Έχω Καρδιακή Ανεπάρκεια, τι πρέπει να κάνω;

Με την ευκαιρία της εβδομάδας καρδιακής ανεπάρκειας και την πραγματική ανάγκη να ενημερωθούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δηλαδή οι ασθενείς που πάσχουν από την συγκεκριμένη νόσο, προσπαθήσαμε να περιγράψουμε τις προσαρμογές που πρέπει να κάνουν στην καθημερινότητά τους.

Η ορθή προσαρμογή στα παρακάτω είναι αυτό που θα προσφέρει ποιότητα ζωής στους πάσχοντες.

1. Σωστή διατροφή και προσαρμογή του τρόπου ζωής.

2. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η καταγραφή από τον ασθενή ορισμένων σημαντικών παραμέτρων, όπως είναι η αρτηριακή πίεση, η καρδιακή συχνότητα, οι μεταβολές του σωματικού βάρους

και η ποσότητα των αποβαλλόμενων ούρων. Ο ασθενής και η οικογένεια του θα πρέπει να εκπαιδευτούν και να ενημερωθούν στην αναγνώριση των συμπτωμάτων και κατάλληλες ενέργειες:

 Καθημερινό ζύγισμα, ενημέρωση του ιατρού σε περίπτωση αύξησης του βάρους πάνω από 2 κιλά.

 Διακοπή καπνίσματος

 Ορθή λήψη θεραπευτικής αγωγής με καθορισμένες δόσεις και ώρας λήψης των φαρμάκων. Για το λόγο αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν βοηθήματα όπως, ειδικά κυτία φαρμάκων, υπενθυμίσεις π.χ. με αυτοκόλλητο στο ψυγείο ή υπενθυμίσεις στο κινητό ή βοήθεια από συγγενικό πρόσωπο.

 Περιορισμένη πρόσληψη αλατιού

 Αποφυγή κατάχρησης αλκοόλ, χωρίς να είναι απαγορευμένο. Ένα θέμα που θα πρέπει να συζητηθεί με τον ιατρό σας δεδομένου ότι αλλάζει ανά περίπτωση

 Απώλεια σωματικού βάρους, σε παχύσαρκους ασθενείς

 Τακτικός εμβολιασμός

 Καθημερινό πρόγραμμα ήπιας σωματικής άσκησης, περίπου 10 λεπτά δύο φορές την ημέρα και με προσπάθεια να αυξηθεί αυτός ο χρόνος αλλά και η ένταση της άσκησης βαθμιαία.

 Αποφυγή συναισθηματικής φόρτισης

Άρα, κάθε μέρα όταν θα σηκωθείτε από το κρεβάτι και πάτε στην τουαλέτα, είναι χρήσιμο να ζυγιστείτε και να καταγράψετε τα κιλά σας. Την ίδια ώρα ελέγξτε τα πόδια σας, τους αστραγάλους και την κοιλιά σας για έντονο πρήξιμο. Αμέσως μετά και καθώς θα ετοιμάζετε το πρωινό σας και θα κινήστε μέσα στο σπίτι νιώστε για λίγα λεπτά την αναπνοή σας αν είναι φυσιολογική ή αν άλλαξε κάτι, αν υπάρχει δυσκολία στην εισπνοή, αν αισθάνεστε βάρος στο στήθος η αν αναπνέετε γρηγορότερα από ότι συνήθως (λαχάνιασμα). Τέλος, την ώρα που θα καθίσετε στο τραπέζι για το πρωινό γεύμα σας πάρτε τα φάρμακα σας σύμφωνα με τις οδηγίες που έχετε. Αφού ολοκληρώσετε το γεύμα σας και περάσει λίγος χρόνος ξεκινήστε με ήπια βάδιση για τη 10λεπτη πρωινή άσκηση σας. Άσκηση δεν είναι μόνο η βάδιση, μπορεί να αντικατασταθεί με 10λεπτο κολύμπι, δουλειά στον κήπο, παιχνίδι με το εγγονάκι σας ή ακόμα και μάζεμα χόρτων, μανιταριών ή σαλιγκαριών για εμάς τους Κύπριους! Γενικά, βρείτε κάτι που σας αρέσει και ακολουθείστε το!

Για οποιαδήποτε αλλαγή στο σώμα σας, πχ αύξηση βάρους ή/και πρήξιμο στα πόδια κλπ ενημερώστε άμεσα τον ιατρό σας και πιθανόν να χρειαστεί να τον επισκεφτείτε.

Τέλος υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που θα πρέπει να μεταβείτε άμεσα στο νοσοκομείο ίσως και με ασθενοφόρο. Οι περιπτώσεις αυτές είναι

• Δύσπνοια, έντονο λαχάνιασμα σε ηρεμία ή σας ξυπνάει τη νύχτα

• Βήχας, ιδιαίτερα με αφρώδη πτύελα

• Αύξηση σωματικού βάρους πάνω από 2κιλ. σε λιγότερο από 2 ημέρες

• Απώλεια συνείδησης, λιποθυμία

• Πολύ δυνατός πόνος στο στήθος

• Πολύ έντονη δύσπνοια

Για οποιαδήποτε επίσκεψη σε ιατρό ή νοσοκομείο θα πρέπει να έχετε μαζί σας τον φάκελο με το ιστορικό σας, το ημερολόγιο σας, προηγούμενο καρδιογράφημα και τα φάρμακα που λαμβάνετε!

Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια οφείλουν να φροντίζουν καλά τον εαυτό τους για να καταφέρουν να ζήσουν ποιοτικά και πολλά χρόνια!

Dr Med Αγγελική Μούζαρου Msc

Καρδιολόγος, Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς

Member of ACC/ESC, ERC

National Medical Director of AMLS/NAEMT

Email: mouzarou@gmail.com

f: @cardiologygreece

f: @cardiologycy

Keywords
Τυχαία Θέματα