Εισαγγελέας:Επιβάλλεται αξιοποίηση νομικών ερεισμάτων της ΚΔ

Επιτακτική η ανάγκη περίσωσης, αξιοποίησης και πλήρους εφαρμογής των νομικών ερεισμάτων και κεκτημένων δικαιωμάτων που πέτυχε η Κυπριακή Δημοκρατία στο διεθνή και ευρωπαϊκό νομικό στίβο σημείωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης σε ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα “Το Κυπριακό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο – Εξελίξεις και Προοπτικές”, που διοργάνωσε το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick το βράδυ της Πέμπτης.

Ο Γενικός Εισαγγελέας στην ομιλία του, που ανέγνωσε λειτουργός της Νομικής Υπηρεσίας, ανέφερε ότι μετά την κατάρρευση των πολιτειακών ρυθμίσεων, που έγιναν με τις Συμφωνίες

Ζυρίχης – Λονδίνου, η Κυπριακή Δημοκρατία κατάφερε να επιβιώσει των δυσκολιών και αντιξοοτήτων, όμως, συνέχισε προέκυψε η ανάγκη εξεύρεσης μιας λύσης στο πλαίσιο του δικοινοτικού χαρακτήρα της κυπριακής κοινωνίας θα προσφέρει μια δίκαιη και κοινά αποδεκτή συνταγματική ρύθμιση.

Ο κ. Κληρίδης τόνισε πως εκείνο που πραγματικά συνιστά κόκκινη γραμμή, και έτσι πρέπει να αντικρίζεται και από τις δύο πλευρές, είναι η αποδοχή της θέσης ότι είναι νοητό μέσα από τις πρόνοιες μιας συμπεφωνημένης λύσης να παραβιάζονται ή να μην τηρούνται με αυστηρότητα και χωρίς εκπτώσεις, βασικές αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Πρόσθεσε πως η όποια λύση θα πρέπει να είναι πλήρως συμβατή με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο, πρωτογενές και παράγωγο.

Ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέροντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κάθε άλλο παρά “εκλιπούσα” μπορεί να θεωρηθεί, που είναι πλήρες και ενεργό μέλος της ΕΕ και της Ευρώζωνης.

Ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και Νομικός Κύπρος Χρυσοστομίδης είπε ότι στην περίπτωση της Κύπρου στη διεθνή κοινότητα γίνεται αποδεκτή έναντι της νομιμότητας η ισχύς.

Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η κατοχή δεν επηρέασε την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό επιβεβαιώνεται από το πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης.

Ανέφερε, επίσης, ότι σε αποφάσεις του το ΕΔΑΔ καθορίζει ξεκάθαρα ότι κυπριακά εδάφη τελούν υπό τουρκική κατοχή. Πρόσθεσε ότι αν ευοδωθούν οι προσπάθειες για λύση, δεν οδηγούμε την Κυπριακή Δημοκρατία στη μετάλλαξη, αλλά στην ενοποίηση του κράτους μέσα από τη διαφορετικότητα.

Είπε, επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει και για τις δύο κοινότητες και το κέλυφος της ήταν και είναι εκεί πάντα.

Ανέφερε, επίσης, ότι η παρθενογένεση δεν υπάρχει ως όρος στη διεθνή νομιμότητα και αποτελεί

προϊόν ευρηματικότητας ή πολιτική ασάφεια του Λόρδου Χάνει.

Είπε επίσης ότι η λύση πρέπει να βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

και πρέπει να γίνει με την αποκέντρωση του κράτους. Πρόσθεσε πως το κυριότερο χαρακτηριστικό της ομοσπονδίας είναι η μία διεθνής προσωπικότητα.

Ο πρώην Ευρωβουλευτής και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, νομικός Παναγιώτης Δημητρίου, ανέφερε ότι στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Δικαίου το Κυπριακό αναμφίβολα κατατάσσεται ως πρόβλημα παράνομης στρατιωτικής εισβολής και κατοχής και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία στην Κύπρο.

Ο κ. Δημητρίου έκανε αναφορά στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, στις διακρατικές προσφυγές της Κύπρου και στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ.

Ανέφερε πως το Κυπριακό θεωρείται διεθνώς ως ζήτημα εξόχως πολιτικό, το οποίο από το 1963 έχει το χαρακτήρα δικοινοτικής διαφοράς και εθνοτικής σύγκρουσης.

Πρόσθεσε πως κατά το διεθνή παράγοντα το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί δικαστικά, αλλά πολιτικά στη βάση ενός συμβιβασμού.

Είπε ότι σε αυτό το πλαίσιο η πολιτική ή και η στρατιωτική ή και η οικονομική ισχύς και τα συμφέροντα διαδραματίζουν ρυθμιστικό ρόλο στο διεθνές πεδίο και στη βάση του κάθε κράτους επί έκαστου διεθνούς ζητήματος.

Συνεπακόλουθα, η Κύπρος, ως μικρή και ανίσχυρη χώρα, δεν μπορεί να επιβάλει το δίκαιο δια της ισχύος, ούτε και να ενεργοποιήσει, στη βάση των εμπλεκομένων συμφερόντων στη διεθνή σκακιέρα τον ευρωπαϊκό παράγοντα ή και τις μεγάλες δυνάμεις προς την κατεύθυνση του εξαναγκασμού της Τουρκίας και όχι απλώς του επηρεασμού της, να τερματίσει την στρατιωτική κατοχή.

Καταλήγοντας, ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι ευελπιστούμε ότι είναι εφικτό να επιτύχουμε την εξεύρεση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης που να συνάδει με τις βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα