Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για υποχρεωτική προδημοτική από τα τέσσερα έτη

Η ολομέλεια της Βουλής με 20 ψήφους υπέρ και 9 εναντίον ενέκρινε το νομοσχέδιο με βάση το οποίο επεκτείνεται το όριο ηλικίας εισδοχής στην υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση και τα παιδιά θα φοιτούν από την ηλικία των τεσσάρων ετών αντί από την ηλικία των τεσσάρων ετών και οκτώ μηνών που ισχύει σήμερα.

Η επέκταση της φοίτησης παιδιών στην υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση θα γίνει σταδιακά, ώστε να ολοκληρωθεί τη σχολική χρονιά 2031-2032, οπότε η φοίτηση των παιδιών θα αρχίζει από την ηλικία των τεσσάρων ετών.

Ο ΔΗΣΥ

τοποθετήθηκε αρνητικά καθώς δεν έγινε αποδεκτή τροπολογία του που, όπως υποστηρίχθηκε, θα διόρθωνε κάποια από τα προβλήματα που εντόπισε το κόμμα.

Ο Ονούφριος Κουλλά αιτιολόγησε την ψήφο του κόμματός του λέγοντας ότι ενώ πιστεύει ότι πρόκειται για ένα καλό παιδαγωγικό μέτρο, από τη στιγμή που δεν γίνεται αποδεκτή η τροπολογία του, είναι υποχρεωμένο να καταψηφίσει. Είπε επίσης ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το ΥΠΑΝ ταυτίζεται με το ΑΚΕΛ και πρόσθεσε ότι το κόμμα του έχει χάσμα απόψεων σε θέματα παιδείας με το ΑΚΕΛ "και ναι θα διαφωνεί μαζί του".

Μίλησε για νομοθεσία που θα πλήξει επιχειρήσεις και θα επηρεάσει γονείς και επέκρινε τον «άγαρμπο τρόπο» με τον οποίο προωθείται.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας στην τοποθέτησή του εξήγησε λεπτομερώς την τροπολογία του κόμματός του λέγοντας ότι η δέσμευση της ΥΠΑΝ για τα ζητήματα πολεοδομίας «αγγίζει τα όρια της γενικότητας» και η τροπολογία θα κάλυπτε τα διάφορα προβλήματα. Είπε επίσης ότι ζητούσαν δίκαιη μεταχείριση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ο Πρόδρομος Αλαμπρίτης του ΔΗΣΥ είπε ότι με την ψήφιση της τροπολογίας στηρίζονται και τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία.

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης της ΔΗΠΑ είχε ζητήσει αναβολή μιας βδομάδας αλλά δεν έγινε αποδεκτή, καθώς τα περισσότερα κόμματα τόνισαν ότι η αναβολή θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα πρωτίστως στις εγγραφές παιδιών που ήδη έχουν καθυστερήσει.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Παύλος Μυλωνάς ανέγνωσε επιστολή της ΥΠΑΝ προς την επιτροπή με δεσμεύσεις για την επιδότηση των ιδιωτικών νηπιαγωγείων από το 2024-2025 αντί από το 2025-2026 και για εξεύρεση λύσεων που αφορούν διάφορα πολεοδομικά προβλήματα για τους ιδιωτικούς σταθμούς, σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία.

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης απάντησε ότι δεν αμφισβητεί κανείς την υπογραφή της ΥΠΑΝ και τη δέσμευση για τα πολεοδομικά προβλήματα ωστόσο διερωτήθηκε τι θα γίνει «όταν θα χρειαστεί τη βοήθειά μας αφού η πολεοδομία είναι κράτος εν κράτει;». Επέκρινε επίσης κάποιους βουλευτές που καταλόγισαν στον ίδιο διάφρα πράγματα γιατί  ζήτησε αναβολή μιας βδομάδας.

Είπε ότι το κόμμα του παίρνει εντολές από τον κυπριακό λαό και σε αυτόν λογοδοτεί.

Ο Χρίστος Χριστοφίδης του ΑΚΕΛ μίλησε για μια μεταρρύθμιση που θα έχει εκπαιδευτικά και κοινωνικά οφέλη. Διερωτήθηκε γιατί η τροπολογία του ΔΗΣΥ δεν τέθηκε επί διακυβέρνησής τους και την χαρακτήρισε "καθαρό λαϊκισμό που πουλάει ψεύτικες ελπίδες".

Είπε επίσης ότι είναι αντισυνταγματική και θα ανατινάξει την νομοθεσία στον αέρα.

Ο κ. Χριστοφίδης είπε ακόμη ότι για μια ακόμη φορά η σοβαρότητα κα υπευθυνότητα του ΑΚΕΛ θα βγάλει κάστανα από φωτιά και απηύθυνε έκκληση στην ΥΠΑΝ να συντονίσει τα συγκυβερνώντα κόμματα.

Ο Γιώργος Λουκαϊδης του ΑΚΕΛ εξέφρασε έκπληξη για το γεγονός ότι λέγεται ότι είναι λάθος κάτι που πάει να γίνει γιατί ακριβώς το στηρίζει το ΑΚΕΛ.

Ο Χρύσανθος Σαββίδης του ΔΗΚΟ είπε ότι ικανοποιούνται οι ανησυχίες με την επιστολή ΥΠΑΝ και ότι κάποιοι διαμαρτύρονται «γιατί αυτή η Κυβέρνηση πέτυχε αυτό που δεν πέτυχε η διακυβέρνηση Αναστασιάδη».

Χαρακτήρισε εξάλλου «αντισυνταγματική» την τροπολογία του ΔΗΣΥ.

Ο Ανδρέας Αποστόλου της ΕΔΕΚ εξήρε το ρόλο της ΥΠΑΝ λέγοντας ότι στο  τιμόνι του Υπουργείου έχουμε μια πρώην εκπαιδευτικό η οποία με συναίνεση και διάλογο προσπαθεί για τις μεταρρυθμίσεις και την αναβάθμιση της εκπαίδευσης.

Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου των Οικολόγων τόνισε ότι ακριβώς πριν από πέντε χρόνια κάναμε αυτή τη συζήτηση στη Βουλή όταν ήρθε η τροπολογία για την υποχρεωτική προδημοτική και η Κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε για να λύσει τα διάφορα ζητήματα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα