ΕΔΕΚ: Επιτέλους η Κυβέρνηση να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις

Την ελπίδα ότι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θα έχουν την τύχη αυτών που εξήγγειλε στις 19 Απριλίου του 2013, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

«Ελπίζουμε ότι επιτέλους η Κυβέρνηση θα κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της και δεν θα αρκείται σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα την ώρα που χιλιάδες πολίτες ζουν σε συνθήκες ακραίας λιτότητας και φτώχειας», ανέφερε.

Η ΕΔΕΚ,

είπε, ως υπεύθυνο πολιτικό κόμμα, χαιρετίζει την πλήρη άρση των συναλλαγματικών περιορισμών και τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

«Ελπίζουμε ότι ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση θα αξιοποιήσουν με πολιτικά και οικονομικά επιχειρήματα το πακέτο Γιούνγκερ προς όφελος της κυπριακής οικονομίας, αλλά και τη μετατροπή του ELA που κακώς φορτώθηκε στην Τράπεζα Κύπρου σε μακροχρόνιο ομόλογο με χαμηλό επιτόκιο», είπε.

Αναφερόμενος στα μέτρα που είχε εξαγγείλει στις 19 Απριλίου 2013 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δύο χρόνια μετά ένας σημαντικός αριθμός από αυτές τις εξαγγελίες και αυτά τα μέτρα δεν έχουν υλοποιηθεί.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι ο Πρόεδρος είχε εξαγγείλει ότι η η Κυβέρνηση θα προωθούσε άμεσα νομοθεσία με την οποία θα προστατεύονται οι ιδιοκτήτες από την αποστέρηση της οικιστικής ή επαγγελματικής τους στέγης, κάτι το οποίο, ανέφερε, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει.

Πρόσθεσε ότι είχε επίσης εξαγγείλει τη σύσταση Διαιτητικού Δικαστηρίου το οποίο με ταχύρρυθμες διαδικασίες θα επιδίκαζε αποζημιώσεις στους κατόχους αξιογράφων ή τραπεζικών ομολόγων που έχουν εξαπατηθεί και δεν είναι θεσμικοί επενδυτές, κάτι που δεν έχει γίνει.

Αναφέρθηκε επίσης στην εξαγγελία του Προέδρου για τη δυνατότητα επιμήκυνσης των δανείων και συνεπώς, τη μείωση των καταβαλλομένων δόσεων, χωρίς την όποια επιπλέον επιβάρυνση των οφειλετών, η οποία όπως είπε επίσης δεν έχει γίνει.

«Όπως έχουμε διαπιστώσει η αναδιάρθρωση των δανείων έγινε σε πολύ μικρό ποσοστό και με επιβράδυνση, η οποία κυρίως οφείλεται στη συμπεριφορά των τραπεζών», είπε.

Ο Πρόεδρος, όπως ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος, εξήγγειλε επίσης την εξεύρεση τρόπων μείωσης των δανειστικών επιτοκίων με την προώθηση ρυθμίσεων. Όπως είπε, υπήρξε μια μερική μείωση των επιτοκίων αλλά όχι στον επιθυμητό βαθμό.

Σε σχέση με την αντιμετώπιση της ανεργίας, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι η Κυβέρνηση εξήγγειλε σωρεία σχεδίων που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά.

Αναφορικά με το ΓΕΣΥ, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η Κυβέρνηση είχε εξαγγείλει την επίσπευση εφαρμογής ενός βιώσιμου και αποτελεσματικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ αντίθετα συνεχώς το Υπουργείο Υγείας παίρνει εξάμηνες αναβολές από την Τρόικα για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, με το δημόσιο τομέα υγείας να οδηγείται σε οικονομική και επιστημονική εξαθλίωση.

Όσον αφορά την εξαγγελία για μείωση του χρόνου έκδοσης Πολεοδομικής Άδειας από την ημερομηνία υποβολής πλήρους αίτησης, είπε ότι αυτό ακόμα δεν έχει γίνει

Εξαγγέλθηκε επίσης η δημιουργία Αρχής Διαχείρισης Κρατικής Περιουσίας με σκοπό την αναπτυξιακή αξιοποίησή της και όπως είπε ο κ. Σιζόπουλος ακόμα δεν έχει επιτευχθεί.

Όσον αφορά υιοθέτηση «Εθνικής Ενεργειακής Πολιτικής» και την κατασκευή του Τερματικού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου στην Κύπρο, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως φαίνεται ότι ναυαγεί.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα