Εικονική ανασύνθεση αγαλμάτων από την αρχαία Σαλαμίνα

Στην εικονική ανασύνθεση αγαλμάτων από την αρχαία Σαλαμίνα και τοιχογραφιών από το ναό του Αντιφωνητή στην Κερύνεια προχώρησαν ειδικοί, στο πλαίσιο δοκιμαστικής χρήσης ενός νέου λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης.

Η νέα τεχνολογική πρακτική, που βασίζεται σε έναν αλγόριθμο, αναπτύχθηκε από Ισραηλινούς επιστήμονες και εφαρμόστηκε στις εικόνες των κυπριακών αρχαιοτήτων και βυζαντινών αριστοτεχνημάτων σε συνεργασία με επιμελητές στο Βρετανικό Μουσείο.

Το λογισμικό αυτό έχει την δυνατότητα

να ανασυνθέτει την αρχική μορφή αντικειμένων βασιζόμενο στην ανάλυση φωτογραφιών των επιμέρους κομματιών και θραυσμάτων.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεση τους, που δημοσιεύεται σε διαδικτυακή πύλη για τις επιστήμες, στην περίπτωση των κυπριακών αρχαιοτήτων η ανασύνθεση των επιμέρους κομματιών και θραυσμάτων έγινε «τέλεια», αναδεικνύοντας την αυθεντική εικόνα των αγαλμάτων και των αγιογραφιών.

Στην περίπτωση των αγιογραφιών ο αλγόριθμος προέβλεπε πως οι ζωγραφισμένες πτυχές στα ρούχα των αγίων θα συνεχίζονταν στο επόμενο θραύσμα.

«Πρόκειται για ξεθωριασμένα, σημαδεμένα και γδαρμένα κομμάτια, τα οποία δεν ταιριάζουν απόλυτα το ένα με το άλλο λόγω της διάβρωσης και των κομματιών που λείπουν», ανέφεραν οι Ισραηλινοί δημιουργοί του αλγορίθμου.

Σε αντίθεση με προηγούμενους παρόμοιους αλγόριθμους, γράφουν οι ερευνητές, το δικό τους λογισμικό είναι σχεδιασμένο για γενική χρήση σε διάφορες κατηγορίες αρχαιοτήτων και μπορεί να συνθέτει κομμάτια αξιοποιώντας περίπλοκα κριτήρια, πέρα από απλώς το χρώμα και τις άκρες τους.

Το Συμβούλιο Βρετανικής Αρχαιολογίας δήλωσε, σύμφωνα με τους Times, ότι ο αλγόριθμος μπορεί να βοηθήσει επιμελητές αρχαιοτήτων και ιστορικούς να κατανοήσουν σημαντικά αλλά θρυμματισμένα ευρήματα, όπως αντικείμενα από την αγγλοσαξονική και από την ρωμαϊκή περίοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σημειώνεται ότι χρειάστηκαν 18 μήνες για να ανασυσταθεί το κράνος της αγγλοσαξονικής περιόδου που βρέθηκε στην περιοχή Σάτον Χου.

Το νέο λογισμικό επιτρέπει στους ειδικούς να αποφασίζουν αν αξίζει να επιχειρούν την ανασύνθεση ενός αυθεντικού αρχαίου αντικειμένου ή αν είναι προτιμότερο να κατασκευάσουν ένα αντίγραφο.

Το νέο εργαλείο αποτελεί προϊόν έρευνας επιστημόνων του Ισραηλινού Ινστιτούτου Τεχνολογίας και του Πανεπιστημίου της Χάιφα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα