Εκστρατεία διαφώτισης φοιτητών για περιβαλλοντικές προκλήσεις από τρεις φορείς

Εκστρατεία διαφώτισης των φοιτητών στα Πανεπιστήμια της Κύπρου σχετικά με τις Περιβαλλοντικές προκλήσεις με τίτλο “Get involved with the environment”, διοργανώνουν από κοινού η Επίτροπος Περιβάλλοντος, το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου και η ΠΟΦΕΝ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, στο αμφιθέατρο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Κλέλια Βασιλείου ανέφερε στο χαιρετισμό της ότι το περιβάλλον «μας αφορά όλους, αφού η πολυπλοκότητα

της παρουσίας μας σε ένα ήδη πολυσύνθετο περιβάλλον εμπεριέχει όλα εκείνα που επηρεάζουν τη ζωή μας: τον αέρα που αναπνέουμε, το χώμα που μας θρέφει, το νερό που πίνουμε αλλά, και τη φύση που μας περιβάλλει και οφείλουμε να προστατέψουμε, την ίδια ώρα που δεν πρέπει να ξεχνάμε τα οικονομικά του Περιβάλλοντος».

Μετά τη Συνθήκη των Παρισίων και την Παγκόσμια Συμφωνία για το Κλίμα, ακολούθησαν σωρεία προτάσεων, με τελευταία την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η οποία αλλάζει τη ζωή μας σε όλα τα επίπεδα, πρόσθεσε.

«Η αύξηση της θερμοκρασίας της γης, η ανάγκη περιορισμού των πρώτων υλών και η απαιτούμενη εξοικονόμηση των Οικοσυστημικών Υπηρεσιών της γης που είναι μεν δωρεάν μα όχι ανεξάντλητες μας επιβάλλουν να εμπλακούμε, με απλά λόγια».

Να απλοποιήσουμε όρους και ορισμούς, είπε, να καταλάβουμε, να κατανοήσουμε, να προσαρμοστούμε στις αλλαγές αλλά και να ακούσουμε. «Η δουλειά μας είναι να προσαρμοστούμε στις φυσικές λειτουργίες ως μέρος του οικοσυστήματος και όχι να απαιτούμε από το περιβάλλον να προσαρμοστεί στα μέτρα μας. Γι’ αυτό χρειάζεται η επιστημονική γνώση, η εξειδίκευση και η κατάρτιση και ακριβώς γι’ αυτό επενδύουμε στους φοιτητές μας οι οποίοι μέσω όποιας επιστήμης έχουν κληθεί να υπηρετήσουν, θα πρέπει να γνωρίζουν τις βασικές αρχές προσαρμογής στις ανάγκες του πλανήτη».

Η κ. Βασιλείου ανέφερε ότι η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες προσαρμογής στην Πράσινη Μετάβαση και το αντιμετωπίζει ως μια τεράστια πρόκληση που αφορά τον κάθε ένα που ζει και δραστηριοποιείται στον τόπο μας. Ο σχεδιασμός για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περιλαμβάνει το 40% περίπου, σημείωσε, σε έργα Πράσινης Πολιτικής, ενώ όλα τα έργα αξιολογούνται και συμφωνούν με τους 17 βιώσιμους στόχους ανάπτυξης όπως ορίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Μέσα από την πρωτοβουλία αυτή, δίνεται η ευκαιρία για αλληλεπίδραση με την φοιτητική κοινότητα με σκοπό να καταγραφούν οι απόψεις και οι εισηγήσεις των φοιτητών για θέματα περιβάλλοντος, με την προοπτική αυτές να μεταφραστούν σε κάλεσμα για ανάληψη δράσης, δήλωσε ο Διευθυντής Ενεργειακού Γραφείου Κύπρου Σάββας Βλάχος.

Οι φορείς που συνδιοργανώνουν την πρωτοβουλία, θα βρίσκονται στους υπαίθριους χώρους του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πανεπιστημίου Κύπρου στις 12 και 15 Οκτωβρίου αντίστοιχα, εξήγησε, για να ενημερώσουν τους φοιτητές για τις σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις, για να απαντήσουν στα ερωτήματα τους και για να ακούσουν τις δικές τους εισηγήσεις.

Για να επιτευχθεί αυτό, πρόσθεσε, οι φοιτητές θα καλεστούν να απαντήσουν σε 4 ερωτήματα που είναι: «Τι θέλω από το Πανεπιστήμιο μου να κάνει για το περιβάλλον;», «Τι μπορώ να κάνω εγώ για το περιβάλλον;», «Πως η επιστήμη μου θα μπορούσε να συνεισφέρει στο περιβάλλον;» και «Τι σημαίνει για μένα μια αειφόρος Κύπρος το 2030;».

Ο κ. Βλάχος είπε ότι οι απαντήσεις θα καταγραφούν και θα αξιολογηθούν ώστε να συνθέσουν το σύνολο των απόψεων και εισηγήσεων υπό μορφή «έκθεσης προτάσεων». Αυτές, θα κοινοποιηθούν και θα παρουσιαστούν σε μετέπειτα συναντήσεις με τα Πανεπιστήμια και με άλλους επηρεαζόμενους φορείς και φορείς χάραξης πολιτικής, προκειμένου να προωθηθούν για υλοποίηση, προσθέσε.

Τα αποτελέσματα της δράσης, συνέχισε, θα κοινοποιηθούν στο ευρύτερο κοινό και μέσω των ΜΜΕ και των δικτύων συνεργατών τους. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, θα δοθεί έμφαση στην επιστημονική τεκμηρίωση και στη διάχυση επιπλέον πληροφόρησης και εκπαιδευτικού υλικού σε περιβαλλοντικά θέματα που θα αναδειχθούν από την πρωτοβουλία.

Η Πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ, Μαρία Τζιαμαλή ανέφερε ότι οι φοιτητές αντιλαμβανόμενοι την αδήριτη ανάγκη για μια νέα περιβαλλοντική κουλτούρα θέτουν ως προτεραιότητά τους τη διεξαγωγή δράσεων και εκδηλώσεων περιβαλλοντικού χαρακτήρα.

«Ενημερωνόμαστε, ψάχνουμε και προσπαθούμε μέσα από πρωτοβουλίες ουσίας να διαμορφώσουμε καινοτόμες περιβαλλοντικά αντιλήψεις μεταξύ των Κυπρίων φοιτητών. Άλλωστε, δεν κληρονομούμε τη γη από τους προγόνους μας, τη δανειζόμαστε από τα παιδία μας. Αν και έχει ειπωθεί χρόνια πριν, καθημερινά γίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ».

Έχουμε συνηθίσει να ακούμε και να διαβάζουμε για την μόλυνση του περιβάλλοντος, τους πάγους που λιώνουν και τα δάση μας που καίγονται, πρόσθεσε λέγοντας ότι μάθαμε να συμφωνούμε πως πρέπει να γίνει κάτι και όμως να παραμένουμε αμέτοχοι.

«Πιστεύουμε ακράδαντα πως ο κάθε νέος πρέπει να διαθέτει πλέον τα απαραίτητα γνωστικά και ηθικά εφόδια ώστε να δράσει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και στην εξασφάλιση ενός βιώσιμου τρόπου ζωής».

Ως οι φοιτητές του σήμερα είμαστε παράλληλα οι επιστήμονες και οι πολίτες του αύριο. Καλούμαστε λοιπόν ως αυριανοί πολίτες να διαμορφώσουμε εκείνες τις σχέσεις μεταξύ κοινωνίας και φύσης που θα συμβάλλουν στην οικοδόμηση ενός βιώσιμου μοντέλου αειφόρου ανάπτυξης, είπε η Πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ σημειώνοντας τις προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης συμφωνίας για μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050 και για οικονομική ανάπτυξη αποσυνδεδεμένη από τη χρήση πόρων.

Για να είμαστε όμως ικανοί να αναλάβουμε αυτές τις ευθύνες στο μέλλον οφείλουμε σήμερα να ενημερωθούμε και να καταρτιστούμε τόσο επιστημονικά όσο και πρακτικά, πρόσθεσε, καλώντας τους Κύπριους φοιτητές να προβληματιστούν, να συζητήσουν και συμμετέχοντας στις δράσεις να δώσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους.

«Μέρα με τη μέρα, θέλουμε να κτίσουμε μια νέα περιβαλλοντική κουλτούρα», μια κουλτούρα, όπως είπε, η οποία θα επιτρέψει στους πολίτες του αύριο, δηλαδή τους σημερινούς φοιτητές, να αξιοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό την τεχνογνωσία και την επιστήμη τους με κατεύθυνση την αειφόρο ανάπτυξη.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα