Εγκρίθηκε η ετήσια έκθεση ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ, ενέκρινε την ετήσια έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία του 2019 στον κόσμο.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο, η έκθεση σηματοδοτεί την τελική φάση εφαρμογής του σχεδίου δράσης της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία (2015-2019) και επιβεβαιώνει ότι το 2019 η ΕΕ επέδειξε για άλλη μια φορά τη δέσμευσή της για προστασία, υποστήριξη και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών παγκοσμίως.

Ωστόσο, το Συμβούλιο αναφέρει ότι σε πολλά μέρη του κόσμου, οι προκλήσεις παραμένουν. Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων

δικαιωμάτων, οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης απειλούνται και δέχονται επίθεση λόγω της καθημερινής τους εργασίας, ο πολιτικός και δημοκρατικός χώρος εξακολουθεί να περιορίζεται, τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών παραβιάζονται και οι ευάλωτες ομάδες συχνά μένουν πίσω και εκτίθενται σε περαιτέρω διακρίσεις και ανισότητα.

Το 2019 η διεθνής κοινότητα γιόρτασε τη 10η επέτειο του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, την 30ή επέτειο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την 70η επέτειο του Συμβουλίου της Ευρώπης και την 100ή επέτειο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Σημειώνεται ότι στις 9 Δεκεμβρίου 2019 το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων συμφώνησε για την ανάγκη επεξεργασίας ενός πιθανού παγκόσμιου καθεστώτος κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα της ΕΕ για την αντιμετώπιση σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως που διαπράττονται από κρατικούς και μη κρατικούς φορείς.

Το 2019 η ΕΕ παρέμεινε ηγέτης στην παγκόσμια προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολυμερές επίπεδο και συνέχισε να υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την ισότητα των φύλων σε όλα τα σχετικά φόρα, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και της τρίτης επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Η ΕΕ υποστήριξε επίσης τις δραστηριότητες του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR), του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, εξειδικευμένων οργανισμών του ΟΗΕ και άλλων οργανισμών εντός του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα