιους ως Gelibolu], αλλά επειδή αυτές οι οικοδομές είναι πλησίον των «στρατιωτικών ζωνών» δεν μπορούν πωληθούν σε ξένους. Πρόσθεσε ότι πήγαν στις «δυνάμεις ασφαλείας» εξαιτίας αυτής της κατάστασης, αλλά τους είπαν ότι δεν μπορούν να δώσουν άδεια, γιατί η περιοχή βρίσκεται πίσω από στρατιωτική μονάδα και επειδή στο κατεχόμενο χωριό Μιντζέλι υπάρχει στρατιωτικό καζίνο.

 

Ο εργολάβος υποστήριξε ότι σε περισσότερες από δυο χιλιάδες αιτήσεις από ξένους δεν εκδόθηκε τίτλος ιδιοκτησίας, εξαιτίας των «στρατιωτικών ζωνών».

 

Ο πρόεδρος της ένωσης Τουρκοκύπριων εργολάβων Τζαφέρ Γκιούρτζαφερ ανέφερε ότι πρέπει να γίνει κάποια «νομική τροποποίηση» ώστε οι στρατιωτικές μονάδες να φύγουν μέσα από τις πόλεις, δεν γίνεται να αναμειγνύονται με τον τομέα των οικοδομών και κτηματομεσιτών. Στη συνέχεια, ανέφερε τα εξής: «Ο στρατός δεν είναι εναντίον αυτού. Πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις σχετικά με αυτό στον προϋπολογισμό. Οι τοποθετήσεις συνεχίζουν να γίνονται με τον ίδιο τρόπο από το 1974. Πέρασαν χρόνια από τοτε». 

 

Διαβάστε επίσης: Ανάλυση: Ψήφισμα 550 &δυνατότητες αποτροπής «τουρκοποίησης» Βαρωσίων

Μας το είπαν: Σκοπός της «Επιτροπής Αποζημιώσεων» είναι η «τουρκοποίηση»!

Keywords
Τυχαία Θέματα