Έκκληση Σπέχαρ προς 2 πλευρές να συνεχίσουν τη συνεργασία με Λουτ

Οι δύο πλευρές στην Κύπρο πρέπει να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, αναγνωρίζοντας ότι το αποτέλεσμα θα είναι κρίσιμο για τον καθορισμό του μέλλοντος των συνομιλιών για το Κυπριακό, είπε σήμερα η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Μιλώντας σε δικοινοτική εκδήλωση στο Λήδρα Πάλας, που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Σλοβακίας στην

Κύπρο, η κ. Σπέχαρ ανέφερε εξάλλου ότι η αβεβαιότητα της παρούσας κατάστασης δεν θα πρέπει να επισκιάζει τις προοπτικές, αλλά ούτε και τα οφέλη ενός επανενωμένου μέλλοντος. «Ας θυμηθούμε ότι το σκοτάδι είναι πιο πυκνό λίγο πριν την αυγή», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στη συνάντηση της Τρίτης μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τη συμφωνία επί των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), η Επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης είπε εξάλλου ότι «αυτό είναι ενθαρρυντικό, αλλά βεβαίως υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος να διανυθεί μέχρι την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Σύμφωνα με την κ. Σπέχαρ «τα ΜΟΕ δεν είναι υποκατάστατο για τις διαπραγματεύσεις, αλλά μετά από χρόνια αποξένωσης μεταξύ των κοινοτήτων, μπορούν να συμβάλουν στο να οικοδομηθούν οι βάσεις για να υπάρξει μεγαλύτερη δημόσια επένδυση στη διαδικασία, καθώς και σε ένα επιτυχές και βιώσιμο αποτέλεσμα».

Αναφερόμενη στις τακτικές συναντήσεις αρχηγών και εκπροσώπων των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων, που πραγματοποιούνται στο Λήδρα Πάλας υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σλοβακίας, η κ. Σπέχαρ είπε ότι η πολιτική αυτή πτυχή αποτελεί εξέχον παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο η συμμετοχή μπορεί να φέρει αποτελέσματα, ακόμη και κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Παράλληλα, κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να υποστηρίξουν τους ηγέτες στην προσπάθειά τους να οριστικοποιήσουν τους όρους αναφοράς και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Οι ηγέτες έχουν υποσχεθεί να κάνουν το παν και να εργαστούν για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Μπορείτε να τους ενθαρρύνετε και να τους στηρίξετε ώστε να τηρήσουν αυτή την υπόσχεση» είπε.

Αναφερόμενη στη συνάντηση των ηγετών την Τρίτη, στην υπό τα Ηνωμένα Έθνη προστατευόμενη περιοχή, η αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε ότι αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί για φέτος και μόλις η τρίτη συνάντηση από το τέλος της Διάσκεψης για την Κύπρο, τον Ιούλιο του 2017.

«Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατά τρόπο ειλικρινή και ανοιχτό και με πνεύμα εγκάρδιο», είπε. Σύμφωνα με την κ. Σπέχαρ, πέραν των διευκρινήσεων για τις εκατέρωθεν θέσεις σε βασικά ζητήματα και του εντοπισμού των εκκρεμούντων θεμάτων που πρέπει να επιλυθούν, οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης στο να υλοποιήσουν αρκετά σημαντικά ΜΟΕ προς όφελος των δύο κοινοτήτων. «Αυτό είναι ενθαρρυντικό αλλά βεβαίως υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος να διανυθεί μέχρι την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» πρόσθεσε.

Η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ είπε επίσης ότι η άτυπη συνάντηση των ηγετών πραγματοποιήθηκε καθώς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις των εμπλεκομένων μερών, οι οποίες ξεκίνησαν από την κ. Λουτ τον Ιούλιο του 2018 εκ μέρους του ΓΓ του ΟΗΕ.

Όπως είπε, η κ. Λουτ πραγματοποίησε την τρίτη της επίσκεψη στην Κύπρο μεταξύ 2 και 4 Φεβρουαρίου, όπου συναντήθηκε με τους δύο ηγέτες, ενώ συνεχίΖει τις επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις, με στόχο την υποστήριξη των μερών για να καταλήξουν σε συμφωνία για τους όρους αναφοράς, οι οποίοι θα αποτελούσαν ένα συναινετικό σημείο εκκίνησης για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

«Η σημασία αυτής της άσκησης δεν θα πρέπει να υποτιμάται και τα μέρη πρέπει να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με την κ. Λουτ κατά τρόπο εποικοδομητικό, δημιουργικό και επιμελή, αναγνωρίζοντας ότι το αποτέλεσμα θα είναι κρίσιμο για τον καθορισμό του μέλλοντος των συνομιλιών για το Κυπριακό», ανέφερε η κ. Σπέχαρ.

Απευθυνόμενη στους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, είπε εξάλλου ότι μπορεί να έχουν διαφορετικές απόψεις για τον τρόπο που πρέπει να προχωρήσουν τα πράγματα, εμφανίστηκε ωστόσο βέβαιη ότι διαθέτουν «τα μέσα για να εργαστούν για μια καλύτερη, ενωμένη Κύπρο».

Είπε επίσης ότι το πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο περιλαμβάνει διάφορους τομείς, όπως τα ΜΟΕ, περιλαμβανομένων κάποιων που συμφωνήθηκαν από τους ηγέτες την Τρίτη. Άλλα μέτρα, όπως η προσανατολισμένη στην ειρήνη εκπαίδευση και η επαφή παιδιών από τις δυο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής, πρέπει να ενθαρρυνθούν, συμπλήρωσε.

Πολλές από τις ιδέες για ΜΟΕ χρειάζονται απλώς πολιτική θέληση, στην οποία πάντοτε δίνεται ώθηση όταν οι πολιτικοί και γενικότερα ο κόσμος εκφράζουν τη στήριξή τους, είπε.

Η κ. Σπέχαρ αναφέρθηκε επίσης σε πρόσφατες έρευνες σφυγμομέτρησης της κοινής γνώμης σε όλη την Κύπρο για το κλίμα στην ειρηνευτική διαδικασία, λέγοντας ότι τα αποτελέσματα δείχνουν μεταξύ άλλων ότι αν και οι προσδοκίες για μια επιτυχή έκβαση είναι χαμηλές, ωστόσο η πλειοψηφία και στις δύο κοινότητες επιθυμεί την επανέναρξη των συνομιλιών, κατά τρόπο περισσότερο διαφανή και πιο περιεκτικές.

Είπε επίσης ότι ο Γενικός Γραμματέας και το Συμβούλιο Ασφαλείας επεσήμαναν την ανάγκη για ενημέρωση του κοινού και για περισσότερη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, ιδιαίτερα γυναικών και νέων, με την προοπτική να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες επιτυχίας των συνομιλιών.

Μεγαλύτερη συμπερίληψη της κοινωνίας των πολιτών, ιδιαίτερα γυναικών και νέων, αποδεδειγμένα βελτιώνει τις πιθανότητες επιτυχίας και βιωσιμότητας των πολιτικών διεργασιών, είπε.

Όσον αφορά τις συναντήσεις των ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, η κ. Σπέχαρ είπε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρθηκε στην πολιτική αυτή διαδικασία σε αρκετές εκθέσεις του πρόσφατα για την Κύπρο. Η αξιωματούχος του ΟΗΕ ευχαρίστησε τέλος την Πρεσβεία και την Κυβέρνηση της Σλοβακίας για την «απαράμιλλη πρωτοβουλία» της.

Στον δικό του χαιρετισμό ο Πρέσβης της Σλοβακίας στην Κύπρο Γιαν Σκόντα είπε ότι το 2019 είναι ένα ξεχωριστό έτος, καθώς είναι η επέτειος των 30 χρόνων από την έναρξη της διπλωματικής πρωτοβουλίας για τις συναντήσεις των κομμάτων, που ξεκίνησε από τον Πρέσβη της τότε Τσεχοσλοβακίας Εμίλ Κέμπλουσεκ.

«Πριν από 30 χρόνια ο Πρέσβης Κέμπλουσεκ είχε την ιδέα να φέρει γύρω από ένα τραπέζι πολιτικούς από την ε/κ και τ/κ κοινότητα, ώστε να εξεύρουν τρόπους καλύτερης αλληλοκατανόησης και για να συνεχίσουν να συζητούν θέματα που θα μπορούσαν να τους φέρουν κοντά στην αναζήτηση της δημιουργίας συνθηκών για την λύση του Κυπριακού», σημείωσε.

Το ομορφότερο δώρο για την επέτειο αυτή προς όλους μας και για τη μνήμη του Πρέσβη Κέμπλουσεκ θα ήταν η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, συνέχισε ο κ. Σκόντα. «Δυστυχώς, δεν πρόκειται περί αυτού, αν και έχουν γίνει ενθαρρυντικά βήματα και από τους δύο ηγέτες πρόσφατα» συμπλήρωσε.

Ο Πρέσβης της Σλοβακίας ανέφερε ότι ο ίδιος νιώθει περήφανος για το γεγονός ότι παρά τις δύσκολες πολιτικές συνθήκες «καταφέραμε να κρατήσουμε αυτό το κανάλι διαλόγου και επικοινωνίας» ανοιχτό, κάτι για το οποίο, όπως είπε, εξέφρασε εκτίμηση και ο ΓΓ του ΟΗΕ στην τελευταία έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ο Πρέσβης ευχαρίστησε τέλος τους αρχηγούς και εκπροσώπους των ε/κ και τ/κ πολιτικών κομμάτων για την ενεργό και εποικοδομητική συμμετοχή τους, λέγοντας πως από τον Ιανουάριο του 2018 πραγματοποιήθηκαν 8 συναντήσεις.

Ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ο Ε/κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης ήταν μεταξύ των συμμετεχόντων στην εκδήλωση στο Λήδρα Πάλας και οι δύο άντρες, μαζί με την κ. Σπέχαρ είχαν σύντομη συνομιλία. Πρόεδροι και εκπρόσωποι κομμάτων, μέλη του διπλωματικού σώματος, εκπρόσωποι των θρησκευτικών ηγετών, των Τεχνικών Επιτροπών και ΜΚΟ, πρώην Υπουργοί Εξωτερικών και ανώτερα στελέχη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο έδωσαν επίσης το παρών τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έκκληση Σπέχαρ, Λουτ,ekklisi spechar, lout