Έιντε: "Ποτέ μου δεν είπα ότι η λύση επίκειται"

Ιστορική χαρακτήρισαν την ευκαιρία που υπάρχει για λύση του Κυπριακού, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ενημερώθηκαν σήμερα από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε για την πρόοδο στις συνομιλίες και τις εκθέσεις για την αποστολή των καλών υπηρεσιών και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Οι διαβουλεύσεις διήρκεσαν περίπου δύο ώρες και πλην του κ. Έιντε μίλησε η Ειδική Αντιπρόσωπος Λίζα Μπάτενχαϊμ, ενώ το

λόγο έλαβαν όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προσφέροντας στήριξη στον Γενικό Γραμματέα και τον Ειδικό του Σύμβουλο και εκφράζοντας ετοιμότητα να συνεισφέρουν θετικά στη διαδικασία.

Σε δηλώσεις του προς του ανταποκριτές του ΟΗΕ, μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, ο κ. Έιντε χαρακτήρισε πολύ καλή την ανταλλαγή απόψεων με το Συμβούλιο, με βάση τις δύο εκθέσεις και τις προφορικές παρουσιάσεις που έκαναν.

«Υπογραμμίσαμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο Κυπριακό και το όραμα και θάρρος των δύο ηγετών σε αυτή τη διαδικασία. Ωστόσο τονίσαμε στο Συμβούλιο ότι, ενώ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, υπάρχει επίσης πολύς δρόμος για να διανύσουμε. Θέλουμε πραγματικά τα Ηνωμένα Έθνη να γνωρίζουν στο υψηλότερο επίπεδό τους ότι απομένει μια πολύ σκληρή εργασία και ότι οι δύο ηγέτες χρειάζονται ενθάρρυνση και υποστήριξη», είπε.

Ο Νορβηγός διπλωμάτης είπε ότι συζήτησε με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους η διεθνής κοινότητα μπορεί να είναι υποστηρικτική, ενώ υπογραμμίστηκε με τρόπο σθεναρό η σημασία να αφεθεί η διαδικασία να παραμείνει υπό την καθοδήγηση των ηγετών.

«Ανήκει στους Κυπρίους, είναι ιδιοκτησία των εκλεγμένων ηγετών τους και πρέπει να είναι αυτοί που θα καθορίσουν το ρυθμό και να ορίσουν τη διάρθρωση των διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, προσθέτοντας ότι έτσι θα οδηγηθούμε σε μία κυπριακή λύση.

Εκτίμησε ότι αυτό είναι περισσότερο από πιθανό κι ότι βλέπει στα χαρακτηριστικά που ανέφερε το περίγραμμα για μια πιθανή λύση. Ξεκαθάρισε ότι ενώ σε ορισμένους γύρους συζητήσεων η πρόοδος υπήρξε αρκετά σημαντική σε σύγκριση με προηγούμενους γύρους, «το τελευταίο μέρος είναι πάντα το πιο δύσκολο».

«Μπορεί να έχεις πετύχει το 90%, αλλά το 10% που απομένει δεν είναι το εύκολο, είναι το δύσκολο. Έτσι, νομίζω ότι είναι σημαντικό για όλους μας να αναγνωρίσουμε ότι στις εβδομάδες και τους μήνες που έρχονται θα ασχοληθούμε με κάποια από αυτά τα ουσιώδη ερωτήματα που παραμένουν άλυτα. Άλυτα όχι επειδή δεν υπήρξαν προσπάθειες για την αντιμετώπισή τους, αλλά επειδή είναι δύσκολα, ή επειδή οι θέσεις εκκίνησης των δύο κοινοτήτων είναι αρκετά διαφορετικές», είπε.

Ο κ. Έιντε είπε πως ανέπτυξε στα μέλη του Σ.Α. τη σημασία της περιφερειακής στήριξης και πως όλοι οι σχετικοί διεθνείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των εγγυητών, παίζουν το ρόλο τους και δήλωσε πολύ χαρούμενος για την υποστήριξη που εκφράστηκε στο Σ.Α. για το θαρραλέο έργο που επιτελείται από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

«Ήταν μια φωνή. Και τα δεκαπέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όλα τα πέντε μόνιμα μέλη και τα δέκα εκλεγμένα μέλη, έλαβαν το λόγο και το κάθε ένα εξήρε το έργο που διεξάγεται. Η γενική αίσθηση ήταν ότι πρόκειται για μια ιστορική ευκαιρία την οποία πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Πρέπει να την αδράξουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να ανήκει πραγματικά στους ηγέτες, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τις συνομιλίες», σημείωσε.

Δεν είπα ποτέ ότι η λύση επίκειται

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, είπε πως υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον στο Σ.Α. για το τι θα πρέπει να κάνει στην περίπτωση της λύσης.

«Αν τελικά δούμε λύση στο πρόβλημα της διαίρεσης της Κύπρου, θα υπάρχει ρόλος για τα Ηνωμένα Έθνη. Οι ηγέτες έχουν εκφραστεί πολύ καθαρά ότι αναμένουν τα Ηνωμένα Έθνη να έχουν ρόλο. Τότε το Σ.Α. θα κληθεί να προσδιορίσει της παραμέτρους μιας μελλοντικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών», είπε.

Σε άλλη ερώτηση επανέλαβε ότι δεν επιθυμεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η λύση επίκειται.

«Ορισμένα από τα κρίσιμα θέματα και για τις δύο κοινότητες πρέπει να αντιμετωπιστούν. Κάποια από τα θέματα είναι εγχώρια, όπως το εδαφικό, και βέβαια υπάρχουν τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Επιπρόσθετα των συζητήσεων που είχαμε για τα θέματα αυτά με τους δύο ηγέτες, είμαι σε επαφή με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, αλλά και το Σ.Α., γύρω από τη διευθέτηση για την ασφάλεια».

Επανέλαβε ότι έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε, αλλά όπως έχει πει αρκετές φορές και ξανά σήμερα στο Σ.Α., «υπάρχει βούληση σε όλους τους συσχετιζόμενους παράγοντες να εργαστούν εποικοδομητικά για να γίνει αυτό δυνατό».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Έιντε μίλησε για τη στενή επαφή και συνεργασία του με τις δύο πλευρές.

«Ποτέ μου δεν είπα ότι η λύση επίκειται. Έχω εγκωμιάσει την ηγεσία και βούληση που επιδεικνύουν οι δύο ηγέτες, τη δημιουργικότητα και την ικανότητά τους να έχουν ευρεία σκέψη, πέραν από τις πάγιες θέσεις. Θέλω να λέω ότι αν οι δύο αυτοί ηγέτες δεν θα μπορέσουν να επανενώσουν την Κύπρο, δεν ξέρω ποιος θα μπορέσει. Αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία. Κι αυτό είναι το μήνυμα, όχι ότι υπάρχει μια τελειωμένη υπόθεση», είπε.

Πρόσθεσε ότι η εμπειρία αποδεικνύει ότι τα θέματα που μένουν τελευταία είναι τα δυσκολότερα.

«Είμαι βέβαιος ότι συνομιλώ με ηγέτες οι οποίοι θέλουν να επιτευχθεί (συμφωνία). Θέλω να είμαι ειλικρινής, απομένει σκληρή εργασία», είπε.

Σε ερώτηση γιατί οι εγγυήτριες δυνάμεις δεν έχουν ακόμη βρεθεί μαζί, ο κ. Έιντε απάντησε πως οι δύο ηγέτες συμφωνούν ότι οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις θα πραγματοποιηθούν προς τα τέλη της διαδικασίας κι όταν τα περισσότερα θέματα που αφορούν την ίδια την Κύπρο θα έχουν συμφωνηθεί.

«Υπάρχει μία λογική σ’ αυτό, γιατί ασφάλεια δεν σημαίνει πάντοτε η στρατιωτική πλευρά ενός θέματος. Ασφάλεια μπορεί να σημαίνει και η αξιοπιστία της διευθέτησης. Ή η αίσθηση ότι η λύση θα διαρκέσει και δεν θα οδηγήσει σε αδιέξοδα. Θα υπάρχει η κατάλληλη αντιπροσώπευση των δύο κοινοτήτων και θα υπάρχει ένα πολιτικό σύστημα το οποίο δεν θα καταρρεύσει με την πρώτη δυσκολία», είπε.

Ανέφερε ότι βρίσκεται σε τακτική επαφή με την Αθήνα, την Άγκυρα και το Λονδίνο, ώστε να είναι έτοιμοι.

«Η διαδικασία που τους αφορά θα πρέπει να έχει τη μορφή που θέλουν οι Κύπριοι ηγέτες και ασφαλώς η μορφή στην οποία συμφωνούν οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Η μορφή αυτή δεν έχει ακόμη αποφασιστεί», σημείωσε.

"Στο Νταβός θα συζητήσουμε τα επόμενα βήματα"

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντηση στο Νταβός, ο κ. Έιντε είπε ότι «μέχρι στιγμής αυτό που υπάρχει είναι πως θα συναντηθούν με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και εμένα. Κατ’ ακρίβεια θα βρεθούν μαζί με τη μορφή αυτή για πρώτη φορά. Θα συζητήσουμε το πού βρισκόμαστε και πώς θα οργανώσουμε το επόμενο διάστημα».

Εξέφρασε την ελπίδα να αξιοποιηθεί η ευκαιρία για επαφές με ηγετικούς παράγοντες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Διότι – όπως είπε – «γνωρίζω ότι υπάρχουν άτομα σε διάφορους οικονομικούς τομείς που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Κύπρο με μεγάλο ενδιαφέρον και προσδοκίες».

«Βλέπουν πως μία ενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρος, που θα διατηρεί ειρηνικές σχέσεις με ολόκληρη τη γειτονιά της, μπορεί να αποτελέσει τεράστια ευκαιρία οικονομικής ανάπτυξης κι αναρωτιόνται ποιο ρόλο θα μπορούσαν να διαδραματίσουν», είπε.

Ο κ. Έιντε αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι θα λειτουργήσουν στο Νταβός «κάποια μυστικά κανάλια στο παρασκήνιο».

«Ουδέποτε υπήρχε τέτοια πρόθεση. Δεν είναι πάντα σωστά όσα δημοσιεύονται στον Τύπο. Δεν έχουμε παρόμοια σχέδια. Αρκετοί θα βρίσκονται στο ίδιο μέρος κι αυτή είναι η φύση του φόρουμ», είπε.

Ομόφωνη η υποστήριξη του ΣΑ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Σε δηλώσεις της, η Λίζα Μπάτενχαϊμ μίλησε για την ομόφωνη υποστήριξη που έλαβε στο Σ.Α. για το έργο που επιτελεί η ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

«Όπως γνωρίζετε, έχουμε την ευθύνη της διατήρησης της ηρεμίας στην ουδέτερη ζώνη, το οποία βοηθά στην υποστήριξη του κλίματος στις συνομιλίες», είπε.
Είπε πως ενημέρωσε τα μέλη για τις προσπάθειες αποναρκοθέτησης και τα ΜΟΕ, και τομείς όπου εξήρε τους ηγέτες για τη δημιουργία τεχνικής επιτροπής για την εκπαίδευση και την ισότητα των φύλων.

Μίλησε για τη στενή συνεργασία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με την αποστολή καλών υπηρεσιών και, παρότι οι δύο αποστολές είναι χωριστές, εργάζονται κατά πολύ ενιαίο τρόπο, όπως ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα