Έφυγε από τη ζωή ο Πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι

Έφυγε από τη ζωή την Τρίτη ο Πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπούτρος- Μπούτρος Γκάλι, σε ηλικία 93 ετών.

Ο Πρώην ΓΓ του ΟΗΕ, εξέπνευσε σε νοσοκομείου του Καΐρου, σύμφωνα με αιγυπτιακά δημοσιεύματα, έπειτα από νοσηλεία λίγων ημερών. Όπως επισημαίνει ο Αιγυπτιακός Τύπος, την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον

Μπούτρος Γκάλι για να τον ευχαριστήσει για το έργο του εκ μέρους της Αιγύπτου και του ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση.

Την είδηση του θανάτου του Γκάλι, ο οποίος διετέλεσε επί 15 έτη υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, έδωσε στη δημοσιότητα ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ, Ραφαέλ Ραμίρεζ που τελεί πρόεδρος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αυτή την περίοδο.Ο Πρεσβευτής, μάλιστα, πριν την έναρξη συνομιλιών για την κρίση στην Υεμένη, κάλεσε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του.

Γεννήθηκε στο Κάϊρο και ήταν εγγονός του Μπούτρος Γκάλι. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Καΐρου και ήταν διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου του Παρισιού. Υπήρξε καθηγητής του Πανεπιστημίου του Καΐρου ενώ διετέλεσε την περίοδο 1977 - 1992 Υπουργός Εξωτερικών. Σημειώνεται πως ήταν ανιψιός του Πρώην Υπουργού, Γιουσέφ Μπούτρος - Γκάλι.

Η 'Δέσμη Ιδεών' Γκάλι στο κυπριακό πρόβλημα

Τον Ιούνιο του 1992 πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη ξεχωριστές συναντήσεις του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι με τον Πρόεδρο Γιώργο Βασιλείου και τον Ραούφ Ντενκτάς, και μια δεκάλεπτη κοινή συνάντηση στις 23 Ιουνίου. Τον επόμενο μήνα άρχισαν συνομιλίες, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Μπούτρος Γκάλι υπέβαλε «Δέσμη Ιδεών», στην οποία περιελαμβανόταν χάρτης που προέβλεπε ποσοστό εδάφους 27,4% να παραμείνει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Το πλαίσιο συνολικής συμφωνίας διασφάλιζε ότι η διευθέτηση του Κυπριακού στηρίζεται σε ενιαίο κράτος της Κύπρου, με μια κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, με την ανεξαρτησία και εδαφική του ακεραιότητα κατοχυρωμένες, και αποτελούμενο από δύο πολιτικά ίσες κοινότητες, σε μια δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία, και ότι η διευθέτηση πρέπει να αποκλείει ένωση ολόκληρης ή μέρους της με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οποιαδήποτε μορφή διχοτόμησης ή απόσχισης.

Επίσης προέβλεπε ότι ο διορισμός ομοσπονδιακών αξιωματούχων και δημοσίων υπαλλήλων θα γινόταν σε αναλογία 70:30 Ελληνοκυπρίων προς Τουρκοκυπρίους, ενώ η νομοθετική εξουσία θα ασκείται από την Κάτω και την Ανω Βουλή. Η Κάτω Βουλή θα ήταν δικοινοτική με αναλογία 70:30 και στην Ανω Βουλή θα υπήρχε αναλογία 50:50, που θα αντιπροσωπεύει τα δύο ομόσπονδα κράτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα