Έκκληση για επαγρύπνηση για τον COVID19 απηύθυνε η Επίτροπος Κυριακίδου

Έκκληση για εγρήγορση ώστε να συνεχιστεί η προστασία από την εξάπλωση της νόσου COVID-19 και για να μην πάνε χαμένες οι ως τώρα επιτυχημένες προσπάθειες για περιορισμό της στην Κύπρο, μέχρι να καταστεί διαθέσιμο ένα εμβόλιο, απηύθυνε η Επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας Στέλλα Κυριακίδου, απευθυνόμενη στους συμμετέχοντες στον "διάλογο με τους πολίτες - citizens dialog" που διοργάνωσε η αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην Κύπρο, με τη συμμετοχή

του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου.

Συγκεκριμένα, απευθυνόμενη στους συμμετέχοντες, η Επίτροπος δήλωσε ότι θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την επικοινωνία με τους πολίτες, ώστε να υπάρχει ανατροφοδότηση στη διαμόρφωση των αποφάσεων.

Σημείωσε ότι "ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουμε πάρει πρωτόγνωρες, τολμηρές αποφάσεις, ως προς το μέλλον της Δημόσιας Υγείας των πολιτών μας, στον Ευρωπαϊκό χώρο. Ως προς την διαφύλαξη της υγείας όλων των πολιτών της Ένωσης και όχι μόνο" και τόνισε ότι "αντιμετωπίζουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση που αγγίζει  όλους μας - την πανδημία του κορωνοϊού - μια Πανδημία  χωρίς προηγούμενο, η οποία έχει επηρεάσει δυσάρεστα και πολυεπίπεδα τη ζωή όλων μας".

Όπως είπε "έχει επιφέρει με ένα ιδιαίτερα, τραγικό τρόπο το θάνατο χιλιάδων συνανθρώπων μας στην Ευρώπη" και "η απώλεια ανθρώπινων ζωών δεν μπορεί με τίποτα ούτε να διορθωθεί αλλά ούτε και να ξεχαστεί, ειδικά από τις οικογένειες των θυμάτων της πανδημίας". "Αισθάνομαι τον πόνο των οικογενειών των ανθρώπων αυτών", ξεκαθάρισε.

"Εύχομαι παράλληλα την όσο το δυνατόν γρηγορότερη ανάρρωση όσων ακόμη ασθενούν. Και είναι πολλές χιλιάδες οι συμπολίτες μας σε ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό χώρο που παλεύουν αυτή τη στιγμή με τον ιό αυτό", δήλωσε η Επίτροπος.

"Για αυτό και έχουμε χρέος να συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, ώστε να προστατεύσουμε πρώτα τους πιο ευάλωτους και ύστερα ή καλύτερα ταυτόχρονα, όλους γύρω μας, τους αγαπημένους μας, τις οικογένειες μας.  Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Και λέγοντας αυτό κάθε άλλο παρά θέλω να χαλάσω το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί ανάμεσα στου Κύπριους συμπολίτες μας, σε σχέση με την μετάδοση της ασθένειας. Πρέπει όμως όλοι μας αντιληφθούμε πως ο ιός εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσα μας και πως τουλάχιστον μέχρι να αναπτυχθεί το κατάλληλο εμβόλιο ή η στοχευμένη θεραπευτική αγωγή, θα πρέπει να συνεχίσουμε  να τηρούμε, ευλαβικά,  τους κανόνες ατομικής προστασίας. Τόσο για εμάς όσο και για τους γύρω μας", ξεκαθάρισε η Επίτροπος Κυριακίδου.

Κύπρος και ο φίλος Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, έχουν χειριστεί, μαζί με την πολυτίμη συνεργασία όλων εσάς, με έναν εξαιρετικό τρόπο την πανδημία. Η υπεύθυνη στάση τόσο της πολιτείας αλλά και των Κυπρίων πολιτών, θωράκισε, την Κύπρο,  και ως εκ τούτου δεν βίωσε η χώρα μας τις δραματικές στιγμές που είδαμε να βιώνουν άλλοι συνάνθρωποι μας", σημείωσε.

"Ακούω συχνά ότι η Κύπρος μπόρεσε να χειριστεί τον Covid19 καλύτερα από άλλες χώρες με πιο προηγμένα συστήματα υγείας, γιατί είναι ένα μικρό νησί. Όμως αυτό θα μπορούσε να είχε λειτουργήσει και αντίστροφα, με ιδιαίτερα δραματικές συνέπειες, αν δεν παίρνονταν άμεσα τα  απαραίτητα  μέτρα", εξηγεί. "Ακριβώς επειδή η Κύπρος είναι ένα μικρό νησί, θα μπορούσε εύκολα να ξεφύγει η μετάδοση μέσα στην κοινότητα. Θα μπορούσαν τα συστήματα υγείας να μην είχαν λειτουργήσει με τον άμεσο τρόπο που λειτούργησαν. Για αυτό και είμαι εξ αυτών που λέω ένα μεγάλο μπράβο στους συμπολίτες μου και στην πολιτεία, μέσα από την καρδιά μου", τόνισε η Στ.Κυριακίδου.

"Ξέρω ότι έγιναν μεγάλες θυσίες, για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα αυτό. Και σε προσωπικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο. Για αυτό και πιστεύω ότι είναι σημαντικό να συνεχίσει η Κύπρος να είναι παράδειγμα, έτσι ώστε ο κόσμος να παραμείνει υγιής και ταυτόχρονα να μπορέσει, η χώρα να ανακάμψει και οικονομικά γρηγορότερα", επεσήμανε.

"Για το τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη, ώστε να στηρίξει τα υγειονομικά συστήματα των κρατών μελών, στο άμεσο μέλλον, τα οποία δοκιμάστηκαν στους έξι μήνες της πανδημίας, θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε μέσα από τη σημερινή μας συνάντηση και συζήτηση", σημείωσε.

Κάλεσε δε κλείνοντας όλους "να μετατρέψουμε αυτή  τη τραγωδία  που έζησε και ζει σήμερα ο πλανήτης μας, σε μια ευκαιρία για ένα καλύτερο, πιο ασφαλές αύριο". "Ένα αύριο που θα μας βρει πιο σοφούς,  πιο δυνατούς, πιο ενωμένους. Αυτό άλλωστε είναι το αληθινό πνεύμα της  Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να  δείξουμε αλληλεγγύη, ανάμεσα μας, αλλά ακόμη και σε χώρες λιγότερο τυχερές από τις δικές μας".

Από την πλευρά του ο  Υπουργός Υγείας Κ.Ιωάννου αρχικά ευχαρίστησε την Επίτροπο για την ευκαιρία επικοινωνίας με τους πολίτες, η οποία, όπως τόνισε θα συνεχίσει να μας απασχολεί μέχρι να αναπτυχθεί εμβόλιο.

Ο ίδιος τόνισε τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο της ΕΕ ως προς τον συντονισμό των Κρατών Μελών, αρχικά παραπέμποντας στις συστάσεις του ECDC ως προς το ζήτημα και στη συνέχεια αναφερόμενος στον πρώτο κατάλογο ασφαλών τρίτων κρατών προς τα οποία άνοιξαν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Ο Υπουργός έκανε ειδική μνεία στις προσπάθειες για αποθεματοποίηση υγειονομικού υλικού, περιλαμβανομένων φαρμάκων που έχουν δείξει ότι έχουν θετική επίπτωση στην εξέλιξη της νόσους. Ο Κ.Ιωάννου τόνισε ωστόσο ότι η λήξη της πανδημίας θα σημάνει μόνο με την ανάπτυξη εμβολίου, αναφερόμενος στο πρόγραμμα της Κομισιόν “Health4EU” με τον ειδικά αυξημένο προϋπολογισμός. Κατέστησε σαφές ότι πρέπει να διασφαλιστεί η έγκαιρη και ισότιμη διάθεση του εμβολίου όταν αναπτυχθεί, ή και θεραπευτικών μέσων, χαιρετίζοντας το ρόλο της Κομισιόν ως προς το ζήτημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον πρώτο κύκλο ερωτήσεων που κατέθεσαν πολίτες, η Επίτροπος είχε την ευκαιρία να διαψεύσει τις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας που διακινούνται στο περιθώριο της δημόσια συζήτησης για τον COVID19, περιλαμβανομένων των επικίνδυνων μυθευμάτων για την τάχα σύνδεση του ιού με τα δίκτυα 5G. Η Επίτροπος Kυριακίδου επέστησε την προσοχή στην παραπληροφόρηση και κατάστησε σαφές ότι η Κομισιόν βασίζει τις αποφάσεις της μόνο σε επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία και ζήτησε από τους πολίτες να προσέχουν τις πηγές των πληροφοριών τους. Ανακοίνωσε δε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τις πλατφόρμες facebook και twitter σε σχέση με την διασπορά ψευδών ειδήσεων.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα