Έκοψε κι έραψε στα μέτρα του το Ανώτατο

Από ανεπαρκή έως τρύπια είναι τα μέτρα που αυτόβουλα ανέλαβε να υλοποιήσει το Ανώτατο Δικαστήριο στον απόηχο της βαθιάς κρίσης στη Δικαιοσύνη.

Ο κώδικας δεοντολογίας αποδεικνύεται ημιτελής, καθώς υιοθετήθηκαν μεν οι γενικές αρχές αλλά όχι οι τρόποι εφαρμογής τους. Την ίδια ώρα, η δικαστηριακή πρακτική, «που ρυθμίζει τις εμφανίσεις δικηγόρων οι οποίοι διατηρούν συγγενικές σχέσεις με δικαστή ενώπιον δικαστηρίου στο οποίο ο δικαστής μετέχει», αποδεικνύεται γράμμα κενό περιεχομένου.

Προτού καλά-καλά ξεχαστεί ο σάλος από τις καταγγελίες Ν. Κληρίδη που κλόνισαν συθέμελα

την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τον θεσμό, ο πρόεδρος του Ανωτάτου, ενώ στις 22 Ιανουαρίου αυτοεξαιρέθηκε από υπόθεση που αφορούσε τη Λαϊκή Τράπεζα, την περασμένη Τρίτη, ανακοινώνοντας ότι η δικαστηριακή πρακτική «δεν έχει αναδρομική ισχύ», αποφάσισε τη συνέχιση εκδίκασης υπόθεσης γραφείου στο οποίο εργάζεται θυγατέρα του.

Ωστόσο, ο έλεγχος των δικαστών είναι μόνο μια από τις πτυχές που ταλανίζουν τη Δικαιοσύνη, καθώς με βάση όσα ισχύουν σήμερα, οι μόνοι υπόλογοι σε «πειθαρχικά παραπτώματα» είναι δικαστές κατώτερης βαθμίδας με προβλεπόμενες ποινές την επίπληξη ή την.. «επίπληξη, η οποία δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας»!

Το όλο θέμα φαίνεται να αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς με την επικείμενη δημιουργία δευτεροβάθμιου δικαστηρίου ανοίγουν οι πόρτες στα κόμματα να διορίζουν δικαστές, γεγονός που προκαλεί έντονες αντιδράσεις εντός του νομικού κόσμου.

Διαβάστε το ρεπορτάζ που θα συζητηθεί. Μόνο στη «Σημερινή»

Keywords
Τυχαία Θέματα