Εγκαινιάστηκε το Πάρκο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Πάφο

Κατάθεση της πόλης της Πάφου στη συλλογική ζώσα μνήμη του Ελληνισμού για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα, αποτελεί το Πάρκο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που δημιουργήθηκε από τον Δήμο Πάφου.

Τα εγκαίνια του πάρκου τελέστηκαν το βράδυ της Πέμπτης στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας Χαράλαμπου Πετρίδη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με πορεία από την Πλατεία της 28ης Οκτωβρίου προς το πάρκο. Ακολούθησε

αγιασμός από τον Επίσκοπο Χύτρων Ηγούμενο της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής του Αγίου Νεογύρου Λεόντιο.  Η εκδήλωση αποτέλεσε απτή απόδειξη, όπως αναφέρθηκε της σημασίας και της ενεργού εμπλοκής φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων θεσμικών οργάνων στην οργάνωση εκδηλώσεων και άλλων δράσεων για τη συντήρηση της μνήμης της Γενοκτονίας εις βάρος ενός ζωτικού τμήματος του Ελληνισμού.

Ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης συνεχάρη τον Δήμαρχο Πάφου για αυτή την πρωτοβουλία αλλά και όλα τα οργανωμένα σύνολα των ομογενών από τον Πόντο που εδρεύουν στην Πάφο, μνήμης και τιμής για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Παρών, είπε, «και εμείς εδώ, τιμούμε αυτή την επέτειο και οπωσδήποτε βρισκόμαστε πλάι σ’ αυτή την πρωτοβουλία του Δήμου Πάφου όπου έχει αγκαλιαστεί από το κοινό».

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση  ήταν ο Σάββας Καλεντερίδης, γεωπολιτικός αναλυτής και αξιωματικός ε.α. του Ελληνικού Στρατού ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος και η ομογενής Δημοτική Σύμβουλος Πάφου Νίνα Γκαρακλίδου.

Ο κ. Καλεντερίδης δήλωσε ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για αυτόν η πρόσκληση από τον Δήμο Πάφου να είναι κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση. Δεν είναι, ανέφερε, μια εκδήλωση μίσους αλλά, όπως είπε, είναι μια εκδήλωση διεκδίκησης του δικαιώματος στη μνήμη, διεκδίκησης του δικαιώματος στην δικαίωση. Θεωρώ, συνέχισε, ότι είναι μια πράξη που θα συμβάλει και στην στερέωση της ειρήνης στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον ίδιο η Γενοκτονία έχει τρία στάδια, το πρώτο είναι ο σχεδιασμός, το δεύτερο είναι η υλοποίηση, και το τρίτο είναι η άρνηση, προσθέτοντας πως τώρα βρισκόμαστε στην άρνηση. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην σημερινή ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, δηλώνοντας πως όταν ο εγκληματίας αρνείται να αναγνωρίσει το έγκλημα του, δηλώνει αποφασισμένος να τελέσει το επόμενο. Χρέος μας είπε είναι καταρχάς παλαικά όλοι ανεξαρτήτως καταγωγής να στηρίξουμε το ζήτημα και να συμβάλουμε στην διεθνοποίηση του ζητήματος, σημειώνοντας πως αυτό πιστεύει θα οδηγήσει την Τουρκία κάποια στιγμή να αναγνωρίσει και αυτή το έγκλημα και τότε θα έχουμε μια πραγματική ειρήνη στην περιοχή, κατέληξε.  

Στο μεταξύ σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Πάφου ανέφερε πως σήμερα είναι μέρα μνήμης και τιμής για  τους 353.000 Έλληνες του Πόντου που στις αρχές του 20ου αιώνα το τουρκικό κράτος διέπραξε ένα από τα χειρότερα εγκλήματα κατά πληθυσμόν όπως είναι η Γενοκτονία.

Για αυτό είπε ο κ. Φαίδωνος η πόλη της Πάφου μέσα από τα εγκαίνια ενός πάρκου μνήμης και τιμής για αυτά τα θύματα επιχειρεί να αφήσει άσβεστη και διαχρονική τη μνήμη και να υπενθυμίζει όχι μόνο στην πόλη της Πάφου και της Κύπρου αλλά και σε όλο τον κόσμο αυτό το ειδεχθές γεγονός.

Αναμένουμε όλοι, συνέχισε, την αναγνώριση από την διεθνή κοινότητα.

Ο κ. Φαίδωνος ανέφερε πως στην Πάφο διαβιούν 8.000 Έλληνες του Πόντου οι οποίοι είναι απόγονοι αυτών που κατάφεραν να επιζήσουν αυτού του εγκλήματος. Πολλοί εξ αυτών, συνέχισε, διατηρούν μνήμες μέσα από τη μνήμη των γενεών για συγγενείς και πρόσωπα των οικογενειών τους τα οποία χάθηκαν από το 1914- 1923. 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε τραγούδια του Πόντου από τους Μιχάλη Μουραντίδη λύρα και τραγούδι και Βασίλη Αλεξίου νταούλι και χορούς από το συγκρότημα του Πολιτιστικού Ομίλου Παραδοσιακών Χορών "Ρωμιοσύνη". Τέλος ακολούθησε η αποκάλυψη της αναμνηστικής πλάκας.

Τα εγκαίνια του πάρκου εντάσσονται στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής που οργανώνει και φέτος ο Δήμος Πάφου εις απότιση φόρου τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με τη στήριξη οργανωμένων συ-νόλων των ομογενών από τον Πόντο που εδρεύουν στην Πάφο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα