Εκκλήσεις στη Βρετανία να δοθεί το εμβόλιο στους αστέγους κατά προτεραιότητα

Εκκλήσεις προς την βρετανική κυβέρνηση να συμπεριλάβει τους αστέγους στις κατηγορίες πολιτών που έχουν προτεραιότητα για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, απευθύνουν οργανώσεις αρωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι πρώτες εννέα κατηγορίες προτεραιότητας που έχουν προσδιοριστεί από το Ενιαίο Κέντρο Εμβολιασμών, και αποτελούν την βάση του σχεδιασμού του εμβολιαστικού προγράμματος στη Βρετανία, περιλαμβάνουν τους φιλοξενούμενους και εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας, όλους τους πολίτες άνω τνων 50 ετών, το υγειονομικό προσωπικό πρώτης γραμμής και τους εξαιρετικά ευπαθείς.

Η

οργάνωση αρωγής αστέγων St Mungo’s επικαλείται έρευνα που δείχνει ότι το 20% των σχεδόν 5.000 ατόμων χωρίς στέγη στους οποίους προσφέρει βοήθεια έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας, που τους καθιστούν ακόμα πιο ευάλωτους έναντι του κορωνοϊού.

Άλλες οργανώσεις έχουν επισημάνει πως ούτως ή άλλως πολίτες, που ζουν στο δρόμο είναι πιο εκτεθειμένοι στην πανδημία και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Η κυβέρνηση απαντά ότι ακολουθεί τις κατηγορίες προτεραιότητας που έχουν θεσπίσει οι επιστήμονες. Επισημαίνει επιπλέον ότι από την αρχή της πανδημίας έχει ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα ‘Everyone In’ στο πλαίσιο του οποίου ξενοδοχεία προσφέρουν στέγη σε περίπου 15.000 αστέγους.

Η κυβέρνηση, πάντως, δέχθηκε επικρίσεις τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς αποφάσισε μεν, αλλά με καθυστέρηση, την πρόσθετη χρηματοδότηση των κατά τόπους δημοτικών αρχών για να επεκτείνουν το πρόγραμμα προσωρινής στέγασης αστέγων σε ξενοδοχεία εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Στέγασης, Κοινοτήτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τζέρεμι Πόκλινγκτον, είπε ενώπιον Κοινοβουλευτικής Επιτροπής την Δευτέρα ότι οι άστεγοι θα συνεχίσουν να υπάγονται στις γενικές κατηγορίες πληθυσμού ως προς το εμβολιαστικό πρόγραμμα, δηλαδή μόνο οι πιο ηλικιωμένοι και οι πιο ευπαθείς εξ αυτών θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.

Η ανταπάντηση των οργανώσεων αρωγής είναι ότι χρειάζεται ένα γενικευμένο πρόγραμμα ενεργού εντοπισμού των αστέγων για να τους προσφερθεί το εμβόλιο, καθώς πολλοί εξ αυτών δεν είναι εγγεγραμμένοι στα συνοικιακά ιατρεία, που αποτελούν την πρώτη βαθμίδα αναφορά για υγειονομικής περίθαλψη στο βρετανικό σύστημα υγείας.

Τα γενικά ιατρεία και τα νοσοκομεία έχουν την ευθύνη αποστολής προσκλήσεων προς τους πολίτες για να κανονίσουν ραντεβού ώστε να προσέλθουν για τον εμβολιασμό τους.

Η οργάνωση St Mungo’s ζητά από την κυβέρνηση να αρχίσει να αντιμετωπίζει το θέμα των αστέγων ως ζήτημα υγείας και όχι έλλειψης στέγης, ιδίως εν μέσω πανδημίας.

Λειτουργώντας, πάντως, εκτός πλαισίου των κατηγοριών προτεραιότητας που έχει θεσπίσει το Ενιαίο Κέντρο Εμβολιασμών, όλο και περισσότερες δημοτικές αρχές στη Βρετανία έχουν αποφασίσει να συμπεριλάβουν τους αστέγους στις πρώτες κατηγορίες δημοτών τους στους οποίους προσφέρουν το εμβόλιο.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού αστέγων έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό κυρίως στους δήμους του Όλνταμ, του Ρέντμπριτζ και του Λίβερπουλ.

Με ανακούφιση έγινε επίσης δεκτή από δημοτικές αρχές και οργανώσεις αρωγής αστέγων η κυβερνητική απόφαση για παράταση της απαγόρευσης εκτέλεσης αποφάσεων έξωσης έως τουλάχιστον το Φεβρουάριο.

Η διευθύντρια της οργάνωσης Shelter, Πόλυ Νιτ, χαιρέτισε την απόφαση σχολιάζοντας ότι «δεν μπορεί κάποιος να τηρήσει την οδηγία να μείνει σπίτι του λόγω του ιού, αν δεν έχει σπίτι».

Διαβάστε ακόμη: 

Το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των διεθνών πτήσεων προς Γερμανία

Ο ΠΟΥ εξέδωσε νέες κλινικές συμβουλές για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα