ΕΕ: Συνεργασία με Αίγυπτο- χώρες Β.Αφρικής για το προσφυγικό

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο και άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής, προκειμένου να εμποδίζουν την αναχώρηση από εκεί παράτυπων μεταναστών που επιθυμούν να φτάσουν στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς κατά τη δεύτερη ημέρα της άτυπης συνόδου κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στο Σάλτσμπουργκ.

«Η Αίγυπτος είναι έτοιμη να εμβαθύνει τον διάλογο μαζί μας», δήλωσε

ικανοποιημένος ο Κουρτς, χαιρετίζοντας «ένα νέο, σημαντικό στάδιο» στην καταπολέμηση της μετανάστευσης προς την Ευρώπη.

Μετά το απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης το 2015, η Ε.Ε. σύναψε συμφωνίες με την Τουρκία και τη Λιβύη, οι οποίες συνέβαλαν στη μείωση των μεταναστευτικών ροών μέσω της Μεσογείου.

Τώρα οι Ευρωπαίοι θέλουν να επεκτείνουν τις συμφωνίες αυτές με όλες τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, μέσω μιας συνόδου με τον Αραβικό Σύνδεσμο, την οποία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ελπίζει να οργανώσει τον Φεβρουάριο.

Ιδρυτικό μέλος του Αραβικού Συνδέσμου, η Αίγυπτος διαδραματίζει υποδειγματικό ρόλο στην καταπολέμηση της αναχώρησης παράτυπων μεταναστών με προορισμό την Ευρώπη, υπογράμμισε ο Κουρτς, η χώρα του οποίου έχει ως το τέλος του έτους την εναλλασσόμενη προεδρία της Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ, οι συζητήσεις για την επίλυση της διαμάχης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό θα πρέπει να επικεντρωθούν στους ανθρώπους και όχι στα χρήματα, τόνισε σήμερα ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ.

Στη διάρκεια της άτυπης συνόδου κορυφής που πραγματοποιείται στο Σάλτσμπουργκ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέτασαν το ενδεχόμενο οι χώρες της Ε.Ε. που αρνούνται να υποδεχθούν μετανάστες από τις βασικές χώρες άφιξής τους στην Ευρώπη, να έχουν μια οικονομική συνεισφορά.

«Δεν βρισκόμαστε στην αγορά. Δεν μιλάμε για χαλιά, αλλά για ανθρώπους», τόνισε ο Μπετέλ προσερχόμενος σήμερα το πρωί στη σύνοδο. «Αν αρχίσουμε να συζητούμε ποια είναι η τιμή των μεταναστών, είναι ντροπή για όλους μας», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν θεωρεί την οικονομική συνεισφορά ικανό τρόπο επίλυσης της μεταναστευτικής κρίσης.

Η οικονομική συνεισφορά είναι μόνο μια «τελευταία επιλογή», επεσήμανε ο Κόντε στους δημοσιογράφους. «Αυτό που έχει σημασία είναι η ευρεία συμμετοχή στον μηχανισμό μετεγκατάστασης», πρόσθεσε.

Αν και η Ιταλία ανήκει στην ομάδα των χωρών της Ε.Ε. που είναι αντίθετες στη μετανάστευση, η Ρώμη επιθυμεί τη μετεγκατάσταση των μεταναστών που φτάνουν στο έδαφός της. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι κυβερνήσεις στην Αυστρία και την κεντρική Ευρώπη που είναι αντίθετες στο σύστημα αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα