Εγκρίθηκε το παγκόσμιο σύμφωνο για τη μετανάστευση
Το παγκόσμιο σύμφωνο για τη μετανάστευση εγκρίθηκε επισήμως στο Μαρακές.
Περίπου 150 χώρες υιοθέτησαν σήμερα στο Μαρακές του Μαρόκου το παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη μετανάστευση, αφού το υπερασπίσθηκαν σθεναρά απέναντι στις επικρίσεις των εθνικιστών και των υποστηρικτών του κλεισίματος των συνόρων.
«Δεν πρέπει να υποκύψουμε στον φόβο», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ
Όπως και άλλοι ηγέτες που ήταν παρόντες στο Μαρακές, ο Γκουτέρες κατήγγειλε επίσης τα «πολυάριθμα ψεύδη» σχετικά με το Σύμφωνο, το οποίο προκάλεσε πολιτικές εντάσεις σε αρκετές χώρες και ρήξη στον κυβερνητικό συνασπισμό στο Βέλγιο, με τις παραιτήσεις υπουργών προερχόμενων από το φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα.
Το έγγραφο θα αποτελέσει αντικείμενο μιας τελευταίας ψηφοφορίας επικύρωσης στις 19 Δεκεμβρίου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Η διακυβερνητική διάσκεψη του Μαρακές επρόκειτο να διαρκέσει δύο ημέρες και να αποτελέσει ένα καθαρά τυπικό σταθμό στη διαδικασία του ΟΗΕ. Όμως το θέμα απελευθέρωσε πάθη και 14 χώρες (Αυστρία, Αυστραλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Εσθονία, Ουγγαρία, Ιταλία, Τσεχία, Δομινικανή Δημοκρατία, Λετονία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ελβετία) ανακοίνωσαν πως αποχωρούν από το Σύμφωνο ή παγώνουν την απόφασή τους γι' αυτό, αφού το είχαν εγκρίνει στις 13 Ιουλίου στη Νέα Υόρκη.
«Παγκόσμια διακυβέρνηση»
Οι ΗΠΑ, οι οποίες είχαν αποσυρθεί από την εκπόνηση του κειμένου τον Δεκέμβριο του 2017 κρίνοντάς το αντίθετο στη μεταναστευτική πολιτική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, καταφέρθηκαν την περασμένη Παρασκευή εναντίον του Συμφώνου και εναντίον κάθε μορφής «παγκόσμιας διακυβέρνησης».
Παρά την αντίθεση αυτή, ο Γκουτέρες εξέφρασε την πεποίθησή του πως η διαδικασία θα συνεχιστεί: «η απάντηση δόθηκε από περισσότερες από 150 χώρες οι οποίες ήρθαν εδώ», δήλωσε στη διάρκεια σύντομης ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Ενώ στην Ευρώπη τα κόμματα της ακροδεξιάς και οι λαϊκιστές επισείουν το Σύμφωνο σαν φόβητρο καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές του Μαϊου 2019, η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ήρθε να το υποστηρίξει προσωπικά, όπως και άλλοι ευρωπαίοι πρωθυπουργοί: ο Αλέξης Τσίπρας, ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ, ο Δανός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν --ο οποίος «έσφιξε» τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας του-- και ο Βέλγος Σαρλ Μισέλ, ο οποίος πραγματοποίησε το ταξίδι στο Μαρακές με τίμημα την ενότητα του κυβερνητικού συνασπισμού του.
Σε μια ομιλία που καταχειροκροτήθηκε, η Μέρκελ υποστήριξε με πάθος την πολυμέρεια υπενθυμίζοντας την ιστορία της χώρας της, που στιγματίσθηκε από τον ναζισμό.
«Η απάντηση στον καθαρό εθνικισμό ήταν η ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών και η δέσμευση να βρούμε μαζί τις απαντήσεις στα κοινά προβλήματά μας», τόνισε η καγκελάριος.
«Αυτό το μοντέλο συνεργασίας είναι περίπλοκο, περιλαμβάνει μερικές φορές βήματα προς τα εμπρός και μερικές φορές μπανανόφλουδες (...), όμως είναι το μόνο μέσο γι' αυτούς που θέλουν έναν καλύτερο κόσμο», δήλωσε ο Μισέλ. Χωρίς να λυπάται για το πολιτικό τίμημα που πληρώνει, εμφανίσθηκε στη διάσκεψη «όρθιος, ευθύς και υπερήφανος για τις πεποιθήσεις που φέρνει το Βέλγιο».
Μη δεσμευτικού χαρακτήρα, το Σύμφωνο απαριθμεί τις αρχές -- υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, των παιδιών, αναγνώριση της εθνικής κυριαρχίας-- και καταγράφει προτάσεις για να βοηθηθούν οι χώρες να αντιμετωπίσουν τις μεταναστεύσεις --ανταλλαγές πληροφοριών και εμπειρογνωμοσύνης, ενσωμάτωση των μεταναστών... Απαγορεύει τις αυθαίρετες κρατήσεις, καθώς δεν επιτρέπει τις συλλήψεις παρά ως ύστατο μέτρο.
Οι υποστηρικτές των ανθρώπινων δικαιωμάτων το βρίσκουν ανεπαρκές, ιδιαίτερα όσον αφορά την πρόσβαση των μεταναστών στην ανθρωπιστική αρωγή και στις βασικές υπηρεσίες ή όσον αφορά τα δικαιώματα των εργαζόμενων μεταναστών. Οι επικριτές του θεωρούν ότι ενθαρρύνει ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές.
«Αποτελεσματικές λύσεις»
«Ανάμεσα στην απαράδεκτη αδράνεια και την αφόρητη υπερβολή στο ζήτημα της ασφάλειας, υπάρχει ένας δρόμος τον οποίο ανοίγουμε σήμερα», δήλωσε από την πελυρά του ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμεντ 6ος σε μήνυμά του προς τους συμμετέχοντες, πριν πάρουν τον λόγο οι διάφορες χώρες που ήταν παρούσες.
Για τον Πέδρο Σάντσεθ, το κείμενο θα επιτρέψει «να ενισχυθούν τα θετικά αποτελέσματα της μετανάστευσης και να καταπολεμηθούν οι αρνητικές επιδράσεις της».
«Μπορεί να υπάρχουν ανησυχίες, όμως η απάντηση πρέπει να είναι ορθολογική», δήλωσε από την πλευρά του ο γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μπατίστ Λεμουάν, την ώρα που το θέμα του Συμφώνου προκαλεί την αντίθεση της δεξιάς, της άκρας δεξιάς, αλλά και μέρους των «κίτρινων γιλέκων».
Στον κόσμο υπάρχουν περίπου 258 εκατομμύρια άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνηση και μεταναστεύουν, δηλαδή το 3,4% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Περισσότερες από 80% των μετακινήσεων μεταξύ των χωρών γίνονται με νόμιμο τρόπο. Όσον αφορά την παράτυπη μετανάστευση, περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2000 στη διάρκεια του περίπλου τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.
ΑΠΕ - ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο Ολυμπιακός βρήκε τον γκολτζή του
- 10 Δεκέμβρη: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων
- Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να πίνετε τσάι όταν κάνετε δίαιτα
- Νίκο Παππά ποια η σχέση σου με τον Μανώλη Πετσίτη; Μήπως ήταν «ταμίας»;
- Δύο τραγουδίστριες έκαναν άνω κάτω τα γυρίσματα του πρωτοχρονιάτικου «Στην υγειά μας»
- Φιάσκο με τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού!
- Συγκλονίζει η μητέρα της 21χρονης φοιτήτριας – «Έζησε πέντε μαρτυρικούς θανάτους το πουλάκι μου»
- Γάμος Υπάτιου Πατμάνογλου: «Ποιοι είστε εσείς πού κρίνετε;»
- Τι απαντά ο Νίκος Παππάς για τον φίλο του, Μανώλη Πετσίτη
- Σκύλος βρέθηκε να φυλάει ένα μήνα μετά το καμένο σπίτι του αφεντικού του
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Παρέδωσε τα δελτία ο Κούγιας!
- 16 εκ. ευρώ oι κυβερνητικές τροποποιήσεις του προϋπολογισμού
- Στην αντεπίθεση και πάλι η John and Pascalis για το χαλούμι
- Κλείνει την Ανατολική και τους μεταφέρει στη στεγασμένη Δυτική
- Εγκρίθηκε το παγκόσμιο σύμφωνο για τη μετανάστευση
- Τιμήθηκαν οι θρησκευτικοί ηγέτες στην Κύπρο
- Επιδεινώνεται απόψε ο καιρός-Καταιγίδες, χαλάζι και χιόνια
- 14 κρατικά ακίνητα αξίας €100 εκ. στο Ταμείο Αλληλεγγύης
- Γκόμεθ... δαγκωτό
- CHP: "Η Τουρκία αποκλείεται από την ενεργειακή εξίσωση"
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Εγκρίθηκε το παγκόσμιο σύμφωνο για τη μετανάστευση
- 14 κρατικά ακίνητα αξίας €100 εκ. στο Ταμείο Αλληλεγγύης
- Ο πρωταθλητής ξύπνησε!
- Ρωσία: Φυλάκιση και πρόστιμο σε πρώην ΥΠΟΙΚ για δωροδοκία
- Το κυκλοφοριακό στο επίκεντρο σεμιναρίου της ΕΔΕΚ
- Ιταλία: Συνάντηση Ιταλού Πρωθυπουργού με Γιούνκερ
- Επιδεινώνεται απόψε ο καιρός-Καταιγίδες, χαλάζι και χιόνια
- Την Τετάρτη στην Ολομέλεια η πρόταση για μείωση φόρου στα καύσιμα
- Στην αντεπίθεση και πάλι η John and Pascalis για το χαλούμι
- Κλείνει την Ανατολική και τους μεταφέρει στη στεγασμένη Δυτική
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Για «αξιολύπητη δειλία» κατηγορεί την Μέι η πρωθυπουργός της Σκωτίας Στέρτζον - Θα στηρίξει πρόταση μομφής των Εργατικών
- Οι Τούρκοι ετοιμάζουν ναυτική βάση στα Κατεχόμενα για φρεγάτες και υπερσύγχρονα ραντάρ
- Φοβερές ατάκες από Κρήτη: «Αντρικό αυτό που έκανε ο Ποτουρίδης - Καλύτερος ο Ολυμπιακός, πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ»
- Νέα πρόκληση Ζάεφ: «Με τις Πρέσπες αναγνωρίζεται η μακεδονική γλώσσα»
- Εγκρίθηκε το παγκόσμιο σύμφωνο για τη μετανάστευση του ΟΗΕ
- Δεσμεύτηκαν 21 τόνοι ζωοτροφών από την Κίνα
- Όλγα Γεροβασίλη: «Σταδιακά θα αποκαταστήσουμε τις αδικίες στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική»
- «Όποτε και αν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, το Κίνημα Αλλαγής δεν θα την ψηφίσει»
- Πατριαρχία, ένα δολοφονικό σύστημα
- Καταδίκη του Ανδρέα Κουρή σε 3 χρόνια χωρίς αναστολή