Βερολίνο: Άρνηση για «κέντρα αποβίβασης» μεταναστών

Η Γερμανία είναι αντίθετη με την ιδέα της δημιουργίας των λεγόμενων «κέντρων αποβίβασης» στο έδαφος της Ε.Ε. ή και έξω από αυτό.

Τα παραπάνω δήλωσε στο ΚΥΠΕ Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος, λέγοντας πως πρόκειται για ιδέα που θα συζητηθεί απόψε το βράδυ στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, σύνοδο την οποία και θα απασχολήσει, κατά κύριο λόγο, το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με το Βερολίνο, η ιδέα αυτή θα συζητηθεί, όμως στη γερμανική

πρωτεύουσα δεν την βλέπουν θετικά, καθώς -όπως λένε- κανείς δεν γνωρίζει την παρούσα στιγμή υπό ποιο καθεστώς θα λειτουργούν τα κέντρα αυτά, σε ποιών χωρών το έδαφος θα βρίσκονται και ποιος θα είναι ο υπεύθυνος για τη λειτουργία τους.

Η γερμανική κυβέρνηση προωθεί τη θέση σύναψης απευθείας συμφωνιών με χώρες από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες/μετανάστες ή τις χώρες διέλευσης τους (transit).

Σε κάθε περίπτωση, στη γερμανική πρωτεύουσα δεν αναμένουν πως θα προκύψουν σύντομα οριστικές λύσεις για το περίπλοκο αυτό θέμα.

Το ίδιο επανέλαβε και σήμερα στο γερμανικό Κοινοβούλιο η Καγκελάριος Μέρκελ, προσθέτοντας πως «όλοι στην Ευρώπη συμφωνούμε πως πρέπει να μειωθεί η παράτυπη μετανάστευση», ενώ τόνισε πως η Γερμανία το 2015 άνοιξε τα σύνορά της προκειμένου να βοηθήσει τις Αυστρία και Ουγγαρία που αντιμετώπιζαν ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα.

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, αλλά το μεταναστευτικό θα μπορούσε να εξελιχθεί στο ζήτημα που θα καθορίσει τη μοίρα της», τόνισε η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εν όψει του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και υπό το βάρος της ενδοκυβερνητικής κρίσης που αντιμετωπίζει με αφορμή τη μεταναστευτική πολιτική. «Δεν βρισκόμαστε εκεί που θα θέλαμε», παραδέχθηκε και επανέλαβε την εκτίμηση ότι δεν θα επιτευχθεί συνολική ευρωπαϊκή λύση σε αυτή τη Σύνοδο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου.

«Πρέπει να διαχειριστούμε το θέμα από κοινού, αντί να το διαχειριζόμαστε ο καθένας μόνος ή να αναζητήσουμε διμερείς λύσεις, διαφορετικά κανείς πια δεν θα πιστεύει στο αξιακό μας σύστημα», τόνισε η κυρία Μέρκελ στην καθιερωμένη ομιλία της στην Bundestag πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ανέδειξε κυρίως το θέμα των συμφωνιών που πρέπει να συναφθούν με τις ασφαλείς χώρες προέλευσης. «Το 2015 δεν πρέπει να επαναληφθεί», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στη δολοφονία της 15χρονης Σουζάνας από νεαρό Ιρακινό, ο οποίος είχε φθάσει στη Γερμανία με το μεγάλο προσφυγικό κύμα του 2015, αλλά παρέμενε στη χώρα παρότι η αίτηση ασύλου του είχε απορριφθεί. Η Καγκελάριος υπερασπίστηκε, ωστόσο, την πολιτική που άσκησε στην αρχή της προσφυγικής κρίσης, κάνοντας λόγο για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ενώ επανέλαβε - με το βλέμμα στους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) - ότι το Ευρωπαϊκό Δίκαιο υπερισχύει του γερμανικού. Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας της κυρίας Μέρκελ ο αρχηγός του CSU και Υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ δεν βρισκόταν στην αίθουσα.

Εν όψει και της Συνόδου του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο, η Καγκελάριος αναφέρθηκε, ακόμη, στην υποχρέωση των κρατών μελών για αύξηση των αμυντικών δαπανών, χαρακτηρίζοντας «απαραίτητη τη δικαιότερη συνεισφορά της Ευρώπης στη συμμαχία» και επανέλαβε την πρόθεση της Γερμανίας να αυξήσει τις δικές της αμυντικές δαπάνες στο 1,5% του ΑΕΠ - και όχι στο 2% που απαιτεί το ΝΑΤΟ και ο Αμερικανός Πρόεδρος. «Το οφείλουμε στους στρατιώτες μας, αλλά και στον γερμανικό λαό, ο οποίος δεν πρέπει να χάσει την εμπιστοσύνη του στην ασφάλεια και την άμυνα», δήλωσε.

Η Καγκελάριος παραδέχθηκε, ακόμη, ότι η ένταση στις διατλαντικές σχέσεις «δεν αποτελεί μυστικό» και, αναφερόμενη στην εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ, επανέλαβε ότι η Γερμανία θεωρεί «παράνομη την επιβολή δασμών στα προϊόντα αλουμινίου και χάλυβα, αλλά τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και πολλών άλλων χωρών να συνεχιστούν οι συνομιλίες με την Ουάσιγκτον, προκειμένου να αποφευχθεί ένας ενδεχόμενος εμπορικός πόλεμος.

Έτοιμος να συνεργαστεί με τη Μέρκελ δηλώνει ο Φινλανδός πρωθυπουργός

Έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γερμανία είναι η Φινλανδία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Γιούχα Σίπιλα.

«Έχουμε πρακτικά προβλήματα (στις δευτερογενείς μεταναστευτικές ροές) στη Φινλανδία και η Φινλανδία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γερμανία», δήλωσε ο Σίπιλα πριν τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Πληροφορίες από ΚΥΠΕ, ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα