Έκκληση Ερυθρού Σταυρού προς κυβερνήσεις ΕΕ για θέμα μετανάστευσης

Ενόψει της Διεθνούς Ημέρας για τους μετανάστες, το Γραφείο του Ερυθρού Σταυρού για την ΕΕ, υπενθυμίζει στην Ένωση και τα Κράτη-Μέλη της ότι κάθε άτομο, ασχέτως της εθνικότητας και του μεταναστευτικού καθεστώτος τους, έχει δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και στο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς την Ευρώπη και όταν καταφθάνει σε αυτή.

Σημειώνεται ότι οι Κυβερνήσεις της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκονται στα τελευταία στάδια διαπραγματεύσεων της Συμφωνίας για τη Μετανάστευση

και το Άσυλο. Αυτή η πρωτοβουλία, αναφέρεται, διενεργείται εν μέσω αυξημένης πολιτικής αναταραχής και μιας τάσης η μετανάστευση να αντιμετωπίζεται ως ζήτημα ασφάλειας κάτι που  δυσχεραίνει την εξασφάλιση ότι τα αποτελέσματα και τα επιλεγμένα μέτρα βασίζονται σε δεδομένα και στοιχεία, λαμβάνοντας επαρκώς υπόψη το αντίκτυπο στην ανθρώπινη ζωή, την ελευθερία, την υγεία και την ευημερία.

"Τα αποτελέσματα της νομολογικής αναδιαμόρφωσης είναι κρίσιμα. Θα καθορίσουν το πως οι άνθρωποι τυγχάνουν μεταχειρισης  όταν εισέρχονται σε έδαφος της ΕΕ και το περιθώριο που θα έχουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις για την παροχή στήριξης προς τους μετανάστες. Σε ένα μεγάλο βαθμό, θα καθορίσουν την εικόνα της ΕΕ στα μάτια του υπόλοιπου κόσμου, όσον αφορά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Αναφέρει ότι η μετανάστευση είναι ένα περίπλοκο ανθρώπινο φαινόμενο που απαιτεί λογικές λύσεις και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται κατά βούληση, οποτεδήποτε, με αναμόρφωση του νομικού πλαισίου ή με αύξηση των διασυνοριακών ελέγχων, στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και πως τα Κράτη-Μέλη και οι Υπηρεσίες της ΕΕ δεσμεύονται από το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι θεμελιώδεις αρχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων – συγκεκριμένα της μη-επαναπροώθησης, των βασανιστηρίων και της δυσμενούς μεταχείρισης.

Το εν λόγω πλαίσιο, σημειώνει, αμφισβητείται από τις δυσανάλογες προτάσεις της Συμφωνίας για την ενδυνάμωση των διασυνοριακών ελέγχων, της αύξησης της διοικητικής κράτησης, ακόμα και παιδιών, και την ενίσχυση των επιστροφών. Αντίθετα, θα έπρεπε να λαμβάνονται μεγαλύτερες πρόνοιες για την ενίσχυση των διαδικασιών για το άσυλο, ώστε να είναι πιο δίκαιες, πιο ποιοτικές και πιο υπεύθυνες, καθώς και οι χώροι υποδοχής ναι είναι πιο αξιοπρεπείς, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι οι αναδιαμορφώσεις θα πρέπει να διεξαχθούν με πνεύμα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, να εγγυόνται την απόδοση ευθυνών στην επιτήρηση των συνόρων και να εξασφαλίζουν ότι οι πολιτικές και πρακτικές διαχείρισής τους θα σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια όλων των μεταναστών, ασχέτως του νομικού τους καθεστώτος.

Περισσότερα για το έργο του Ερυθρού Σταυρού σχετικά με τους μετανάστες: https://redcross.eu/themes/migration-asylum

Keywords
Τυχαία Θέματα