ΕΕ: Τερμάτισε τον Μηχανισμό Συνεργασίας και Ελέγχου για Βουλγαρία και Ρουμανία

Τον τερματισμό του Μηχανισμού Συνεργασίας και Ελέγχου (Cooperation and Verification Mechanism - CVM) για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Κομισιόν, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Νικολάι Ντένκοφ, δήλωσε ότι ακόμη ένα εμπόδιο στο δρόμο της Βουλγαρίας προς το να γίνει ισότιμο μέλος της ΕΕ έχει αρθεί από κάθε άποψη.

«Πρέπει να απομακρύνουμε τα υπόλοιπα εμπόδια σε σύντομο χρονικό διάστημα: ένταξη της Βουλγαρίας στον χώρο Σένγκεν και στην ευρωζώνη», πρόσθεσε ο Ντένκοφ.

«Εκ

μέρους της βουλγαρικής κυβέρνησης, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ για την αξιολόγηση της προόδου που σημείωσαν η Βουλγαρία και η Ρουμανία στην εφαρμογή του κράτους δικαίου και τον τερματισμό του ειδικού μηχανισμού ελέγχου για τις χώρες μας», δήλωσε ο Ντένκοφ.

Ο μηχανισμός εισήχθη κατά την προσχώρηση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007.

Στο εξής, η Βουλγαρία θα υπόκειται στον ίδιο μηχανισμό αξιολόγησης με όλα τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ όσον αφορά τη συμμόρφωση με το κράτος δικαίου.

Ο Μηχανισμός Συνεργασίας και Ελέγχου εισήχθη κατά την προσχώρηση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ το 2007 ως μεταβατικό μέτρο για τη διευκόλυνση της προόδου στους τομείς της δικαστικής μεταρρύθμισης και της καταπολέμησης της διαφθοράς, καθώς και του οργανωμένου εγκλήματος για τη Βουλγαρία. Η Επιτροπή εξέδωσε αρχικά εξαμηνιαίες εκθέσεις, οι οποίες στη συνέχεια έγιναν ετήσιες.

Το 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να τερματίσει τον Μηχανισμό Συνεργασίας και Ελέγχου για τη Βουλγαρία, λόγω της επαρκούς προόδου που σημειώθηκε όσον αφορά την εκπλήρωση των συστάσεων που εξέδωσε η Επιτροπή στις 17 εκθέσεις της.

Το 2020, η Επιτροπή εισήγαγε έκθεση για το κράτος δικαίου για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά: «Θα ήθελα να συγχαρώ τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία για τη σημαντική πρόοδο που σημείωσαν από την προσχώρησή τους στην ΕΕ. Το κράτος δικαίου είναι μία από τις θεμελιώδεις κοινές αξίες μας ως Ένωση και τα δύο κράτη μέλη έχουν υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια. Σήμερα αναγνωρίζουμε αυτές τις προσπάθειες θέτοντας τέλος στη διαδικασία του Μηχανισμού Συνεργασίας και Ελέγχου. Οι εργασίες μπορούν τώρα να συνεχιστούν στο πλαίσιο του ετήσιου κύκλου για το κράτος δικαίου, όπως για όλα τα κράτη μέλη».

Η εξέλιξη του τοπίου του κράτους δικαίου στην ΕΕ έχει δώσει ένα νέο πλαίσιο για τη συνεργασία της Επιτροπής με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.

Οι εκθέσεις για το κράτος δικαίου συνοδεύουν τη βιώσιμη μεταρρύθμιση τόσο στη Βουλγαρία όσο και στη Ρουμανία, όπως και σε άλλα κράτη μέλη.

Η ετήσια έκθεση της Επιτροπής για το κράτος δικαίου, η οποία από το 2022 περιλαμβάνει επίσης συστάσεις προς τα κράτη μέλη, επιτρέπει την παρακολούθηση της εφαρμογής πολλών από τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Η πρόοδός τους επίσης παρακολουθείται, κατά περίπτωση, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, δήλωσε η Επιτροπή.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα