ΕΔΕΚ: Η ΔΔΟ είναι η χειρότερη νομιμοποίηση της διχοτόμησης

Για εμάς, η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με τη μορφή που συζητείται σήμερα, είναι η χειρότερη μορφή νομιμοποίησης της διχοτόμησης, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σημειώνοντας, παράλληλα, πως αυτό που συζητείται είναι λύση δύο κρατών υπό την επίκληση

της ομοσπονδίας.

Σε ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του Κυπριακού στην Ολομέλεια του σώματος, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως στη δημοκρατική λύση, αυτό που κατοχυρώνεται ως αδιαπραγμάτευτος όρος είναι η πολιτική ισότητα των πολιτών και όχι η πολιτική ισότητα των συνιστώντων κρατιδίων, που είναι στοιχείο διαιρετικό και συνομοσπονδιακό και πως σήμερα ουσιαστικά αυτό που συζητείται είναι λύση δύο κρατών υπό τον μανδύα δήθεν ομοσπονδιακής μορφής και πως η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρθενογένεση.

Ο κ. Σιζόπουλος αρχικά είπε πως η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού έχει εισέλθει σε ευαίσθητη και συνάμα κρίσιμη φάση και πως η ωραιοποίηση του κ. Ακιντζί, η απαλλαγή της Τουρκίας από τις ευθύνες της για την κατάσταση στην Κύπρο και η υπερφίαλη αισιοδοξία που καλλιεργείται από ορισμένους κύκλους, εγκυμονεί κινδύνους. Σημείωσε, επίσης, πως σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών -λόγω της λανθασμένης τακτικής που ακολουθεί ο Πρόεδρος- η πιθανότητα επίρριψης ευθύνης στην ε/κ πλευρά είναι μεγάλη.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο 2004, όταν το κόμμα προειδοποιούσε για τους κινδύνους που ελλόχευαν από ενδεχόμενη αποδοχή του διχοτομικού σχεδίου Ανάν και όταν κάποιοι στην προσπάθειά τους να γίνει αποδεκτό κινδυνολογούσαν. Τα γεγονότα όμως τους διέψευσαν, είπε, προσθέτοντας πως δικαίωσαν το λαό και την επιλογή του. “Το ίδιο περίπου έργο που ζήσαμε το 2004, κάποιοι επιδιώκουν να το αναβιώσουν και σήμερα”, είπε.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε εν συνεχεία πως η τακτική που ακολούθησε ο ΠτΔ στις συνομιλίες αποδεικνύεται λανθασμένη, καθώς δεν τήρησε τη διαδικασία που ο ίδιος είχε εξαγγείλει, της Διασταυρούμενης συζήτησης κεφαλαίων, και του «πάρε – δώσε».

Πρόσθεσε πως γίνεται επίκληση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για ΔΔΟ και πολιτική ισότητα, αλλά σκόπιμα παραλείπονται όλα τα υπόλοιπα που αναφέρονται στα ψηφίσματα, μεταξύ άλλων ότι αποκλείουν την αριθμητική εξίσωση, ενώ σήμερα, σε κορυφαίους θεσμούς του κράτους έχουμε αποδεχθεί την αριθμητική εξίσωση, αλλά και στα σώματα επίλυσης διαφορών να είμαστε και μειοψηφία.

Όσον αφορά στο εδαφικό, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως τελικά ούτε στα κριτήρια επήλθε συμφωνία ούτε χάρτης δόθηκε από την τ/κ πλευρά, επισημαίνοντας ωστόσο πως το εδαφικό δεν είναι το κυριότερο κεφάλαιο. Σημείωσε πως η διακυβέρνηση, η οικονομία, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις είναι σημαντικότερα κεφάλαια.

Όσον αφορά στη διασύνδεση που επιχειρείται με την κατάθεση χάρτη, τις εγγυήσεις, την εκ περιτροπής προεδρία και τη σύγκληση 5μερούς ή πολυμερούς διάσκεψης, είπε πως σε μια διεθνή διάσκεψη θα πρέπει να είναι παρόντα τα 5 μόνιμα μέλη του ΣΑ και οπωσδήποτε η Κυπριακή Δημοκρατία, και πως η απουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα αποτελεί ουσιαστικά τη ληξιαρχική της πράξη.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως 42 χρόνια μετά την τραγωδία δεν έχουμε κατορθώσει να υιοθετήσουμε μια κοινή εθνική πολιτική για την αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού και τη λύση, και πως ακόμα και το ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009, παραβιάζεται με αθέτηση προνοιών. Είπε πως επιτέλους κάποιοι οφείλουν να μιλήσουν με ειλικρίνεια και να πουν αν επιδιώκουν λύση στο πλαίσιο ένα κράτος, ένας λαός ή λύση δύο κρατών υπό την επίφαση δήθεν της ομοσπονδίας με γεωγραφικό διαχωρισμό, που ήταν σταθερά ο πάγιος στόχος της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε πως θα πρέπει να καταστεί τελεσίδικα σαφές ότι η ΔΔΟ με τις πρόνοιες που συζητούνται και που έχουμε αποδεχθεί ως περιεχόμενο δεν είναι ομοσπονδία πολιτών, αλλά ομοσπονδία κρατών, δηλαδή συνομοσπονδία. Στην ουσία, σημείωσε, είναι η χειρότερη μορφή νομιμοποιημένης διχοτόμησης.

Στη συνέχεια, είπε πως ο Πρόεδρος σε δηλώσεις του στις 10 Ιουλίου ανάφερε ότι η εφαρμογή των βασικών ελευθεριών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου θα πρέπει να γίνουν με τρόπο ώστε να μη μολύνεται η δικοινοτικότητα. Σε συνάρτηση, συνέχισε, με την αποδοχή οι Κύπριοι πολίτες να έχουν τέσσερις διαφορετικές ιδιότητες για να διασφαλισθεί η πλειοψηφία πληθυσμού και εδάφους, είναι προφανές ότι οδηγεί σε μόνιμη παραβίαση των πολιτικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παράλληλα μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτές οι προτάσεις, όπως είπε, όταν υποβλήθηκαν από την Τουρκία επίσημα το 1965 προς τον τότε μεσολαβητή του ΟΗΕ Γκάλο Πλάζα, τις απέρριψε ως διχοτομικές, ως προτάσεις που δεν θα λύσουν το κυπριακό, αλλά θα διαλύσουν το κυπριακό κράτος.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως σήμερα οφείλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε και να νομιμοποιήσουμε μια λύση ΝΑΤΟϊκής έμπνευσης και προώθησης, δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε τα δεδομένα της εισβολής και δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ιδρύθηκε και διατηρήθηκε με θυσίες και αίμα ηρώων, να καταλυθεί με υπογραφή πολιτικών.

Τόνισε πως το καθήκον μας είναι να δώσουμε το μήνυμα χωρίς αναστολές και δισταγμούς ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα αποδεχθούμε λύση η οποία θα είναι άδικη και ετεροβαρής, η οποία θα μετατρέπει τους Κύπριους σε Ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας και πως όσοι περιμένουν ότι οι αντιστάσεις μας θα καμφθούν κάτω από το βάρος μιας πιθανής κόπωσης, ή της σημερινής οικονομικής κρίσης, ματαιοπονούν.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα