Εκλογές στην Ιαπωνία για ανανέωση της σύνθεσης της κάτω Βουλής

Σε εξέλιξη βρίσκεται ψηφοφορία στην Ιαπωνία, όπου σήμερα διεξάγονται εκλογές για την ανανέωση της σύνθεσης της Διαίτης, της κάτω Βουλής της ασιατικής χώρας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις,

το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (ΦΔΚ, συντηρητικό-εθνικιστικό) και το Κομέιτο (κεντροδεξιά), ο ήσσων εταίρος του στον κυβερνητικό συνασπισμό, εκτός απροόπτου θα διατηρήσουν την πλειοψηφία τους στο σώμα - που έχει καθοριστική σημασία - μολονότι ενδέχεται να υποστούν σοβαρές απώλειες. Αυτό μάλλον σημαίνει πως η ισορροπία πολιτικής ισχύος στην Ιαπωνία δεν θα αλλάξει.

Εάν ωστόσο - αντίθετα με τις προβλέψεις - το κόμμα του νέου Πρωθυπουργού, του Φουμίο Κισίντα, 64 ετών, δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία 233 εδρών, η ηγεσία του στο ΦΔΚ, παράταξη που κυβερνά την Ιαπωνία επί δεκαετίες, θα τεθεί υπό αμφισβήτηση, μόλις μερικές εβδομάδες αφού την ανέλαβε.

Οι κάλπες κλείνουν στις 20:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Κύπρου), όταν θα δημοσιοποιηθούν οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα, βάσει δημοσκοπήσεων εξόδου από τα εκλογικά τμήματα. Οι περίπου 106 εκατ. Ιάπωνες που έχουν δικαίωμα ψήφου καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε 1.051 υποψήφιους τα πρόσωπα που καταλάβουν τις 465 έδρες της κάτω Βουλής. Στη σύντομη προεκλογική εκστρατεία 17 ημερών, οι θεματικές που κυριάρχησαν ήταν αυτές της πανδημίας και της οικονομίας.

Η δυσαρέσκεια μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος είναι αισθητή. Ωστόσο το συντηρητικό ΦΔΚ εντέλει ωφελείται από την απογοήτευση των ψηφοφόρων με την πολιτική, καθώς διατηρεί πιστή, ενεργή κομματική βάση.

Η συμμετοχή, εξαιρετικά χαμηλή στην Ιαπωνία (ήταν 53,68% στις εκλογές του 2017, 52,66% σε αυτές του 2014) χαρακτηρίζεται στοιχείο καίριας σημασίας. Αν η αποχή είναι μεγάλη, το κυβερνών κόμμα θα ωφεληθεί.

Μια 76χρονη κάτοικος της πρωτεύουσας είπε βγαίνοντας από το εκλογικό της τμήμα ότι για να ψηφίσει εξέτασε "τα προγράμματα (των κομμάτων) εναντίον της πανδημίας", προσθέτοντας πως εκφράστηκε επίσης εναντίον "του αυθαίρετου τρόπου που παίρνει τις αποφάσεις της η Κυβέρνηση".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα