ΕΕ: Στις χρηματοδοτούμενες πράσινες επενδύσεις Φ.Α. και πυρηνική ενέργεια

Την πολυαναμενόμενη και αμφιλεγόμενη κατ` εξουσιοδότηση πράξη (delegated act) για την ταξινομία των επενδύσεων στο πλαίσιο των πολιτικών για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η οποία περιλαμβάνει υπό όρους το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια ως δραστηριότητες, που θα μπορούν να θεωρηθούν «πράσινες επενδύσεις», παρουσίασε την Τετάρτη η Κομισιόν μετά τη συνάντηση του Κολεγίου των Επιτρόπων.
 

Η απόφαση έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από ορισμένες χώρες και ειδικότερα την Αυστρία, τη Δανία, τις Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο και τη Σουηδία. Ωστόσο η έγκριση μιας

εξουσιοδοτημένης πράξης της Κομισιόν μπορεί να μπλοκαριστεί μόνο μέσω ειδικής πλειοψηφίας στο Συμβούλιο (τουλάχιστον 20 κράτη μέλη που να εκπροσωπούν τουλάχιστον 65% του πληθυσμού της ΕΕ) ή απόλυτης πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο.

Η απόφαση της Κομισιόν θεωρείται σύμφωνα με δημοσιεύματα στις Βρυξέλλες πως λήφθηκε μετά από συμφωνία Γαλλίας και Γερμανίας, κάτι που θα καθιστούσε ιδιαίτερα δύσκολη την επίτευξη ειδικής πλειοψηφίας στο Συμβούλιο.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, στόχος της ταξινομίας (taxonomy) της ΕΕ είναι «να κατευθύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις σε δραστηριότητες που είναι απαραίτητες για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας», χωρίς να καθορίζει αν μια συγκεκριμένη τεχνολογία πρέπει να αποτελεί ή όχι μέρος του ενεργειακού μίγματος (δηλαδή των πηγών παραγωγής ενέργειας) των κρατών μελών.

Ο στόχος της Κομισιόν, τονίζεται, είναι η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης «με την αξιοποίηση όλων των πιθανών λύσεων που θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τους κλιματικούς μας στόχους».

Σε αυτό το πλαίσιο η Κομισιόν σημειώνει πως θεωρεί ότι «ιδιωτικές επενδύσεις σε δραστηριότητες φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στη μετάβαση» και πως οι «επιλεγείσες δραστηριότητες φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας συνάδουν με τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ και θα μας επιτρέψουν να επιταχύνουμε τη μετάβαση από πιο ρυπογόνες δραστηριότητες, όπως η παραγωγή άνθρακα, προς ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον, που θα βασίζεται κυρίως σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Ειδικότερα, η συμπληρωματική κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που εγκρίθηκε την Τετάρτη:

- εισάγει πρόσθετες οικονομικές δραστηριότητες από τον τομέα της ενέργειας στην ταξινομία της ΕΕ, καθορίζοντας «σαφείς και αυστηρές προϋποθέσεις», ως «μεταβατικές δραστηριότητες σε εκείνες που καλύπτονται ήδη από την πρώτη κατ` εξουσιοδότηση πράξη», προϋποθέσεις που περιλαμβάνουν - για την πυρηνική ενέργεια - ότι πληροί τις απαιτήσεις πυρηνικής και περιβαλλοντικής ασφάλειας και - για το φυσικό αέριο - ότι συμβάλλει στη μετάβαση από τον άνθρακα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,
- επιβάλλει στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας «ειδικές υποχρεώσεις γνωστοποίησης για αυτές τις δραστηριότητές τους», ενώ η κατ` εξουσιοδότηση πράξη τροποποιήθηκε ώστε «οι επενδυτές να μπορούν να εντοπίζουν ποιες επενδυτικές ευκαιρίες περιλαμβάνουν δραστηριότητες φυσικού αερίου ή πυρηνικές δραστηριότητες και να προβαίνουν σε τεκμηριωμένες επιλογές».

«Το κείμενο της συμπληρωματικής κατ` εξουσιοδότηση πράξης καταρτίστηκε μετά από διαβουλεύσεις εμπειρογνωμόνων στο πλαίσιο της ομάδας εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών για τη βιώσιμη χρηματοδότηση και της πλατφόρμας για τη βιώσιμη χρηματοδότηση», ενώ η Κομισιόν «συνεκτίμησε επίσης τις παρατηρήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος» προστίθεται.

«Η Επιτροπή εξέτασε προσεκτικά τα στοιχεία που ελήφθησαν από τις εν λόγω ομάδες και τα έλαβε υπόψη στο κείμενο που υποβλήθηκε σήμερα» σημειώνεται.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (οι θεσμοί που έχουν δώσει την εξουσιοδότηση στην Επιτροπή να εκδώσει την κατ` εξουσιοδότηση πράξη) έχουν τέσσερις μήνες να προβάλουν τις αντιρρήσεις τους. Εφόσον λήξει η περίοδος ελέγχου χωρίς να κατατεθούν αντιρρήσεις, η κατ` εξουσιοδότηση πράξη θα τεθεί σε ισχύ και θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Διαβάστε επίσης: Στη ζυγαριά η αξιοποίηση του «Αφροδιτη»

Keywords
Τυχαία Θέματα