Εισαγωγή φυσικού αερίου: «Κλείδωσε» το ποσό αποζημίωσης

Από χθες βράδυ το ΣΙΓΜΑ αποκάλυψε, με συγκεκριμένους μάλιστα αριθμούς, το νέο εμπόδιο δεκάδων εκατομμυρίων στην προσπάθεια εισαγωγής φυσικού αερίου.

Το θέμα οδεύει στην Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων. 

Σχετικά με το θέμα υπάρχουν ραγδαίες εξελίξεις και όπως όλα δείχνουν, είμαστε ένα βήμα από την τελική συμφωνία.

Όπως αποκαλύπτει το ΣΙΓΜΑ έχει κλειδώσει το ποσό αποζημίωσης στα 25 εκ. ευρώ περίπου.

Πρόκειται για προφορική συμφωνία

που αυτή τη στιγμή πρέπει να καταγραφεί και να σταλεί στον Γενικό Εισαγγελέα για έλεγχο, ώστε να κατατεθεί στην ΚΕΑΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έχει ήδη γνωματεύσει ότι βάσει αρχικού συμβολαίου επιτρέπεται η διαπραγμάτευση.

Αυτό που αποκαλύπτει το ΣΙΓΜΑ είναι πως σε κάποια στιγμή είχαμε φτάσει ένα βήμα από την τελική κατάρρευση και υπήρξε πολιτική παρέμβαση προς την Πρεσβεία της Κίνας για ένα νέο κύκλο διαβουλεύσεων που κατόπιν σκληρών συζητήσεων κατέληξε στο αποτέλεσμα αυτό.

Στην Επιτροπή, στην οποία συμμετέχει ως παρατηρητής και η Ελεγκτική Υπηρεσία, θα πρέπει η όποια επιπρόσθετη αποζημίωση ζητηθεί να τεκμηριωθεί βάσει γεγονότων.

Αυτό που πληροφορείτε το ΣΙΓΜΑ από πηγές στο Υπουργείο Εμπορίου, είναι πως το ποσό που έχουν καταλήξει θεωρείται από τα συμβαλλόμενα μέρη, ΔΕΦΑ και Εταιρεία ως εύλογο και απόλυτα τεκμηριωμένο, βάσει των παγκοσμίων αυξήσεων περίπου 20% στις τιμές των πρώτων υλών.

Να σημειωθεί ότι πηγές από την Ελεγκτική Υπηρεσία αντέτειναν πως η πάγια πρακτική σε τέτοιας αξίας συμβόλαια είναι ο επενδυτής να ασφαλίζεται για τυχόν αυξήσεις και οι απαιτήσεις να καταβάλλονται από την ασφαλιστική, χωρίς το άλλο μέρος να έχει την όποια υποχρέωση.

Κάτι που σε αυτή την περίπτωση δεν έγινε από την κοινοπραξία.

Συστατικό μέρος της τελικής εξίσωσης είναι και οι καθυστερήσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή. 

Δεν υπάρχει περίπτωση η Δημοκρατία να απεμπολήσει το δικαίωμα της. Δεν είναι όμως σαφές αν θα διεκδικήσει ούτως ή άλλως τα 45 εκ. που αναλογούν στην καθυστέρηση από Οκτώβριο 2022 σε Ιούλιο 2023.

Είναι δεδομένο ότι το ανανεωμένο χρονοδιάγραμμα είναι το τελευταίο και η Δημοκρατία δεν συζητεί ούτε μέρα επιπλέον καθυστέρησης.

Αν υπάρξει τότε σίγουρα θα διεκδικηθεί όλο το ποσό.

Από εκεί και πέρα αυτό που προβληματίζει είναι η θέση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας πως οι αποζημιώσεις είναι δικαίωμα της Δημοκρατίας και πρέπει να διεκδικηθούν.

Κάτι που αν γίνει και με τον συμψηφισμό θα οδηγήσει σε έσοδο περίπου 20 εκ. για τη Λευκωσία.

Διαβάστε επίσης 

Στον αέρα η εισαγωγή Φ.Α - Πισωγύρισμα ή πρόσθετα εκατομμύρια το δίλημμα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εισαγωγή, Κλείδωσε,eisagogi, kleidose