Ειρ. Γεωργιάδου: Αναγκη για εταιρείες διαχείρισης περιουσιών

Την ανάγκη όπως τάχιστα θεσπιστούν οι απαραίτητες νομοθεσίες για τη δημιουργία εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων ή άλλων εξειδικευμένων οχημάτων, για να επιτρέψουν στις τράπεζες να ξαναγίνουν τράπεζες, επεσήμανε η Πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας Ειρένα Γεωργιάδου, από το βήμα της 41η ετήσιας γενικής συνέλευσης του ομίλου.

Και ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του συγκροτήματος Μπερτ Πάιλς υπογράμμισε στη δική του ομιλία ενώπιον των μετόχων την ανάγκη δημιουργίας των συνθηκών για πώληση δανείων, υπογραμμίζοντας πως χωρίς την εισροή ξένων επενδύσεων η Κύπρος θα καθυστερήσει να εξέλθει από την κρίση.

Οι τράπεζες να ξαναγίνουν τράπεζες
Στην ομιλία της, η κ. Γεωργιάδου τόνισε πως η κυπριακή οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική από τις προβλέψεις, κατάφερε να απορροφήσει τους κραδασμούς της βαθιάς ύφεσης και να διαχειριστεί τις παρενέργειες της αυστηρής αλλά αναγκαίας δημοσιονομικής πειθαρχίας.

«Πρέπει να προχωρήσουμε σύντομα σε όλες τι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα προσελκύσουν τις αναγκαίες ξένες επενδύσεις», είπε, τονίζοντας πως «δεν έχουμε την πολυτέλεια να κρατούμε μικρό καλάθι για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πρέπει να γίνουν».

Χαρακτηρίζοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, η κ. Γεωργιάδου συμπλήρωσε ωστόσο πως η νομοθεσία για τις εκποιήσεις και το πλαίσιο για την αφερεγγυότητα είναι βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν επιλύουν το πρόβλημα.

«Πρέπει τάχιστα», είπε, «να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέπουν τη δημιουργία οχημάτων ή εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων για να μπορέσουν οι τράπεζες να ξαναγίνουν τράπεζες και να σταματήσουν να είναι εταιρείες είσπραξης χρεών, όπως λέει ο Νικόλας Παπαδόπουλος».

Η κ. Γεωργιάδου σημείωσε εξάλλου πως το νέο ΔΣ της τράπεζας είναι προσηλωμένο προς το δίπτυχο της ορθής και αποτελεσματικής διαχείρισης των ΜΕΔ και βεβαίως της υπεύθυνης αύξησης του μεριδίου αγοράς μας, και καταλήγοντας έστειλε μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.

«Είμαστε στο σωστό δρόμο, αλλά την ίδια στιγμή γνωρίζουμε πολύ καλά ότι σημείο αιχμής αποτελεί η αλλαγή της νοοτροπίας. Ως ΔΣ έχουμε αντοχές και έχουμε και πείσμα, είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι γιατί πράγματι η εξέλιξη είναι αδύνατη χωρίς την αλλαγή», είπε.

Πάιλς: Όχι στον εφησυχασμό
Στην δική του ομιλία ο κ. Πάιλς χαρακτήρισε τον θετικό ρυθμό ανάπτυξης αλλά και της εξόδου στις αγορές ως καλά σημάδια, αλλά προειδοποίησε κατά του εφησυχασμού, καθώς, όπως είπε, ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας.

Χαρακτηρίζοντας τα ΜΕΔ ως βαρίδι για το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Πάιλς τόνισε πως τα κόκκινα δάνεια δεν είναι πρόβλημα μόνο των τραπεζών αλλά όλων μας.

Χρειάζεται νομοθεσία για την πώληση περιουσιακών στοιχείων μεταξύ τραπεζών και μη τραπεζικών ιδρυμάτων, μεταξύ τραπεζών στην Κύπρο και ιδρυμάτων εκτός Κύπρου, είπε, υπενθυμίζοντας ότι η ανάκαμψη σε χώρες που αντιμετώπισαν κρίση, όπως την Ιρλανδία και την Ισπανία δεν θα ήταν δυνατή χωρίς πωλήσεις δανείων.

«Αν θα επιλύσουμε το πρόβλημα των ΜΕΔ πρέπει να πάμε πιο μπροστά, χρειαζόμαστε ξένες επενδύσεις», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Πάιλς, το πρόβλημα της χώρας δεν είναι ρευστότητα, αλλά το κεφάλαιο.

«Βλέπω πολλά βιώσιμα έργα, αλλά δεν υπάρχουν κεφάλαια για να τα υλοποιήσουν. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις σε κάθε μορφή κατά την άποψή μου είναι το κλειδί για την ανάκαμψη. Αν δεν προσελκύσουμε ξένες άμεσες επενδύσεις πολύ απλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να εξέλθουμε από την κρίση», είπε.

Τέλος, σύμφωνα με τον Ολλανδό τραπεζίτη, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας ανέρχεται στο 17,9%, ενώ ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 49% και οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 15% από το 2014. Είπε ακόμη ότι η τράπεζα προσέλκυσε 30.000 νέους πελάτες από τα γεγονότα του Μαρτίου του 2013 και εργοδότησε 119 άτομα.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα