Εγκρίθηκε το προσχέδιο προϋπολογισμού της Κύπρου από την Κομισιόν

Το προσχέδιο του κυπριακού προϋπολογισμού (ΣΔΠ) είναι εντός τροχιάς και σύμφωνο με του κανόνες του ευρωπαϊκού οικονομικού εξαμήνου, σύμφωνα σημερινή επίσημη γνωμάτευση της Κομισιόν, η οποία παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες, από τον Αντιπρόεδρο Β. Ντομπρόβσκις και τους Επιτρόπους Μοσκοβισί και Τάισεν.

Για πρώτη φορά από την εισαγωγή του ευρώ κανένα Κράτος δεν θα έχει έλλειμμα άνω του 3% και 10 Κράτη θα έχουν πλεονάσματα, δήλωσε σχετικά ο Β. Ντομπρόβσκις. Ο Αντιπρόεδρος χαιρέτισε το γεγονός ότι

και η Ελλάδα κατέθεσε προϋπολογισμό σύμφωνο με το Σύμφωνο Σταθερότητας και τόνισε ότι για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στοΝ δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τη γνωμάτευση της Κομισιόν, "για δέκα κράτη μέλη - Γερμανία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Κύπρο, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Αυστρία και Φινλανδία-, διαπιστώνεται ότι τα ΣΔΠ συμμορφώνονται με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης το 2019".

Αντιθέτως στην περίπτωση της Ιταλίας, η Κομισιόν γνωματεύει "την ύπαρξη ιδιαιτέρως σοβαρής περίπτωσης μη συμμόρφωσης με τη σύσταση που είχε απευθυνθεί στην Ιταλία από το Συμβούλιο στις 13 Ιουλίου 2018".

Ως εκ τούτου η Κομισιόν θα ξεκινήσει διαδικασία "περί υπερβολικού χρέους για την Ιταλία", όπως ανακοίνωσε ο Β.Ντομρόβσκις, προειδοποιώντας ότι "ο προϋπολογισμός επιβραδύνει την ανάπτυξη" και επιδεινώνει την ικανότητα των τραπεζών να δανείζονται.

Η Κομισιόν προειδοποιεί ότι "με ποσοστό 131,2% του ΑΕΠ το 2017, που ισοδυναμεί με € 37 000 ανά κάτοικο, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας υπερβαίνει την τιμή αναφοράς του 60% του ΑΕΠ που ορίζεται στη Συνθήκη".

Η Κομισιόν σημειώνει ότι η ανάλυση που παρουσιάζεται στην εν λόγω νέα έκθεση βάσει του άρθρου 126 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνει αξιολόγηση όλων των σχετικών παραγόντων και ιδίως:

i) του γεγονότος ότι οι μακροοικονομικές συνθήκες, παρά την πρόσφατη ενίσχυση των πιθανοτήτων δυσμενέστερων αποτελεσμάτων, δεν μπορούν να προβληθούν ως επιχείρημα για την αιτιολόγηση των μεγάλων αποκλίσεων της Ιταλίας ως προς τη συμμόρφωση με την τιμή αναφοράς για τη μείωση του χρέους, δεδομένης της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ άνω του 2 % από το 2016·

ii) του γεγονότος ότι τα σχέδια της κυβέρνησης υποδηλώνουν σημαντική οπισθοδρόμηση σχετικά με τις προηγούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, ειδικότερα σχετικά με τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις στον συνταξιοδοτικό τομέα· και κυρίως

iii) του εντοπισθέντος κινδύνου σημαντικής απόκλισης από την συνιστώμενη πορεία προσαρμογής για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου του 2018 και της ιδιαιτέρως σοβαρής μη συμμόρφωσης για το 2019 με τη σύσταση που απευθύνθηκε στην Ιταλία από το Συμβούλιο στις 13 Ιουλίου 2018, με βάση τόσο τα κυβερνητικά προγράμματα όσο και τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής του 2018. Εν ολίγοις, η ανάλυση υποδεικνύει ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση με το κριτήριο του χρέους όπως αυτό ορίζεται στη Συνθήκη και στον Κανονισμό (ΕΕ) Νο 1467/1997 και ότι επιβάλλεται η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος λόγω χρέους.

Επιπλέον για τρία κράτη μέλη - Εσθονία, Λετονία και Σλοβακία -, διαπιστώνεται ότι τα ΣΔΠ συμμορφώνονται σε γενικές γραμμές με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης το 2019. Για τις χώρες αυτές, τα σχέδια ενδέχεται να οδηγήσουν σε απόκλιση από τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο (ΜΔΣ) της χώρας ή από την πορεία προσαρμογής για την επίτευξή του.

Τέλος για τέσσερα κράτη μέλη - Βέλγιο, Γαλλία, Πορτογαλία και Σλοβενία - τα ΣΔΠ ενέχουν κίνδυνο μη συμμόρφωσης με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης το 2019. "Τα ΣΔΠ αυτών των κρατών μελών ενδέχεται να οδηγήσουν σε σημαντική απόκλιση από την πορεία προσαρμογής προς την επίτευξη του αντίστοιχου μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου", αναφέρει η Κομισιόν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα