Έκκληση ΓΕ για αποφυγή τροπολογιών τελευταίας στιγμής

Σε σχέση με την ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων μεγάλου αριθμού νομοθετημάτων, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης απευθύνει έκκληση όπως αποφευχθεί η υποβολή και έγκριση τροπολογιών, οι οποίες δεν έχουν τύχει νομικής και συνταγματικής μελέτης.

«Εν’ όψει της σημερινής ψήφισης από την ολομέλεια της Βουλής μεγάλου αριθμού νομοθετημάτων, ο Γενικός Εισαγγελέας κάνει έκκληση προς όλες τις πλευρές, όπως αποφύγουν την υποβολή και έγκριση τροπολογιών

της τελευταίας στιγμής, οι οποίες δεν έχουν τύχει νομικής και συνταγματικής μελέτης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα.

Και αυτό «για να αποφευχθεί η δυσάρεστη κατάσταση πραγμάτων που δημιουργήθηκε κατά το 2016 κατά την τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας όπου θεσπίστηκαν κατά παρόμοιο τρόπο 16 συνολικά νομοθετήματα τα οποία μετά από αναφορές στο Ανώτατο Δικαστήριο κρίθηκαν όλα αντισυνταγματικά», καταλήγει.

Να θυμίσουμε ότι συνέρχεται σήμερα στις 16.00 σε έκτακτη συνεδρία η Ολομέλεια της Βουλής, η οποία με απόφασή της θα εγκρίνει ή θα απορρίψει την παροχή κυβερνητικής εγγύησης στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και της Ελληνικής Τράπεζας, που αποτελεί μέρος της συμφωνίας μεταφοράς των τραπεζικών εργασιών της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στην Ελληνική.

Περαιτέρω η Ολομέλεια του νομοθετικού σώματος θα έχει ενώπιον της έξι κυβερνητικά νομοσχέδια και ένα κανονισμό για το θέμα των ΜΕΔ και την τιτλοποίηση δανείων και πέραν των επτά προτάσεων νόμου, εκ των οποίων η μία φαίνεται ότι θα ψηφιστεί ομόφωνα, αφού κατατίθεται από την Επιτροπή Οικονομικών.

Οι προτάσεις νόμου θα κατατεθούν με αίτημα των εισηγητών τους να ψηφιστούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει κατά πόσο και ποιες αποδέχεται να κατατεθούν και να τεθούν ενώπιον της υπό τη μορφή κατεπείγοντος.

Επί των νομοσχεδίων ή και του κανονισμού έχουν κατατεθεί πολλές τροπολογίες, επί των οποίων, οι κοινοβουλευτικές ομάδες των τριών κομμάτων που διαθέτουν κοινοβουλευτική ομάδα, θα αποφασίσουν σε συνεδρίες που θα προηγηθούν της Σύσκεψης Αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων, η οποία ορίστηκε για τις 15.00.

Αναλυτές, που μίλησαν στην εφημερίδα «η σημερινή της Κυριακής» εκτιμούν ότι ο λογαριασμός των €5, περίπου, δισ., που φαίνεται να κλείνει η συμφωνία για τον Συνεργατισμό, είναι μόλις ένα μικρό μέρος από αυτά, που θα κληθεί να πληρώσει και να υποστεί ο μέσος πολίτης.

Εκτόξευση δημοσίου χρέους, ανακοπή ανάπτυξης, άνοδος επιτοκίων και δυσκίνητα τραπεζικά σχήματα συνθέτουν ένα επικίνδυνο «ναρ­κοπέδιο», στο οποίο καλείται να βαδίσει η Κύπρος, με το κάθε βήμα, πλέον, να αποτελεί στοίχημα για τη βιωσιμότητα.

Σημαντική αύξηση των δημοσιονομικών κινδύνων, λόγω της κρατικής παρέμβασης και της έκδοσης κυβερνητικών ομολόγων για τη μεταφορά του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα, διαβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συστήνει προσεκτικές κινήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία εκτοξεύει το δημόσιο χρέος στο 105,7% στο τέλος του 2018, ενώ το βασικό σενάριο προβλέπει την υποχώρηση του δημοσίου χρέους κάτω από το 100% του ΑΕΠ το 2019 και συνέχιση της πτωτικής πορείας για όλο τον ορίζοντα των προβλέψεων.

Με αγωνία παρακολουθούν τις εξελίξεις οι 2.500 εργαζόμενοι στο Συνεργατισμό.

Την Τρίτη θα υπάρξει νέα συνάντηση Συντεχνιών και Συνεργατικής με στόχο να κλειδώσει η συμφωνία μέσα στη βδομάδα το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης.

Πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα