Εμπορική εκμετάλλευση πνευματικής ιδοκτησίας σε Πανεπιστήμια

Την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση των θεμάτων εμπορικής εκμετάλλευσης ερευνητικών αποτελεσμάτων από τα Kυπριακά πανεπιστήμια επεσήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας «Κounoupias IP», Nick Kounoupias.

«Πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού, βγάζουν πολλά λεφτά μέσω της πνευματικής ιδιοκτησίας, την οποία εκμεταλλεύονται εμπορικά» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «Η Κύπρος χρειάζεται να ακολουθήσει τα "βήματα" των

πανεπιστήμιων του εξωτερικού όσον αφορά την πνευματική ιδιοκτησία διότι θα ήταν ένας έξυπνος τρόπος για ανάπτυξη της οικονομίας».

Επιπρόσθετα, ο Κ. Κουνούπιας τόνισε πως στην Κύπρο υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα, τα οποία εμποδίζουν την εμπορευματοποίησή της πνευματικής ιδιοκτησίας. «Μεγάλο εμπόδιο για την επίτευξη της εμπορευματοποίησης αποτελεί η αδυναμία των νόμων των Πανεπιστημίων για προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας» και συνέχισε λέγοντας πως τα Κυπριακά πανεπιστήμια, βρίσκονται υπό την "σκιά" της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία επηρεάζει άρδην την κατάσταση».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε πως η Κυπριακή Κυβέρνηση θα μπορούσε να παίξει καταλυτικό παράγοντα στην ενδυνάμωση των νόμων για προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας αφού χωρίς την κατάλληλη ενημέρωση και στήριξη θα ήταν «ακατόρθωτη η εμπορευματοποίηση αυτή».

Σημειώνεται, πως στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου SCIENT, διοργανώνεται ένα high-level δείπνο για Πρυτάνεις, Αντιπρυτάνεις, Κοσμήτορες Σχολών και Προέδρους Τμημάτων από όλα τα Κυπριακά πανεπιστήμια με κύριο ομιλητή των Nick Kουνούπια, ο οποίος θα μεταφέρει βέλτιστες πρακτικές και επιτυχημένα παραδείγματα από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το high-level δείπνο θα διεξαχθεί στις 13 Μαίου, στο Hilton Park, απο τις 13:00-15:00.

Keywords
Τυχαία Θέματα