ΕΔΑΔ και ΣτΕ παρακολουθούν στενά την κατάσταση σε Τουρκία

Το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) παρακολουθούν στενά την κατάσταση στην Τουρκία, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣτΕ με αφορμή τη συνάντηση που είχαν σήμερα εκπρόσωποι του διεθνούς οργανισμού με μέλη της τουρκικής ΜΚΟ «Τουρκική Ένωση Σπουδών ΜΜΕ και Νομικής», στο Στρασβούργο.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την κατάσταση της δικαιοσύνης στην Τουρκία, ιδιαίτερα

μετά την εκδήλωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος και τον βαθμό εμπλοκής του ΕΔΑΔ. Από την πλευρά του ΣτΕ επισημάνθηκε η ανεξαρτησία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, μεταξύ άλλων σε σχέση και με την χρονική στιγμή της έκδοσης των αποφάσεών του.

Παράλληλα, έγινε αναφορά στην αρχή της επικουρικότητας, σύμφωνα με την οποία το Δικαστήριο μπορεί να χειριστεί υποθέσεις μόνο εφόσον έχουν εξαντληθεί όλα τα εσωτερικά ένδικα μέσα.

«Το ΕΔΑΔ δεν μπορεί να επέμβει στη βάση γενικών ανησυχιών και αντιλήψεων – όσο ευρέως διαδεδομένες και αν είναι – αλλά λαμβάνει τις αποφάσεις του στη βάση της νομικής απόδειξης που έχει ενώπιον του σε κάθε υπόθεση χωριστά» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Για την κατάσταση στην Τουρκία, σημειώνεται τέλος ότι το ΕΔΑΔ διατηρεί το δικαίωμα να εξετάσει την αποτελεσματικότητα των εσωτερικών ένδικων μέσων υπό το πρίσμα των εξελίξεων, ιδιαίτερα σε σχέση με την επιβολή των αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου στα κατώτερα δικαστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15 Ιουλίου 2016 και τα διάφορα μέτρα που λήφθηκαν στην Τουρκία υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, το ΕΔΑΔ έλαβε πάνω από 33.000 αιτήσεις από Τούρκους πολίτες. Η πλειοψηφία των αιτήσεων αφορά απολύσεις από τη δημόσια υπηρεσία (πάνω από 30.000, περιλαμβανομένων 520 δικαστών). Οι υπόλοιπες αιτήσεις αφορούν υποθέσεις κράτησης, μεταξύ άλλων 380 δικαστών και διάφορα άλλα θέματα.

Την ίδια στιγμή, 130 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί στη χώρα και 50 χιλιάδες είναι προφυλακισμένοι. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έχει λάβει 80 χιλιάδες ατομικές προσφυγές και έχει απορρίψει εξ αυτών τις 75 χιλιάδες. Οι εναπομείνασες 5.000 που εκκρεμούν αφορούν υποθέσεις παράνομης κράτησης ή υπερβολική διάρκεια κράτησης.

Σε συνεννόηση με το Συμβούλιο της Ευρώπης, οι τουρκικές αρχές συνέστησαν το 2017 μια ad hoc Επιτροπή για την εξέταση των υποθέσεων όσων πολιτών επηρεάστηκαν από τα έκτακτα μέτρα που ισχύουν στη χώρα, προτού αποταθούν στο Στρασβούργο.

Έκτοτε, οι υποθέσεις που φτάνουν στο ΕΔΑΔ έχουν περιοριστεί σημαντικά, σε 30 με 40 κάθε εβδομάδα, από 1.000 με 1.500 αμέσως μετά τα μέτρα για το πραξικόπημα στην Τουρκία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα