Έκτακτη στήριξη ΕΕ σε αγρότες που επηρεάστηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα

Την χορήγηση έκτακτης στήριξης ύψους 77 εκατ. ευρώ σε γεωργούς στην Αυστρία, την Τσεχία, την Πολωνία και την Πορτογαλία για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις δυσμενών καιρικών φαινομένων καθώς και διαταραχές στην αγορά, προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, η Κομισιόν πρότεινε την Τετάρτη την κινητοποίηση 77 εκατ. ευρώ από το γεωργικό αποθεματικό για τη στήριξη των γεωργών που απασχολούνται στους τομείς των οπωροκηπευτικών και της οινοπαραγωγής, οι οποίοι υπέστησαν πρόσφατα δυσμενή καιρικά φαινόμενα πρωτοφανούς κλίμακας, στην Αυστρία, την Τσεχία και

την Πολωνία. Η βοήθεια αφορά επίσης και τους Πορτογάλους οινοπαραγωγούς οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρές διαταραχές στην αγορά.

Την άνοιξη η Τσεχία, τμήματα της Αυστρίας και τμήματα της Πολωνίας επλήγησαν από πρωτοφανή παγετό, ο οποίος, μετά τις ασυνήθιστα ήπιες θερμοκρασίες του Μαρτίου, επηρέασε σημαντικά τους οπωρώνες και τους αμπελώνες. Πρόσθετες ζημιές προκλήθηκαν στην Πολωνία από χαλάζι. Οι εκτάσεις και το μερίδιο της παραγωγής είναι σημαντικά και θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα των επηρεαζόμενων γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Εν τω μεταξύ, οι οινοπαραγωγοί στην Πορτογαλία υποφέρουν από ανισορροπίες της αγοράς που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε παρατεταμένη και ευρύτερη κρίση. Η σημερινή άνευ προηγουμένου συσσώρευση αποθεμάτων στην Πορτογαλία προκαλείται από τη μείωση των πωλήσεων κόκκινου κρασιού σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγής πέρυσι.

Οι προτάσεις που έγιναν δεκτές από τα κράτη μέλη αφορούν την κατανομή 10 εκατ. ευρώ στην Αυστρία, 15 εκατ. ευρώ στην Τσεχία, 37 εκατ. ευρώ στην Πολωνία και 15 εκατ. ευρώ στην Πορτογαλία. Τα κράτη μέλη που θα λάβουν τη βοήθεια μπορούν να συμπληρώσουν τη στήριξη της ΕΕ με κονδύλια ύψους μέχρι και 200% της βοήθειας με εθνικούς πόρους.

«Οι μεγάλες κλιματικές διαταραχές και οι διαταραχές της αγοράς που υπέστησαν οι εν λόγω γεωργοί καταδεικνύουν για άλλη μια φορά τη σημασία ενός ισχυρού γεωργικού αποθεματικού στον προϋπολογισμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, για ενίσχυση της σταθερότητας ενόψει ολοένα και πιο σοβαρών και απρόβλεπτων κρίσεων», ανέφερε ο Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι.

Οι πληρωμές στους γεωργούς για την έκτακτη οικονομική στήριξη στην Τσεχία, την Αυστρία και την Πολωνία πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2025, ενώ η στήριξη στους δικαιούχους για την Πορτογαλία πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Απριλίου 2025. Οι δύο πράξεις που καθορίζουν τις διατάξεις της στήριξης θα εκδοθούν τις επόμενες ημέρες και θα εφαρμοστούν άμεσα μετά την έναρξη ισχύος τους τον Ιούλιο του 2024, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έκτακτη,ektakti