Εγκλωβισμένη σε ένα σπιράλ οικονομικού θανάτου η Τουρκία

Εγκλωβισμένη σε ένα σπιράλ οικονομικού θανάτου είναι η Τουρκία. Δημοσιονομικά μεγέθη και τραπεζικός τομέας βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού μετά την παρατεταμένη νομισματική κρίση που κατακεραυνώνει τη χώρα. Φέτος η τουρκική λίρα έχασε το 40% της αξίας της, με αποτέλεσμα -εκτός των άλλων- να επηρεαστεί το αξιόχρεο των τραπεζών και να έχουν τεράστιες κεφαλαιακές ανάγκες. Το εξωτερικό χρέος της Τουρκίας που πρέπει να αποπληρωθεί έως

τον ερχόμενο Ιούλιο φτάνει τα 179 δις δολάρια και από αυτά τα 146 ανήκουν στις τράπεζες.

Το νέο πλήγμα είναι τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό, που εκτινάχθηκε στο 25%. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο την τελευταία δεκαετία και πρόκειται για ένα σημαντικό δείκτη που δεν αντικατοπτρίζει απλώς την πραγματική κατάσταση της ευρύτερης οικονομίας, που θέλει να αποκρύψει ο Ερντογάν, αλλά θα καταφέρει και σοβαρά πλήγματα στην ευρύτερη κοινωνία.

Ποιους επηρεάζει ο πληθωρισμός;

Ο πληθωρισμός είναι ο καθρέφτης των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών. Όσο ανεβαίνει ακριβαίνουν τα αγαθά. Και η μεγαλύτερη πληθωριστική αύξηση καταγράφεται στα είδη τροφίμων, όποταν, ο πιο αδυναμος κρίκος είναι οι ευάλωτες ομάδες.

Σκοτεινό παρασκήνιο διάσωσης

Υπάρχει ένα σκιώδες σχέδιο διάσωσης, διότι οι πληροφορίες τις οποίες αρνούνται μεν να επιβεβαιώσουν οι τράπεζες, αλλά και η τουρκική κυβέρνηση κρατά το στόμα της ερμητικά κλειστό, λένε πως από το Ταμείο Ανεργίας κλείνουν οι μαύρες τρύπες των κεφαλαιακών αναγκών. Μόνο την περασμένη βδομάδα ένα αόρατο χέρι αγόρασε άρον - άρον ομόλογα 1,8 δις δολαρίων κρατικών τραπεζών μειωμένης εξασφάλισης. Βεβαίως η δικαιολογία για να διαφυλάσσονται στο σκοτάδι οι πραγματικοί αγοραστές είναι πως πρόκειται για ιδιωτικές τοποθετήσεις.

Στην πραγματικότητα οι τουρκικές τράπεζες βρίσκονται σε κινούμενη άμμο, είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο ότι θα χρειαστούν στήριξη και ορισμένες ίσως και να μην τα καταφέρουν να ζήσουν.

Οι οίκοι αξιολόγησης έφτασαν στο σημείο να θεωρούν τον κίνδυνο στις τράπεζες μεγαλύτερο από τον κίνδυνο κρατικής χρεοκοπίας.

Ούτε το Συριακό, ούτε και οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, η οικονομία αποτελεί αυτήν τη στιγμή τον μεγαλύτερο παράγοντα αποσταθεροποίησης στην Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα