Έκκληση ΓΓ ΑΚΕΛ σε ΠτΔ να αναλάβει πρωτοβουλίες για επανέναρξη συνομιλιών

Έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού και να μην "παρακολουθεί με παθητικότητα" τις εξελίξεις, που ολοένα μας φέρνουν πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση της Κύπρου, απηύθυνε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις ύστερα από συμβολική εκδήλωση που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ

για την μαύρη επέτειο της δεύτερης φάσης της τούρκικης εισβολής, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στην Δερύνεια, ο κ. Στεφάνου είπε ότι τις συνέπειες του πραξικοπήματος και της εισβολής τις ζούμε ακόμα και σήμερα, «ακόμα πιο έντονα, έχοντας υπόψη την αναβάθμιση και την ενίσχυση της προκλητικότητας και της επιθετικότητας της Τουρκίας, καθώς και την ενίσχυση των προσπαθειών της για δημιουργία νέων σοβαρών τετελεσμένων, που όχι μόνο επιβαρύνουν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, αλλά φέρνουν την οριστική διχοτόμηση ακόμα ένα βήμα πιο κοντά». Αν η οριστική διχοτόμηση επισυμβεί τελικά, «θα αποτελέσει αφετηρία για νέες περιπέτειες σε βάρος του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», δήλωσε.

Γι’ αυτό ακριβώς, συνέχισε, πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να αποσοβήσουμε την διχοτόμηση και υπάρχει μόνο ένας τρόπος, «με την επίλυση του Κυπριακού, την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου στο πλαίσιο της συμφωνημένης βάσης λύσης, που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία». Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία εκμεταλλεύεται πλήρως το αδιέξοδο και το διαπραγματευτικό κενό, που έχει προκύψει από τη διαπραγματευτική διαδικασία στο Κρανς Μοντανά και είναι επίσης φανερό πως η Τουρκία βολεύεται και με την παρέλευση του χρόνου και την ακινησία, που υπάρχει στο Κυπριακό για να υλοποιήσει τον στρατηγικό στόχο της διχοτόμησης».

Χρειάζεται, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, «η ε/κ πλευρά να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να σπάσει το αδιέξοδο».

Αφού ανέφερε ότι «ζητήσαμε αλλεπάλληλες φορές από τον Πρόεδρο όπως αναλάβει αυτές τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες», είπε ότι ο Πρόεδρος «αρνείται και διερωτάται τι άλλο να κάνει, πέραν από αυτό που έχει κάνει». Πρόσθεσε πως «φαντάζομαι πως ο Πρόεδρος αντιλαμβάνεται πως, με το αδιέξοδο και με τις ενέργειες που αναλαμβάνει η Τουρκία, φτάνουμε ολοένα και πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση».

Πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση από τον Δεκέμβριο, «την οποία ο Πρόεδρος απορρίπτει χωρίς καν να συζητήσει» και το πλεονέκτημά της είναι ότι στηρίζεται σε ό,τι λέει ο ΓΓ του ΟΗΕ, επομένως η διεθνής κοινότητα, «δηλαδή ότι χρειάζεται να καταβληθούν προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο όπου διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, με τον τρόπο που λέει ο ΓΓ, και χρειάζεται να δημιουργήσουμε εκείνες τις δυναμικές ώστε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Όπως ανέφερε ο κ. Στεφάνου, «ο ΓΓ του ΟΗΕ λέει ότι πρέπει να μετατρέψουμε το θέμα των υδρογονανθράκων σε καταλύτη για λύση και αυτό ακριβώς λέει η πρόταση του ΑΚΕΛ. Επομένως, αντί ο Πρόεδρος να παρακολουθεί με παθητικότητα τις εξελίξεις που ολοένα μας φέρνουν πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση, χρειάζεται να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες». Πρόσθεσε πως «εμείς του ζητούμε έστω στο πνεύμα της πρότασης του ΑΚΕΛ, να το κάνει. Αλλιώς αν μείνει σ’ αυτήν την παθητικότητα θα είναι υπόλογος για τις όποιες εξελίξεις προκύψουν και για το γεγονός ότι τελικά θα μας μείνει η οριστική διχοτόμηση που θα αποτελεί μια τεράστια πληγή και ένα τεράστιο κενό για την Κύπρο, την πατρίδα και το λαό μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους».

Αυτή, πρόσθεσε, «είναι η έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος χειρίζεται το Κυπριακό, θυμίζοντάς του ότι οι πολιτικές δεν κρίνονται από τις προθέσεις και τις εξαγγελίες, κρίνονται από τα αποτελέσματα και μέχρι τώρα τα αποτελέσματα, δυστυχώς, είναι πάρα πολύ αρνητικά».

Ερωτηθείς κατά πόσον η πρόταση του ΑΚΕΛ μπορεί να κάμψει την αδιαλλαξία της Τουρκίας και να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών, ο κ. Στεφάνου απάντησε πως «θεωρούμε πως ναι. Έχει τις προϋποθέσεις να δημιουργήσει πίεση πάνω στην Τουρκία για να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει αυτή την προκλητική στάση που έχει». Είπε, επίσης, πως «δεν γνωρίζουμε αν τελικά η Τουρκία θα εγκαταλείψει αυτή τη στάση, αλλά εμείς οφείλουμε να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις και να βάζουμε πίεση πάνω της, ώστε να την υποχρεώσουμε να μετακινηθεί».

Εάν δεν γίνει αυτό, πρόσθεσε, «η Τουρκία παίζοντας με το χρόνο, θα δημιουργεί ολοένα και νέα σοβαρά τετελεσμένα και θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια στην οριστική διχοτόμηση».

Ερωτηθείς ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κατά πόσον θεωρεί πως τα μέτρα και αντίμετρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για αντιμετώπιση της προσπάθειας της Τουρκίας για δημιουργία νέων τετελεσμένων στην Αμμόχωστο, μπορούν να ανατρέψουν τους  σχεδιασμούς της Αγκυρας, απάντησε, όχι.

 «Δεν πρόκειται να αλλάξουν απλά με το να προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε εκ των υστέρων κιόλας, ενέργειες της Τουρκίας». Για να αλλάξουν τα πράγματα,  «πρέπει να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, με στόχο να ολοκληρώσουμε μια προσπάθεια που στη παρούσα φάση ξεκίνησε από το 2008, γι’ αυτό ο ΓΓ του ΟΗΕ, δεν θέλει να χαθεί το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων που υπάρχει στις επιτευχθείσες συγκλίσεις, κυρίως μεταξύ Χριστόφια – Ταλάτ, που είναι πολύτιμες, είναι πολύ σημαντικές», είπε.

Με αυτές τις συγκλίσεις, συνέχισε, έχουμε διανύσει ένα πολύ σημαντικό δρόμο προς τη λύση του Κυπριακού, έχει απομείνει δρόμος και μπορεί να διανυθεί εάν τελικά επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν και διαπραγματευόμενοι επί του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ. «Επομένως, αυτό που χρειάζεται εμείς να κάνουμε, η ε/κ πλευρά, με ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας, που διαχειρίζεται το Κυπριακό είναι να αναλάβει πρωτοβουλίες για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις, να υπάρξει πίεση πάνω στην Τουρκία, να υπάρξει δυναμική για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αλλιώς θα μείνουμε στην ακινησία, στο αδιέξοδο που βολεύει πλήρως την Τουρκία και όλους όσοι ερωτοτροπούν και θέλουν τη διχοτόμηση».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων στη Δερύνεια, όπου ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως με τα μνημεία τιμούμε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους, αυτούς που αγωνίστηκαν για ένα συγκεκριμένα στόχο, «μνημονεύουμε τους ανθρώπους που προδομένοι και ανοχύρωτοι υπερασπίστηκαν την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, προσπαθώντας να τη σώσουν από την τουρκική εισβολή, που προκλήθηκε από το φασιστικό πραξικόπημα της της 15ης Ιουλίου».

Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε και στο θέμα των αγνοουμένων, είπε πως είναι ανθρωπιστικό πρόβλημα, η θέση του ΑΚΕΛ ήταν και είναι ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν, ανεξαρτήτως των όποιων εξελίξεων στο Κυπριακό, για τη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων.

Αναφερόμενος στο πραξικόπημα είπε πως «δεν ήταν μια ανόητη πράξη κάποιων ανόητων, αλλά ήταν μια προδοτική πράξη κάποιων που ήθελαν να υλοποιήσουν νατοϊκά σχέδια που εξυφάνθηκαν εις βάρος της πατρίδας μας».

Ταυτόχρονα, σημείωσε, «δίνουμε την υπόσχεση προς τα θύματά και τους ήρωες, και ειδικά στους συγγενείς των αγνοουμένων αλλά και των πεσόντων και των ηρώων, ότι το ΑΚΕΛ, το λαϊκό κίνημα θα συνεχίσει τον αγώνα για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού, που να ελευθερώνει και να επανενώνει τον τόπο και τον λαό, να καθιστά το λαό μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκυπρίους πραγματικούς αφέντες στον τόπο μας, να μπορούμε να τον διαφεντεύουμε χωρίς εγγυητές, χωρίς πάτρονες για να καταστήσουμε τον τόπο μας πραγματικό τόπο μόνιμης ειρήνης και συνεργασία».

Την ίδια ώρα συνέχισε «θέλουμε να επαναλάβουμε τη δέσμευσή μας ότι αυτόν τον αγώνα θα τον συνεχίσουμε για να δικαιώσουμε και τις θυσίες των ηρώων και των παθόντων, γιατί μόνο με τη λύση, μόνο με την απαλλαγή από την κατοχή και την επανένωση θα μπορέσουμε να δικαιώσουμε αυτές τις θυσίες οι οποίες δυστυχώς ήταν πολλές εξαιτίας αυτής της προδοσίας».

Διαβάστε επίσης 

ΠτΒ: Το διεθνές δίκαιο και η έννομη τάξη να εφαρμοστούν και στην Κύπρο

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα