Εφικτή η ψήφιση του ΓεΣΥ

Συνεχίστηκε στη Βουλή η κατ’ άρθρον συζήτηση
Από τη συνεδρία απουσίαζε ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, παρότι κλήθηκε να παραστεί

Συνεχίστηκε την Πέμπτη η κατ’ άρθρον συζήτηση για το ΓεΣΥ, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας. Η συζήτηση διεξήχθη χωρίς την παρουσία του Υπουργού Υγείας, αν και είχε κληθεί να παραστεί, ενώ το «παρών» τους έδωσαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας και Οικονομικών, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Θωμάς

Αντωνίου και εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας.

«Εφόσον ξεπεραστούν μια σειρά από προβλήματα «και χθες θα μπορούσε να ψηφιστεί το ΓεΣΥ», είπε ο βουλευτής Λεμεσού του ΑΚΕΛ Γιώργος Τ. Γεωργίου. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Γιώργος Γεωργίου είπε ότι, παρά μια σειρά από προβλήματα εντός της Επιτροπής, έγινε ένας δημιουργικός προβληματισμός, «με στόχο πάντοτε η προοπτική έγκρισης του νομοσχεδίου του ΓεΣΥ να βασίζεται σε υγιείς βάσεις, ούτως ώστε να έχει και παρόν και μέλλον και προοπτική».

Είπε, επίσης, ότι το ΑΚΕΛ και η κυπριακή Αριστερά είναι στοχοπροσηλωμένοι στην προώθηση και έγκριση του ΓεΣΥ, ενώ ζητούν εξηγήσεις από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας για θέματα που δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη, όπως τα θέματα των συνεισφορών ή αυτά που αφορούν το εργασιακό περιβάλλον, την αυτονόμηση και άλλα. «Όταν μπορέσει το Υπουργείο να ενημερώσει την αρμόδια Επιτροπή Υγείας και, κατ’ επέκταση, τα κόμματα για όλα αυτά τα ζητήματα, τότε ασφαλώς είναι εφικτό να πάμε στην ολομέλεια της Βουλής για προώθηση του σχετικού νομοσχεδίου», διευκρίνισε.

Ζητήθηκαν εξηγήσεις
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, το ΑΚΕΛ ζητά, «αντί λόγων και διακηρύξεων, η Κυβέρνηση να έρθει στα έργα και να στηρίξει με κάθε τρόπο τα δημόσια νοσηλευτήρια». Όσον αφορά τη σύσταση του θεσμού του Επιτρόπου Εποπτείας της Υγείας, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, ο κ. Γεωργίου είπε ότι ζητήθηκαν περισσότερες εξηγήσεις από το Υπουργείο αναφορικά με το ποιος θα διορίζει τον Επίτροπο, τι αρμοδιότητες και αποστολή θα έχει και πώς θα αμείβεται. Αναφέρθηκε, τέλος, στη διαβούλευση του ΟΑΥ με επαγγελματικούς συνδέσμους που δεν είναι κατοχυρωμένοι από τον νόμο, λέγοντας ότι η Δημοκρατία έχει να κερδίσει από τη διαβούλευση, ανεξαρτήτως της κατοχύρωσης.

Κατάσταση «ισοπέδωσης»
Στις δικές του δηλώσεις, ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Γιώργος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «παιδεία και υγεία είναι οι δύο τομείς που πάντα βρίσκονται σε κατάσταση ισοπέδωσης».

Είπε ότι το περιβόητο σχέδιο υγείας πλασάρεται στον κυπριακό λαό εδώ και αρκετά χρόνια και, δυστυχώς, δεν γίνεται τίποτα. Έκανε ακολούθως λόγο για εκατομμύρια ευρώ, τα οποία πλήρωσαν οι φορολογούμενοι για μελέτες, ενώ, στο τέλος της ημέρας, υπάρχει ο κίνδυνος να έχουν ένα απαρχαιωμένο ΓεΣΥ ή ένα σχέδιο υγείας που δεν θα καλύπτει τις ανάγκες τού σήμερα. Οφείλουμε όλοι ανεξαιρέτως να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε ένα σχέδιο υγείας, έστω και με λάθη και αδυναμίες, καθώς είναι προς το συμφέρον όλων, κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα