«Είμαστε ξεβράκωτοι αν μπούμε τώρα σε συνομιλίες»

Καμιά ελπίδα δεν θα έχει η Κυπριακή Δημοκρατία αν μπει τώρα σε συνομιλίες για το Κυπριακό, την ώρα που το πλωτό γεωτρύπανο της ENI τελεί υπό ομηρία στο τεμάχιο «3», σύμφωνα με τον πρώην Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μιχάλη Παπαπέτρου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του Sigma, ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε ότι «αν ανοίξουμε την πόρτα των συνομιλιών και μπούμε μέσα, περίπου μπαίνουμε “ξεβράκωτοι”», είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος αναμένει πως, σε περίπτωση που υπάρχει βούληση για ρεαλιστικές συνομιλίες, θα πρέπει να προηγηθούν κάποιες παρασκηνιακές

διαβουλεύσεις, να αποχωρήσουν τα τουρκικά πλοία και να υπάρξει ηρεμία στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαπέτρου, τα ερωτήματα που υφίστανται είναι δύο. Αφενός, το πώς δεν προβλέψαμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα περιέλθει σε αυτή την κατάσταση, τη στιγμή που τα γεγονότα «βοούσαν». Αφετέρου, τι κάνουμε για να βγούμε από αυτή την κρίση.

«Η πεποίθησή μου είναι ότι εφόσον το Κυπριακό παραμένει άλυτο, θα έχουμε διάφορα επεισόδια, θα υπάρχει κλιμάκωση των κρίσεων, κάτι που θα αποτελεί μια διαρκώς ανοιχτή πληγή για τον τόπο και τον λαό», είπε.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Κρις Τριανταφυλλίδης εξέφρασε την άποψη ότι, όπως έχουν τώρα τα πράγματα, όσοι μιλούν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, διότι όσα ειπωθούν ενδεχομένως να ακουστούν ως «κριτική», κάτι που δεν πρέπει να γίνει, «διότι βρισκόμαστε σε μια κρίση που απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία και όταν βρίσκεσαι σε μια κρίση αυτής της μορφής, χρειάζεται ομοψυχία και συλλογική προσπάθεια».

Τόνισε δε ότι ο ίδιος αναμένει έναν «πιο συλλογικό χειρισμό» από πλευράς Κυβέρνησης και ομοψυχία των πολιτικών δυνάμεων και παράλληλα κάλεσε τους συμβούλους του Προέδρου και της διαπραγματευτικής ομάδας να συμβάλουν.

Στην παρατήρηση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε ένα σημείο που, όπως φαίνεται, ό,τι κι αν πράξει είναι «λάθος», ο κ. Τριανταφυλλίδης απάντησε με τη φράση «ουδέν κακό αμιγές καλού», καθώς το «κακό» είναι η κρίση στην ΑΟΖ, ενώ το «καλό» είναι πως έχει αποδειχτεί περίτρανα ότι αν δεν υπάρξει σωστή λύση του Κυπριακού, η Κυπριακή Δημοκρατία ενδεχομένως να βρεθεί ενώπιον μεγάλου κινδύνου κατάρρευσης.

«Το καλό είναι ότι ξέρουμε πού στεκόμαστε, τι πρέπει να κάνουμε. Είναι ένας συνδυασμός πολιτικής και Δικαίου», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτό αναγνωρίζεται από όλες τις χώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα