Εδραιώνουν θέσεις στη νεκρή ζώνη οι Τούρκοι

Μετά τα Στροβίλια και τη Λουρουτζινα, παγιώνουν εδαφικά και στρατιωτικά τετελεσμένα στην περιφέρεια Μόρφου. Παραβιάσεις καταγγέλλει και το Παραλίμνι, που ζητεί ανάπτυξη της νεκρής ζώνης

Σε ενέργειες επιβολής τετελεσμένων επί του εδάφους και στρατιωτικών πλεονεκτημάτων επί της Νεκρής Ζώνης προχωρεί ο κατοχικός στρατός. Σύμφωνα με πληροφορίες της Σημερινής, μετά τα Στροβίλια και τη Λουρουτζίνα, όπου ο τουρκικός θύλακας έχει μεγεθυνθεί, οι προωθήσεις των τουρκικών δυνάμεων κατοχής αρχίζουν να παγιώνονται και σε περιοχές

στην περιφέρεια Μόρφου, οι οποίες εμπίπτουν στη Νεκρή Ζώνη. Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν στη «Σ» ότι οι κινήσεις των Τούρκων «γίνονται ανεπαίσθητα, σταδιακά και σε βάθος χρόνου», ωστόσο, το τελευταίο διάστημα ο τουρκικός στρατός επιδίδεται και σε τακτικές ασκήσεις προώθησης εντός της ουδέτερης ζώνης, σε περίπτωση αποχώρησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Παραβιάσεις από τα κατοχικά στρατεύματα καταγγέλλει και ο Δήμος Παραλιμνίου, ο οποίος ενέκρινε τον περασμένο μήνα σχέδιο ανάπτυξης της Νεκρής Ζώνης στην περιοχή. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο έχει ήδη προχωρήσει σε χαρτογράφηση της περιοχής, υποβάλλεται λίαν συντόμως υπό τη μορφή αιτήματος στα Υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών. Η Κυβέρνηση δηλώνει ότι θα εξετάσει το αίτημα, υποδεικνύει, ωστόσο, ότι αποφάσεις θα ληφθούν εφόσον προηγηθούν οι απαραίτητες μελέτες και στη βάση του πλαισίου των συμφωνιών με τα Ηνωμένα Έθνη και του status quo στη Νεκρή Ζώνη. Στρατιωτικοί κύκλοι, στους οποίους θέσαμε τις πληροφορίες, τονίζουν ότι το αίτημα του Δήμου Παραλιμνίου πρέπει να τεθεί και ενώπιον του ΓΕΕΦ, καθώς η όποια παρέμβαση επηρεάζει ουσιωδώς στρατιωτικές και αμυντικές παραμέτρους.

Οι εν λόγω ενέργειες του κατοχικού στρατού, πάντως, σε συνδυασμό με την επιστροφή των Μαρωνιτών υπό τ/κ διοίκηση, το ζήτημα της Αμμοχώστου, την πρόσφατη απαγόρευση τέλεσης θρησκευτικών εκδηλώσεων και κυρίως με την παράνομη επιβολή δασμών στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τους εγκλωβισμένους, συνιστούν αποσχιστικές ενέργειες, που οδηγούν αβίαστα στην υλοποίηση του τουρκικού σχεδίου Β’. Οι κατοχικές «αρχές» επιχειρούν να καταδείξουν την ύπαρξη ξεχωριστού «κράτους», που επιβάλλει «δασμούς» και ασκεί εξουσία. Η Κυβέρνηση διαθέτει όπλα στη φαρέτρα της (αναστολή λειτουργίας κανονισμού Πράσινης Γραμμής, τερματισμός οικονομικής βοήθειας στα κατεχόμενα), αρκεί να απευθυνθεί στην Ε.Ε.

Διαβάστε αναλυτικά στη Σημερινή που κυκλοφορεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα