Εκδήλωση για το Κυπριακό στη βρετανική Βουλή παρουσία ΚΕ

Εκδήλωση με τη συμμετοχή του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού διοργάνωσαν το βράδυ της Τρίτης στο βρετανικό κοινοβούλιο η Διακομματική Κοινοβουλευτική Ομάδα για την Κύπρο και η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου.

Παρουσία πολλών Βρετανών κοινοβουλευτικών και πλήθους ομογενών, ο Πρόδρομος Προδρόμου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις εξελίξεις στο Κυπριακό και στις διμερείς σχέσεις

Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Εκπρόσωπος σημείωσε το διορισμό της ειδικής συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, επισημαίνοντας ότι θα επισκεφθεί σύντομα την Κύπρο, την Άγκυρα, την Αθήνα και τις Βρυξέλλες και εξέφρασε αισιοδοξία ότι «μπορούμε να μιλούμε ξανά για προοπτική στο Κυπριακό».

Σημείωσε επίσης ότι είναι σαφής και καλά γνωστή η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας περί επανέναρξης των συνομιλιών. Ο κ. Προδρόμου συμπλήρωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε άμεση επανέναρξη στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητη η προετοιμασία, αλλά και η ισχυρή πολιτική βούληση από όλα τα μέρη για να διασφαλιστεί ότι οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα.

Είπε ακόμη ότι μόνο μέσα από αμοιβαίο σεβασμό θα επιτύχουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που δε θα αφήνει νικητές και ηττημένους και που θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων.

Στη συνέχεια εξέφρασε την εκτίμηση της κυπριακής κυβέρνησης προς τους βουλευτές που απαρτίζουν τη Διακομματική Ομάδα για την Κύπρο για τη διαρκή στήριξη που παρέχουν.

Ο Εκπρόσωπος είπε, τέλος, ότι βρισκόμαστε εν μέσω πολύ σημαντικών εξελίξεων στη βρετανική πολιτική με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Σημείωσε παράλληλα τις πολύ στενές σχέσεις που διατηρούν Κύπρος και Ηνωμένο Βασίλειο σε όλους τους τομείς, τονίζοντας ότι οι εξαίρετες διμερείς σχέσεις θα συνεχιστούν προς όφελος και των δύο χωρών.

Στον εισαγωγικό χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Χρίστος Καραολής είπε ότι 44 χρόνια μετά από την εισβολή και έναρξη της τουρκικής κατοχής της Κύπρου το αίτημα παραμένει «δίκαιο και απλό», υπέρ μίας δίκαιης λύσης και ενός λειτουργικού κράτους απαλλαγμένου από ξένες παρεμβάσεις, δηλαδή ενός «κανονικού κράτους».

Χαρακτήρισε την Κύπρο πυλώνα σταθερότητας, ελπίδας και ευημερίας σε ταραχώδεις καιρούς σε μία ασταθή περιοχή και εξήρε την κινητοποίηση των Κυπρίων της Βρετανίας που απηύθυναν εντός δύο εβδομάδων 3.000 ηλεκτρονικές επιστολές προς το Foreign Office ζητώντας την καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο σερ Ρότζερ Γκέιλ, επί 35 χρόνια βουλευτής των Συντηρητικών, ο οποίος λίγο πριν από την εκδήλωση επανεξελέγη Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας για την Κύπρο, επισήμανε την προσφορά της οργανωμένης παροικίας και των απλών μελών της, του Υπάτου Αρμοστή Ευριπίδη Ευρυβιάδη, αλλά και των φιλοκύπριων Βρετανών πολιτικών στην προώθηση των δίκαιων αιτημάτων της Κύπρου

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Κοινοπολιτείας και Ηνωμένων Εθνών λόρδος Άχμαντ. Αρχικά εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Ομοσπονδία για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, σημειώνοντας ότι ο πλούτος των οικονομικών και πολιτισμικών σχέσεων των δύο χωρών έχει ενισχυθεί περαιτέρω τα τελευταία χρόνια.

Επισήμανε ότι αυτοί οι δεσμοί θα ενισχυθούν καθώς η χώρα του φεύγει από την ΕΕ και αναφέρθηκε ενδεικτικά στη στενή συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας, της άμυνας και στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας.

Τόνισε ότι η λύση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας παραμένει ο στόχος της βρετανικής κυβέρνησης, σχολιάζοντας ότι «η λύση θα απαιτήσει σκληρές επιλογές και συμβιβασμούς», αλλά είναι μία λύση «απολύτως εφικτή».

Ο Φάμπιαν Χάμιλτον, σκιώδης Υφυπουργός Ειρήνης και Αφοπλισμού των Εργατικών, τόνισε την υποστήριξη του δικού του κόμματος σε μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Τάχθηκε κατά των εγγυήσεων, σημειώνοντας ότι η ιδιότητα μέλους της ΕΕ εγγυάται την ασφάλεια της Κύπρου.

Η Τζόαν Ράιαν των Εργατικών, που επανεξελέγη Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας, αναφέρθηκε κυρίως στην προσφορά της κυπριακής κοινότητας στην περιφέρειά της στο Ένφιλντ του βορείου Λονδίνου. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών λύσης και από την τουρκοκυπριακή πλευρά, εκτιμώντας ότι ο Μουσταφά Ακιντζί είναι δεσμευμένος στην προσπάθεια επίτευξης λύσης.

Η Τερέζα Βίλιερς, βουλευτής των Συντηρητικών επίσης στο βόρειο Λονδίνο, υπογράμμισε τη «ζωτική σημασία» του να διατηρείται το Κυπριακό ψηλά στην πολιτική ατζέντα της Βρετανίας. Για το λόγο αυτό, όπως είπε, η ίδια συχνά θέτει ερωτήσεις σχετικού ενδιαφέροντος προς το Foreign Office στη Βουλή των Κοινοτήτων. Επανέλαβε δε ότι δεν υπάρχει θέση για εγγυήσεις σε μια λύση στην Κύπρο και δεσμεύθηκε ότι η ίδια και οι υπόλοιποι φιλοκύπριοι βουλευτές θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για μία ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο.

Ο κυπριακής καταγωγής βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Πάμπος Χαραλάμπους αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για ανάδειξη του Κυπριακού και σημείωσε την ενεργή προσπάθεια που γίνεται στη Βρετανία για την επισήμανση της ανάγκης επίτευξης μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Η Κάθριν Γουέστ, Εργατική βουλευτής βορείου Λονδίνου, σημείωσε ότι μόνο μία λύση από τους Κύπριους μπορεί να δώσει απαντήσεις στα μεγάλα ζητήματα, εκφράζοντας την ελπίδα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό σε πνεύμα εμπιστοσύνης.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο κ. Ευρυβιάδης ευχαρίστησε και εγκωμίασε τους φίλους βουλευτές για το γεγονός ότι «είναι μαζί μας όχι μόνο όταν ο ήλιος λάμπει, αλλά και όταν έρχονται οι βροχές και οι κεραυνοί».

Το «παρών» έδωσαν επίσης οι βουλευτές Χαλίντ Μαχμούντ, σκιώδης Υπουργός Ευρώπης των Εργατικών, Στίβεν Γκέθινς, εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας, Μάικ Φρηρ, Ρότζερ Γκόσνιφ και ο λόρδος Κόλινς.

Keywords
Τυχαία Θέματα