Ευθύνη και προσφορά η συμμετοχή γυναικών σε ΔΣ Ημικρατικών

Ευθύνη και προσφορά είναι η συμμετοχή γυναικών στα ΔΣ επισημαίνει η ομάδα πρωτοβουλίας. Η Ομάδα απαρτίζεται από τις Δήμητρα Καλογήρου, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, Ξένια Κωνσταντίνου, Αναστασία Παπαδοπούλου και Σουσάνα Παύλου.

"Έχουμε πληροφορηθεί από δημοσιεύματα, ότι μελετάται η πιθανότητα αναφοράς ως προς την συνταγματικότητα της πρότασης νόμου η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή

των Αντιπροσώπων στις 14 Απριλίου σε σχέση με την εκπροσώπηση στα συμβούλια προσώπων δημοσίου δικαίου, έκαστου φύλου.

Έχουμε την πεποίθηση ότι η θεσμοθέτηση της αρχής της ισσόροπης εκπροσώπησης και συμμετοχής των δύο φύλων δεν είναι αντισυνταγματική, αλλά, αντιθέτως, και ως εξάλλου καθορίζει η πρόταση νόμου, προωθεί την συνταγματική αρχή της ισότητας, την οποία επικαλούνται όλοι.

Θα θέλαμε να επιστήσουμε επίσης την προσοχή και σε ένα άλλο σημείο, το οποίο πολλοί φαίνεται να παρερμηνεύουν. Η Συνταγματική Αρχή της Ισότητας πολύ ορθά αφορά στα ίσα δικαιώματα και την ίση μεταχείριση για όλους. Όμως, η συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών ΔΕΝ είναι δικαίωμα. Είναι ευθύνη και είναι προσφορά.

Αυτή την ευθύνη και προσφορά πρέπει να την αναλαμβάνουν ίσα όλοι οι πολίτες της Δημοκρατίας. Σε αυτή την αρχή βασίστηκε η πρόταση νόμου μας.

Βασίστηκε και στα παραδείγματα προηγμένων κοινωνικά και οικονομικά χωρών και συγκριμένα της Νορβηγίας, της Γαλλίας, της Αυστραλίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας, χωρών που έχουν νομοθετήσει την υποχρεωτική συμμετοχή έκαστου φύλου, όχι απλά σε Ημικρατικούς Οργανισμούς αλλά σε όλο το φάσμα του επιχειρείν, είτε αφορά δημόσιες, είτε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Είναι μήπως λιγότερο δημοκρατικές από την Κύπρο αυτές οι χώρες; Ή μήπως έχουν αναγνωρίσει τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι η ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών σε συμβούλια επιχειρήσεων αποφέρει καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα;

Η πρότασή μας, βασίστηκε σε έρευνες και στοιχεία, τη μελέτη των κοινωνικών επιπτώσεων και αναγκών, των οικονομικών αποτελεσμάτων παρομοίων πρωτοβουλιών και νομοθεσιών παγκοσμίως, καθώς επίσης και νομικών αρχών και σημείων.

Δυστυχώς, μετά λύπης μας παρατηρούμε ότι δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να τα παρουσιάσουμε κατά την συζήτηση της σχετικής πρότασης νόμου στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, γεγονός που θα απαντούσε σε σωρεία ερωτημάτων που αναφύονται σήμερα.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι τα αποτελέσματα και τα ευρήματα της έρευνάς μας, παραμένουν στη διάθεση των αρμοδίων Αρχών, με την ελπίδα ότι η απόφαση για αναφορά της ψηφισθείσας πρότασης νόμου, δεν θα προχωρήσει.

Ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως μέλη της κοινωνίας πολιτών, πριν λίγους μήνες αναγνωρίσαμε την ευθύνη που αναλογεί σε όλους μας, να προτείνουμε πράξεις, οι οποίες αποδεδειγμένα θα βοηθήσουν το κράτος και την οικονομία και θα καταπολεμήσουν νοοτροπίες που περιορίζουν την δράση αυτών που μπορούν και επιθυμούν να προσφέρουν. Αυτό ήταν και παραμένει το μοναδικό μας κίνητρο.»

Keywords
Τυχαία Θέματα