Έφτασε η μεγάλη μέρα που ανέμενε χιλιάδες κόσμου!

Στις 8 και 9 Οκτωβρίου ανοίγει και πάλι η Έκθεση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Τσίρκον παρά του κυκλικού κόμβου του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Εκθέματα του Παγκόσμιου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας θα βρίσκονται και πάλι στη διάθεση του κοινού για να τα θαυμάσει από κοντά!

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει, φέτος, ο εξοχότατος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης. Ο Πρόεδρος έχει κάνει ήδη αρκετές αναφορές, δημόσια, για την περίφημη αυτή

συλλογή, την οποία σχεδιάζει να στεγάσει σύντομα, ούτως ώστε τα εκθέματα να είναι πλέον, καθημερινά, στη διάθεση του κοινού για ψυχαγωγικούς και εκπαιδευτικούς λόγους.

Ένεκα της σπανιότητας ορισμένων εκθεμάτων, η συλλογή προσελκύει το ενδιαφέρον αρκετών επιστημόνων διάφορων ακαδημαϊκών θεματικών ειδικοτήτων, όπως οι γεωλόγοι, παλαιοντολόγοι, αρχαιολόγοι κ.ά.

Κάθε χρόνο η συλλογή εμπλουτίζεται με καινούρια εκθέματα. Φέτος οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να θαυμάσουν τον ολοκληρωμένο T-Rex (Ταυρόσαυρο) που ως γνωστόν θεωρείται ο βασιλιάς των δεινοσαύρων. Ταυτόχρονα θα επιδειχθούν τρεις κεφαλές διαφορετικών ειδών δεινοσαύρων σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο. Επιπλέον, καινούρια ορυκτά απαράμιλλου κάλλους και ομορφιάς και ένα απολιθωμένο δέντρο μήκους 4 μέτρων θα τεθούν στη διάθεση του κοινού. Ξεχωριστό ενδιαφέρον προκαλεί και η συλλογή μετεωριτών η οποία έχει εμπλουτιστεί με ένα πολύ μεγάλο μετεωρίτη βάρους 79 κιλών που αποτελεί εξαιρετικά σπάνιο είδος. Ο μετεωρίτης προέρχεται από την Αργεντινή. Θα επιδειχθούν, παράλληλα, μετεωρίτες από άλλες περιοχές, μεταξύ των οποίων και ένας μετεωρίτης από τον Άρη.

Για τους μικρούς μας φίλους, όπως κάθε χρόνο, θα υπάρχουν διάφορες δραστηριότητες και παιχνίδια, όπως: κυνήγι θησαυρού με το σύστημα των χρυσοθήρων, εξερεύνηση για ανεύρεση ημιπολύτιμων λίθων, ζωγραφική και ζαχαροπλαστική. Μια συναρπαστική δραστηριότητα είναι η αποκάλυψη απολιθωμένων ψαριών μέσα από αυθεντικά πετρώματα!

Η διαδρομή της Έκθεσης ολοκληρώνεται με επίσκεψη στο παζαράκι, όπου θα βρίσκονται στη διάθεση του κοινού απολιθώματα, μετεωρίτες και ορυκτά σε μειωμένες τιμές, ειδικά για την εκδήλωση.

Το Τσιρίδειον Ίδρυμα, διοργανώνει για τελευταία χρονιά, φέτος, την Έκθεση αυτή, καθώς αναμένεται ότι στο μέλλον αυτά και άλλα εκθέματα που ανήκουν στη συλλογή (τα οποία δεν υπάρχει χώρος τώρα να εκτεθούν με ασφάλεια) θα στεγαστούν σε ένα ευπρεπές μουσείο αντάξιο της αξίας τους.

Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Keywords
Τυχαία Θέματα