Εκ περιτροπής και εδαφικό στο ίδιο τσουβάλι

Τη δική του «αλήθεια» για το πώς πηγαίνουμε στις συνομιλίες της Γενεύης παρουσίασε ο ΠτΔ στην εκπομπή «Χωρίς Περιστροφές»
Από τις 9 ώς τις 11 Ιανουαρίου θα πρέπει οι δύο ηγέτες να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης. Χωρίς διαβούλευση με την Αθήνα η συμφωνία της 1ης Δεκεμβρίου

Η συνάντηση της Γενεύης κρίνει και το μέλλον των διαπραγματεύσεων. Θα πάμε σε λύση; Σε παράταση; Σε ναυάγιο;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας χθες το βράδυ στην εκπομπή «Χωρίς Περιστροφές» και στον Γιάννη Καρεκλά, ουσιαστικά άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Ο κ. Αναστασιάδης ουσιαστικά έκανε ένα γράφημα για το τι θα ζήσουμε από τις 9 Ιανουαρίου και μετά στη Γενεύη.

1. Μέχρι τις 11 Ιανουαρίου θα πρέπει να κλείσουν όλα τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του εδαφικού, με την κατάρτιση κριτηρίων και παρουσίαση χαρτών στις 11 Ιανουαρίου, αλλά και του θέματος εκ περιτροπής προεδρίας. Αν χρειαστεί θα υπάρξει και συνέχεια.
2. Ανέφερε ότι οι συνομιλίες της Γενεύης δεν έχουν αρχή και τέλος. Ενδεχομένως να συνεχιστούν και καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του αν αποτύχουν.
3. Δεν είναι δυνατόν να μείνουν θέματα για μετά την πολυμερή και από τις δύο πλευρές.
4. Στην πολυμερή δεν θα συζητηθούν εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού.
5. Εάν αποτύχουμε, δεν ξέρω ποια στρατηγική θα μας οδηγήσει σε λύση.

Ωστόσο, ο κ. Αναστασιάδης δεν τοποθετήθηκε ευθέως αν θα πάμε στην πολυμερή και τι θα πράξει τότε, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στα κριτήρια και κατάθεση χάρτη από την τ/κ πλευρά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ξεκινήσει κανονικά η πολυμερής διάσκεψη και παράλληλα θα υπάρχουν συνομιλίες σε «διμερές» επίπεδο.

Το μενού για συμφωνία στο εδαφικό
Για να μπορέσουν οι δύο χάρτες να γίνουν ένας, πρέπει να υπάρξει συμφωνία στα εξής:
· Έκταση κάθε κρατιδίου
· Επιστροφή προσφύγων σε τ/κ διοίκηση
· Ρύθμιση εδαφικών αναπροσαρμογών
· Μετακίνηση πληθυσμών
· Αντιμετώπιση προβλημάτων κατά τη μετακίνηση

Επίσης, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι συζητούμε σημαντικά θέματα που αφορούν και περιοχές που θα είναι υπό τ/κ διοίκηση, αναλόγως του καθεστώτος που θα διακρίνει τους πολίτες της μίας ή της άλλης πολιτείας, ανάλογα με το πού θα καταλήξουν να μένουν, υπονοώντας τη Μόρφου, Καρπασία «και όχι μόνο», κατά την έκφρασή του, χωρίς και σε αυτό το σημείο να μπει σε λεπτομέρειες.

Πολυμερής ή πενταμερής;
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «η ΕΕ θα είναι παρούσα, η Αγγλία θα είναι παρούσα, η Αμερική μάλλον παρούσα και γιατί να μην είναι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Πρέπει να είναι, για να διασφαλίσουν τη λύση και τη διατήρηση του Στάτους Κβο».

Την Πέμπτη στο Συμβούλιο Αρχηγών, όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, θα παρουσιάσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα είναι παρών είναι ο Πρόεδρος Γιούνκερ ή η κ. Μογκερίνι.
Ωστόσο η σύνθεση της πολυμερούς θα καθοριστεί μετά από συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Αναφερόμενος σε αυτούς που λένε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, αν δεν είναι παρούσα, θα είναι εκλιπούσα, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι εκτός από ηγέτης της ε/κ πλευράς είναι και Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι μέλος της Ε.Ε.

Μάλιστα θύμισε ότι στο Μπούργκενστοκ ήταν ο τότε Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιακώβου, αλλά δεν συμμετείχε στις συνομιλίες. Επίσης η ΕΕ ήταν παρούσα με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Στο ερώτημα, τότε γιατί ζητά γνωμάτευση από διεθνείς νομικούς, απάντησε «για να είμαστε απολύτως σίγουροι για το τι πράττουμε, δηλαδή πώς να ενεργούμε ώστε να εκλείψει ο οποιοσδήποτε κίνδυνος».

«Μεσάνυχτα» είχε η Ελλάδα
Για την απόφαση της 1ης Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν διαβουλεύτηκε με την Αθήνα. Μάλιστα δικαιολόγησε την απάντηση αυτή, λέγοντας «γιατί δεν ήξερα ποια θα ήταν η κατάληξη του δείπνου».

Η ενημέρωση έγινε νωρίς το πρωί και υποστήριξε ότι έχει μικρή σημασία, διότι η Ελλάδα, όπως είδαμε από τις δηλώσεις, στηρίζει την προσπάθεια και προχωρεί σε συζήτηση με την Τουρκία σε τεχνοκρατικό επίπεδο, για την προετοιμασία της συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν.

Είπε, επίσης, ότι «με την Ελλάδα θα διαμορφώσουμε θέσεις για εγγυήσεις, αποχώρηση στρατευμάτων και ασφάλεια στις 14 Δεκεμβρίου», προσθέτοντας ότι οι συναντήσεις θα είναι συχνές, «ώστε να συμβαδίζουμε από κοινού».

Δεν θα φέρω Σχέδιο που θα απορριφθεί
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να κριθεί από το τελικό αποτέλεσμα αυτών των συνομιλιών και όχι από την τυπολατρία που διακατέχει τα κόμματα, προσθέτοντας ωστόσο ότι έχει και αυτή τη σημασία της.

Ανέφερε ότι αν το Σχέδιο δεν τον ικανοποιεί, δεν θα το φέρει προς ψήφιση στον λαό και θα αναλάβει τις ευθύνες του, σε σχέση με ό,τι έκανε άλλος, υπονοώντας τον Τάσσο Παπαδόπουλο. «Ένας έχει τον πρώτο λόγο. Αυτός είναι ο κυρίαρχος λαός και θα έχει χρόνο να μελετήσει το σχέδιο», είπε.

Το Εθνικό Συμβούλιο… δεν πέτυχε
Ο κ. Αναστασιάδης, όταν ρωτήθηκε να σχολιάσει τις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για έλλειψη συναπόφασης, τόνισε αρχικά ότι «δεν είπα ποτέ ότι θα συναποφασίζουμε». Όταν όμως έγινε αναφορά στο ότι προεκλογικά άλλα έλεγε, τόνισε ότι «είχα πει προεκλογικά ότι θα ήταν ορθό να γίνεται, αλλά η ιστορία επαναλαμβάνεται και το θέμα του Εθνικού Συμβουλίου φαίνεται πως δεν πέτυχε. Την 1η Δεκεμβρίου έπρεπε να πάρω απόφαση και την πήρα».

Είπε ότι «Θα έρθει η ώρα που κάποιοι θα μετανιώσουν για όσα ισχυρίζονται» και ζήτησε να μάθει ποια είναι η άλλη στρατηγική που λένε τα κόμματα, την οποία δεν ακούει. «Περιμένω εισηγήσεις πώς θα πετύχουμε, αλλά και με μελετημένες πιθανές αρνητικές συνέπειες».

Keywords
Τυχαία Θέματα