Εκστατρεία για εξάλειψη της Τρομώδους Νόσου των Αιγοπροβάτων

Εκπαίδευση δειγματοληπτών στο εργοστάσιο της Sigan Management Ltd.

Στην πρώτη γραμμή της εκστρατείας των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για εξάλειψη της Τρομώδους Νόσου των Αιγοπροβάτων (Scrapie), βρίσκεται το προσωπικό της Sigan Management Ltd. Λειτουργοί των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών εκπαίδευσαν, αυτό τον μήνα, νέα άτομα από το προσωπικό της Εταιρείας στη δειγματοληψία από εγκεφάλους αιγοπροβάτων και βοοειδών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάγνωση της νόσου γίνεται μόνο

μεταθανάτια, με τη λήψη δείγματος από τον εγκέφαλο των ζώων. Tο προσωπικό της Sigan Management Ltd έχει αυτή την ευθύνη, καθώς η εταιρεία συλλέγει και επεξεργάζεται, εκ μέρους των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, τα ζωικά υποπροϊόντα (νεκρά ζώα) από όλες τις φάρμες στην Κύπρο. Τα δείγματα από τα ζώα αποστέλλονται στη συνέχεια για εργαστηριακή εξέταση στο εξειδικευμένο εργαστήριο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.

Η εκπαίδευση των νέων δειγματοληπτών έγινε στο εργοστάσιο της Sigan Management Ltd στην Κοφίνου και το πρόγραμμα περιλάμβανε θεωρητικό μέρος με τίτλο «Δειγματοληψία Στελέχους Εγκεφάλου και Παρεγκεφαλίδας» και «Τρομώδης Νόσος των Αιγοπροβάτων», καθώς και πρακτικό μέρος δειγματοληψίας. Επιπρόσθετα, οι λειτουργοί των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών ενημέρωσαν το προσωπικό για την υφιστάμενη κατάσταση στην Κύπρο για την πιο πάνω μόλυνση.

Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για εξάλειψη της Τρομώδους Νόσου. Η συγκεκριμένη νόσος, για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία, κοστίζει αρκετά λεφτά στο κράτος και ταυτόχρονα καθιστά απαγορευτικές τις εξαγωγές. Ενώ υπάρχει αρκετή ζήτηση για εξαγωγή αιγοπροβάτων σε γειτονικά κράτη, η επιβολή περιοριστικών μέτρων σε φάρμες όπου επιβεβαιώνεται θετικό κρούσμα τρομώδους νόσου (8,22%), στερεί από τους Κύπριους κτηνοτρόφους αυτή την επιχειρηματική δραστηριότητα. Περίπου 244 φάρμες (από σύνολο 2968) στην Κύπρο τελούν τη δεδομένη χρονική στιγμή υπό περιορισμό λόγω της νόσου.

Η Sigan Management Ltd έχει την ευθύνη για την περισυλλογή και διαχείριση ζωικών υποπροϊόντων κατηγορίας 1, 2 και 3 από όλη την Κύπρο. Η διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων είναι υποχρεωτική από την Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει του Κανονισμού 1069/2009 (ΕΚ), με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας των ζώων και τη συνεχή αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

Keywords
Τυχαία Θέματα