ΕΔΕΚ για επιτόκια: Πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί δραστικά

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΔΕΚ με αφορμή την ένατη αύξηση των επιτοκίων μέσα σε ένα χρόνο. 

Αυτούσια η ανακοίνωση: 

Πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί δραστικά η ένατη, σε ένα χρόνο, αύξηση των δανειστικών επιτοκίων

Σε δυσχερέστατη θέση έχουν περιέλθει χιλιάδες δανειολήπτες από την ένατη αύξηση που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα δανειστικά επιτόκια, μέσα σε ένα χρόνο.

Μικρομεσαίοι δανειολήπτες που έχουν στεγαστικά

δάνεια ή δάνεια μικρών επιχειρήσεων, έχουν δει τη δόση τους να εκτοξεύεται, σε βαθμό που να δυσκολεύονται αφάνταστα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους.

Με δεδομένο ότι στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, καταγράφεται το πιο ψηλό περιθώριο κέρδους στην Ευρωζώνη, λόγω της μεγάλης διαφοράς των καταθετικών και των δανειστικών επιτοκίων, άρα η κερδοφορία του κυπριακού τραπεζικού συστήματος είναι υψηλή, αυτό που η ΕΔΕΚ ζητά από τις 12 Δεκεμβρίου 2022, είναι, ένα μικρό μέρος αυτών των υπερκερδών είναι να χρησιμοποιηθούν, για να ανακουφιστούν σε κάποιο βαθμό οι δανειολήπτες.

Ζητούμε επίσης από την κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να εγκύψουν στο ζήτημα με κοινωνική ευαισθησία, αλλά και με γνώμονα ότι η αδυναμία χιλιάδων δανειοληπτών να ανταπεξέλθουν στις απανωτές αυξήσεις των δανειστικών επιτοκίων, θα αυξήσει τα Μη – Εξυπηρετούμενα Δάνεια, με αλυσιδωτή συνέπεια την αύξηση των εκποιήσεων περιουσιών και την υπονόμευση της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας.

Διαβάστε επίσης: Νέα αύξηση επιτοκίων αναμένεται από την ΕΚΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα