ΕΕ: Ζητά από ΚΔ τερματισμό προγράμματος πολιτογραφήσεων ξένων επενδυτών

Τερματισμό του προγράμματος πολιτογράφησης ξένων επενδυτών ζητούν από τις κυπριακές Αρχές οι Βρυξέλλες.

Αυτή η θέση έχει κοινοποιηθεί στις κυπριακές Αρχές και πλέον έχουν αρχίσει να πυκνώνουν οι δημόσιες δηλώσεις του ευρωπαίου επιτρόπου δικαιοσύνης.

Μεταξύ άλλων ανέφερε εντός της βδομάδας ότι έχει ζητηθεί η κατάργηση του προγράμματος από  Κύπρο, Μάλτα και Βουλγαρία και πρόσθεσε ότι: 

- Η Επιτροπή συνεχίζει να παρακολουθεί πολύ

προσεκτικά τις εξελίξεις στα τρία κράτη μέλη και με την ευκαιρία αυτή επαναλαμβάνει ότι αυτή η κρίση (η πανδημία covid-19) και ο αντίκτυπός της δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως λόγος για τη λειτουργία επικίνδυνων προγραμμάτων ιθαγένειας της ΕΕ.  

- Φοβάμαι ότι ο κίνδυνος που εντοπίζεται γύρω από αυτά τα Σχέδια μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε άλλες επενδύσεις, καθοριστικής σημασίας, για την οικονομική ανάκαμψη των κρατών μελών και της ΕΕ στο σύνολό της.

Βεβαίως ανέκαθεν οι Βρυξέλλες και γενικότερα οι βόρειες χώρες έβαζαν στο στόχαστρό τους το πρόγραμμα.

Και η απάντηση των κυπριακών Αρχών ήταν μονίμως η περεταίρω ενίσχυση των δικλείδων ασφαλείας και η θωράκιση του επενδυτικού προγράμματος.

Τώρα, όπως και στην μετά "κουρέματος" εποχή, το μέτρο της πολιτογράφησης ξένων επενδυτών δύναται να βοηθήσει στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

Εξού και έχουμε δει την εντατικοποίηση του ελέγχου των αιτήσεων, που βρίσκονται ενώπιον του Υπουργείου Εσωτερικών.

Απ' εκεί και πέρα σφραγίζουν και οι αλλαγές στο πρόγραμμα και στους νέους κανονισμούς υιοθετούνται πλήρως οι εισηγήσεις της τριμελούς επιτροπής που διόρισε η Κυβέρνηση για το πρόγραμμα.

Οι αλλαγές 

- Η κύρια εισήγηση αφορά στη διασύνδεση της διαδικασίας με τον νόμο για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

- Να έχουν δικαίωμα παροχής υπηρεσιών όσοι εμπίπτουν στην νομοθεσία που αφορά το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και εποπτεύονται.

- Άτομα, που προτίθενται να αιτηθούν πολιτογράφηση, θα πρέπει να κατατάσσονται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, κάτι που προβλέπει πολύ αυστηρές διαδικασίες ελέγχου των προσωπικών δεδομένων του επενδυτή και της προέλευσης των χρημάτων.

- Πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε αίτηση πολιτογράφησης νοουμένου ότι έχουν γίνει όλοι οι έλεγχοι ως κατηγορία υψηλού κινδύνου.

- Στα οικονομικά κριτήρια να περιληφθούν και άλλες επενδύσεις όπως σε έργα που αφορούν το περιβάλλον και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

- Να θεωρείται ποινικό αδίκημα η παροχή ψευδών δηλώσεων ή εγγράφων από τον επενδυτή.

- Τροποποίηση ώστε οι αρμόδιες Αρχές να έχουν τη δυνατότητα να αξιολογούν τον επενδυτή και μετά την παραχώρηση της υπηκοότητας και να την αφαιρούν όταν συντρέχουν λόγοι.  

 Όλα αυτά θα προωθηθούν στη Βουλή

Οι διαφοροποιήσεις, που εισάγονται μέσω των κανονισμών, θα αφορούν κυρίως τη διαδικασία, και όχι το ποσό της επένδυσης.

Ξεκάθαρη ήταν η απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών στο ΣΙΓΜΑ σχετικά με το ερώτημα του Ευρωπαίου Επιτρόπου Δικαιοσύνης, Didier Reynders κατά πόσο η Κύπρος προτίθεται να προβεί σε σταδιακή κατάργηση του επενδυτικού της προγράμματος.  

Keywords
Τυχαία Θέματα