ΕΕ-Τουρκία: Έχουμε πολιτικά προβλήματα

"Οι σχέσεις μας (ΕΕ - Τουρκίας) θα μπορούσαν να είναι καλύτερες" και "πολλά από τα προβλήματα που έχουμε είναι πολιτικής φύσεως", δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γιέρκι Κατάινεν, μετά το πέρας της συνεδρίας οικονομικού διαλόγου υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας, σημειώνοντας ότι "αυτό σημαίνει ότι όσοι λαμβάνουν τις πολιτικές αποφάσεις, μπορούν και να λύσουν τα προβλήματα - πρέπει να συζητάμε μεταξύ

μας, να κρατάμε τη σχέση ζεστή, να κατανοούμε ο ένας τη θέση του άλλου και να ορίσουμε μια προοδευτική, στραμμένη στο μέλλον, ατζέντα".

Ο 2ος αυτός γύρος πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της Κομισιόν Γιέρκι Κατάινεν, υπεύθυνου για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, και του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμσέκ.

"Είναι η 2 φορά που πραγματοποιείται ο διάλογος και με χαροποιεί να υποδέχομαι εδώ τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Σιμσέκ, ο Μεχμέτ είναι καλός φίλος μου. Την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε, ήμασταν και οι δύο υπουργοί οικονομικών, πριν πολλά χρόνια", τόνισε ο Αντιπρόεδρος Κατάινεν υποδεχόμενος τον Μ.Σισμέκ για πραγματοποίηση από κοινού δηλώσεων.

"Είμαστε συμπρόεδροι του διαλόγου, ο οποίος έχει στρατηγική σημασία για την ΕΕ και είναι εξίσου σημαντικός για την Τουρκία", είπε και συμπλήρωσε ότι "όλοι μας ξέρουμε ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με ορισμένα από τα Κράτη Μέλη μας δεν είναι η καλύτερη δυνατή - θα έπρεπε να είναι καλύτερη - θα πρέπει όμως να βλέπουμε τη σχέση με την Τουρκία ως μια στρατηγική σχέση: θέλουμε ένα γείτονα που να αναπτύσσεται σταθερά, θέλουμε να σέβεται όλες τις θεμελιώδεις αξίες που είναι σημαντικές για την ΕΕ και τα Κ-Μ", τόνισε ο Γ. Κατάινεν. "Θέλουμε μια χώρα όπου το κράτος δικαίου, η ελευθερία της έκφρασης, των ΜΜΕ είναι διασφαλισμένη και θέλουμε ένα στρατηγικό εταίρο, για να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από διαφορετικές διεθνείς προκλήσεις και χρειαζόμαστε έναν εταίρο με τον οποίον μπορούμε να έχουμε πολύ περισσότερες εμπορικές συναλλαγές από ό,τι έχουμε σήμερα, γιατί η ΕΕ θέλει δουλειές για τους πολίτες της", εξήγησε ο Αντιπρόεδρος.

"Συνεπώς, ο οικονομικός διάλογος υψηλού επιπέδου σήμερα είναι μια από αυτές τις στρατηγικές συνομιλίες με στόχο να φέρουμε τους πολίτες πιο κοντά, να αυξήσουμε την αμοιβαία κατανόηση και να ορίσουμε μια προληπτική, παραγωγική ατζέντα, για τους επόμενους μήνες και χρόνια. Αυτό που πρέπει να κάνουμε για να βελτιώσουμε όλες αυτές τις διαφορετικές υποθέσεις", σημείωσε.

"Σήμερα συζητήσαμε και με τον επιχειρηματικό κόσμο, της ΕΕ και της Τουρκίας, γιατί αυτοί είναι αυτοί που ξέρουν τα εμπόδια, τις δυσκολίες, αλλά και τα ισχυρά σημεία της συνεργασίας μας και έχουμε καλές πληροφορίες για το τι πρέπει να γίνει: το προφανές ζήτημα που όλοι θέλουν να δουν στο εγγύς μέλλον είναι η επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης και η φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων, αλλά, υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα που θα βοηθήσουν τις διμερείς, εμπορικές μας σχέσεις και την ανάπτυξη της οικονομίας", σημείωσε ο Γιέρκι Κατάινεν.

Από την πλευρά του ο Μεχμέτ Σιμσέκ, ζήτησε την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, ώστε να περιλαμβάνει τις υπηρεσίες και τις δημόσιες συμβάσεις, ενώ δεσμεύθηκε για πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων, αφού βεβαίως υπερασπίστηκε την στάση της χώρας του στο εσωτερικό (ανθρώπινα δικαιώματα, κτλ), επικαλούμενος την αντίδραση στο πραξικόπημα, το οποίο συσχέτισε με την τρομοκρατία και το θρησκευτικό φονταμενταλισμό. Σε σχέση με το θέμα της visa, σημείωσε ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τα περισσότερα, αλλά όχι όλα τα σχετικά προαπαιτούμενα.

Ο Αντιπρόεδρος Κατάινεν ξεκαθάρισε στον συνομιλητή του ότι η Κομισιόν δεν έχει πολιτική εντολή από το Συμβούλιο για την αναβάθμιση τελωνειακής ένωσης, για λόγους που σχετίζονται με το τι συμβαίνει στην ίδια την Τουρκία και χαρακτήρισε την άποψη του Συμβουλίου των Κρατών Μελών θεμιτή.

Σκοπός του διαλόγου είναι να συμβάλει στην ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο εταίρων και να δημιουργήσει μια πλατφόρμα για την προσέγγιση των επιχειρηματικών κύκλων.

Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, αρμόδιος για τα οικονομικά και τα δημοσιονομικά θέματα, τη φορολογία και τα τελωνεία, και η Επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ, υπεύθυνη για το εμπόριο, συμμετέχουν στις συζητήσεις. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας συνοδεύεται από τον Υπουργό Οικονομίας Νιχάτ Ζειμπεκτσί και τον Υπουργό Τελωνείων και Εμπορίου Μπουλέντ Τουφενκς. Εκπρόσωποι των επιχειρηματικών ενώσεων της ΕΕ και της Τουρκίας παρίστανται επίσης στις συζητήσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα