Έγκαιρη ανταπόκριση Κύπρου στο θέμα των τροφίμων

Στην πρώτη τετράδα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την αμεσότερη ανταπόκριση στις ζητούμενες πληροφορίες και δράσεις του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) και στο λιγότερο δυνατό χρόνο, βρίσκεται η Κύπρος και οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας ως το Εθνικό Σημείο Επαφής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, αποτέλεσμα αυτής της επιτυχίας είναι η επιλογή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λειτουργών των Υγειονομικών Υπηρεσιών για παροχή εκπαίδευσης σε λειτουργούς

Υπηρεσιών άλλων κρατών μελών.

Η τιμητική αυτή θέση για την Κύπρο είναι το αποτέλεσμα αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σε συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, που διεξήχθη τη Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2015 στις Βρυξέλλες.

Η αξιολόγηση εδράστηκε στο ποσοστό των αιτημάτων/ερωτήσεων που απαντήθηκαν από το κάθε κράτος μέλος, όσο και στο χρόνο ανταπόκρισης.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση ξεχωρίζουν τέσσερις χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Κύπρος, οι οποίες για το 2014 απάντησαν στο 100% των ερωτήσεων που τους υποβλήθηκαν, έγκαιρα και έγκυρα, με μέσο χρόνο διαβίβασης των πληροφοριών μικρότερο από μια μέρα.

Διαχειριστής του Συστήματος είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ το Σύστημα αποτελεί την ευρωπαϊκή πλατφόρμα ενημέρωσης των κρατών μελών ως προς τους κινδύνους που ανακύπτουν για τη δημόσια υγεία από την κυκλοφορία μη ασφαλών τροφίμων/ζωοτροφών στην ευρωπαϊκή αγορά.

Το Σύστημα RASFF λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως και σε περίπτωση που εντοπιστεί κυκλοφορία τέτοιων τροφίμων/ζωοτροφών, άμεσα διαβιβάζονται οι απαραίτητες πληροφορίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως το κεντρικό σημείο επαφής, η οποία και τις διαβιβάζει στα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Στο Σύστημα, επιπρόσθετα, προωθούνται αιτήματα/ερωτήσεις προς τα εμπλεκόμενα κράτη μέλη, τα οποία έχουν την υποχρέωση να ανταποκριθούν στις ζητούμενες πληροφορίες/δράσεις στο λιγότερο δυνατό χρόνο.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα