Εγκεκριμένα εμβόλια και φαρμακευτικές θεραπείες στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού

Εμβόλια και φαρμακευτικές θεραπείες έχουν ενταχθεί στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού.

Πολλά είναι τα εμβόλια που ακούμε τις τελευταίες μέρες που δημιουργήθηκαν με σκοπό να καταπολεμηθεί ο κορωνοϊός. Ποια όμως από αυτά τα εμβόλια έχουν πάρει το πράσινο φως για να χορηγηθούν, και κυρίως ποια έχουν εγκριθεί στην ΕΕ.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέχρι στιγμής  είναι εγκεκριμένα τρία εμβόλια, αυτά των Pfizer/BioNTech, της Moderna και προσφάτως των AstraZeneca/Πανεπιστημίου

Οξφόρδης.

Pfizer και BioNTech

Η φαρμακοβιομηχανία Pfizer και η γερμανική βιοτεχνολογία BioNTech ανέπτυξαν το πρώτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που εγκρίθηκε για επείγουσα χρήση σε δυτικά κράτη.

Κλινική δοκιμή σε τελευταία φάση διαπίστωσε ότι το εμβόλιο δύο δόσεων ήταν 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη της  COVID-19. Οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά, έχουν επιλέξει το εμβόλιο.

Αυτό το εμβόλιο έχει εγκριθεί για χρήση στις ΗΠΑ και Ε.Ε.

Εμβόλιο της Moderna

Η βιοτεχνολογία της Μασαχουσέτης, η Moderna, ανέπτυξε ένα εμβόλιο δύο δόσεων που είναι 94% αποτελεσματικό στην πρόληψη της COVID-19. Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν το εμβόλιο για επείγουσα χρήση τον Δεκέμβριο.

Έχει επίσης λάβει άδεια από ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ.

Αυτό το εμβόλιο έχει εγκριθεί για χρήση στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε.

Εμβόλια της AstraZeneca &Οξφόρδης

Στις 29 Ιανουαρίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το εμβόλιο.

Το εμβόλιο είχε χρησιμοποιηθεί ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η χώρα το είχε εγκρίνει από τα τέλη Δεκεμβρίου και είναι αυτό που χορηγείται κυρίως μαζί με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Σημειώνεται ότι μετά τις αποφάσεις ορισμένων κυβερνήσεων να μην χορηγήσουν το εμβόλιο, καθώς εγείρονται ερωτήματα για την αποτελεσματικότητά του στους πιο ηλικιωμένους και απέναντι στο νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε στις 8 Φεβρουαρίου να επανεξετάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Αυτό το εμβόλιο έχει εγκριθεί για χρήση στη Μεγάλη Βρετανία, στην ΕΕ αλλά όχι στις ΗΠΑ.

Το εμβόλιο της Sinopharm έχει εγκριθεί στην Κίνα

Τις τελευταίες ημέρες του 2020, η Κίνα ενέκρινε το εμβόλιο της Sinopharm, λέγοντας ότι μια μελέτη στα τέλη του σταδίου έδειξε ότι είναι 79% αποτελεσματικό στην πρόληψη της COVID-19. Τα λεπτομερή αποτελέσματα δεν είναι διαθέσιμα και οι αξιωματούχοι υγείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είπαν προηγουμένως ότι το εμβόλιο της Sinopharm είναι 86% αποτελεσματικό, αφού έδωσε πράσινο φως  για το εμβόλιο τον Σεπτέμβριο.

Ρωσικό εμβόλιο Sputnik V

Το Εθνικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamaleya είναι ένα ερευνητικό ινστιτούτο με έδρα τη Ρωσία που ανέπτυξε ένα εμβόλιο δύο δόσεων. Ρώσοι αξιωματούχοι λένε ότι οι δοκιμές στα τελικά στάδια  έδειξαν ότι το εμβόλιο είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη του COVID-19.

Εκτός από την Ρωσία, χώρες που δέχτηκαν το εμβόλιο είναι η Λευκορωσία, Αργεντινή, Βολιβία, Σερβία, Αλγερία, Παλαιστίνη, Βενεζουέλα, Παραγουάη, Τουρκμενιστάν, Ουγγαρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράν, Γουινέα και Μ Τυνησία.

Φαρμακευτικές θεραπείες κατά της covid19

Γιατροί και επιστήμονες προσπαθούν να βρουν θεραπείες και φάρμακα ικανά για να σώσουν τις ζωές ανθρώπων που έχουν μολυνθεί και ίσως ακόμη και να τους αποτρέψουν από το να νοσήσουν.

Εκτός από τα εμβόλια στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού έχουν ενταχθεί και φαρμακευτικές θεραπείες.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί θεραπεία για την Covid-19. Η μοναδική θεραπεία που έχει εγκριθεί από το F.D.A. για την ασθένεια, είναι ένα φάρμακο με το όνομα ρεμντεσιβίρη, η οποία μάλιστα σύμφωνα με έρευνα έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να προσφέρει μόνο ένα μικρό όφελος στους ασθενείς.

Η ρεμντεσιβίρη, μπορεί να μειώσει τον βαθμό επικινδυνότητας της Covid-19, μετά την χορήγησή της και την πιθανότητα μεταφοράς σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Μάλιστα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το φάρμακο μείωσε τον χρόνο ανάρρωσης των ατόμων που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 από 15 σε 11 ημέρες.

Παράλληλα, ακόμη ένα φάρμακο που μελετάται με σκοπό να διαφανεί η αποτελεσματικότητα του έναντι του ιού είναι η κολχικίνη, ένα φάρμακο που παρουσιάζει αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει την πολύσυστηματική φλεγμονή, που προκαλείται από τη νόσο COVID 19.

Διαβάστε επίσης:

Ρώσος Πρέσβης: Αποτελεσματικό στο 91,8% σε ηλικιωμένους το SputnikV

Εμβόλια κορωνοϊού: Ασφάλεια, παρενέργειες και συμπτώσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα