Έκτακτη συνάντηση Υπ. Υγείας με εκπαιδευτικές οργανώσεις για το test to stay

Έκτακτες συσκέψεις θα έχει σήμερα ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, με εκπαιδευτικές οργανώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο κ. Χατζηπαντέλας θα έχει σύσκεψη το μεσημέρι με την ΟΕΛΜΕΚ και το απόγευμα, μέσω τηλεδιάσκεψης, με την ΟΛΤΕΚ.

Διαβάστε ακόμη: Τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα το μέτρο Test to Stay στα σχολεία

Εξάλλου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ,

ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας είπε ότι σήμερα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το μέτρο του test to stay στα σχολεία, εάν και εφόσον εντοπιστούν κρούσματα και πρόσθεσε ότι το μέτρο αυτό ουσιαστικά αφορά τις επαφές που θα δηλώνονται μέσα στο σχολείο, δηλαδή τα κρούσματα ή στενές επαφές που ήταν από την προηγούμενη εβδομάδα εκεί συνεχίζουν να είναι σε αυτοπεριορισμό.

Το μέτρο, συνέχισε ο κ. Χατζησάββας, δεν ισχύει για τους μαθητές, που είναι ήδη είναι σε αυτοπεριορισμό.

«Το μέτρο αυτό θα ισχύσει από τα σήμερα. Άρα, αύριο θα δούμε αν υπάρχουν αντιδράσεις από τα σχολεία, που υπάρχουν αντιδράσεις διότι οι εκπαιδευτικοί είναι τόσο πολύ εξουθενωμένοι από αυτές τις διαδικασίες που πρέπει να υλοποιούνται για να εφαρμόζονται τα υγειονομικά μέτρα, που πραγματικά δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε μια τέτοια διαδικασία που θέτει πρωτίστως και σε κίνδυνο την υγεία τους. Αυτά θα τα δούμε σήμερα με τις άλλες εκπαιδευτικές οργανώσεις».

Σε παρατήρηση ότι στα λύκεια δεν εφαρμόζεται το συγκεκριμένο μέτρο, ο κ. Χατζησάββας είπε ότι στα λύκεια δεν μπορεί να εφαρμοστεί επειδή διενεργούνται εξετάσεις, προσθέτοντας ότι εκεί εφαρμόζεται άλλο υγειονομικό πρωτόκολλο.

«Άρα, άλλο υγειονομικό πρωτόκολλο είναι για τους μαθητές του λυκείου, άλλο για τους μαθητές που θα είναι μέσα στο γυμνάσιο και άλλο για αυτούς που μόλις σχολάσουν να πηγαίνουν στο σπίτι τους. Κανένας δεν μπορεί να καταλάβει αυτή τη σκέψη, αυτή τη λογική. Εμάς η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Είναι ότι πρέπει κανονικά να αποσύρουν αυτό το μέτρο, διότι πέραν των πρακτικών δυσκολιών, φέρνει σε κίνδυνο την υγεία και άλλων που βρίσκονται μέσα στο σχολείο, των συμμαθητών τους, των εκπαιδευτικών, του προσωπικού του σχολείου, αλλά κυρίως και εκείνων των ατόμων που αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα υγείας», πρόσθεσε.

Όπως είπε, υπάρχει ένας προβληματισμός μέσα στα σχολεία για το ποιος είναι εκείνος που θα αναλαμβάνει να συνοδεύσει τους μαθητές, να τους βάλει σε ένα χώρο ξεχωριστά, να περιμένουν την κινητή μονάδα πότε θα έρθει.     

«Υπάρχει έντονος προβληματισμός και από τα μέλη μας, από τους εκπαιδευτικούς μας, ότι δεν θέλουν να εμπλακούν σε έτσι διαδικασία. Αυτά τα δεδομένα θα τα αξιολογήσουμε οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις, μαζί με άλλα θέματα που μας απασχολούν», σημείωσε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου test to stay στα σχολεία, η διαδικασία αφορά στα Δημοτικά σχολεία και στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, τα οποία δεν βρίσκονται σε διαδικασία εξετάσεων Α’ Τετραμήνου.

Συγκεκριμένα, από σήμερα οι στενές επαφές κρουσμάτων, τα οποία θα εντοπίζονται μέσω των ελέγχων που διενεργούνται από τις κινητές μονάδες δειγματοληψίας που επισκέπτονται τα σχολεία, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν να παραμείνουν στο σχολείο, εάν το επιθυμούν. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η άμεση και λεπτομερής ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων τους για τη δυνατότητα εφαρμογής του μέτρου test to stay, όπως αυτό περιγράφεται στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας καθώς και η προφορική συγκατάθεσή τους.

Υπενθυμίζεται ότι, τα συγκεκριμένα άτομα θα πρέπει να αποφεύγουν τη διακίνηση τους μέσω των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και η μετάβαση τους στο σχολείο να γίνεται με ιδιωτικό όχημα.

Η Διεύθυνση του σχολείου μεριμνά για την κατάλληλη διαμόρφωση χώρου του σχολείου (π.χ. αίθουσα πολλαπλής χρήσης ή άλλη αίθουσα) όπου κάθε πρωί οι στενές επαφές θα παραμένουν, τηρώντας τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας (τήρηση αποστάσεων, ορθή χρήση μάσκας κτλ) μέχρι τη διενέργεια του τεστ και τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος.

Οι μαθητές/τριες πρέπει να ενημερωθούν από την προσεχή Δευτέρα για τον χώρο συγκέντρωσης των στενών επαφών. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι στενές επαφές που θα επιλέξουν να εφαρμόσουν το μέτρο test to stay, με την είσοδό τους στον σχολικό χώρο, πρέπει να μεταβαίνουν αμέσως στον συγκεκριμένο χώρο. Όταν το αποτέλεσμα του τεστ είναι αρνητικό, ο/η μαθητής/τρια θα μεταβαίνει στην τάξη του, ενώ σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος η Διεύθυνση του σχολείου θα ακολουθεί τις συνήθεις διαδικασίες που τηρούνται στις περιπτώσεις εντοπισμού θετικού κρούσματος στη σχολική μονάδα και θα ενημερώνει τους γονείς/κηδεμόνες για να παραλάβουν το παιδί τους.

Ανακοίνωση ΟΕΛΜΕΚ

Η ΟΕΛΜΕΚ, σε ανακοίνωση της την Κυριακή, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας, αρκέστηκαν σε μία ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας την Παρασκευή το απόγευμα, μετά τη λήξη των σχολικών εργασιών, που από τη μία έχει ασάφειες και κενά και από την άλλη δεν περιλαμβάνει καμία απολύτως πληροφορία για τον τρόπο εφαρμογής της απόφασης στα σχολεία.

«Μάλιστα, τα δύο Υπουργεία δεν μπήκαν καν στον κόπο να ενημερώσουν τα σχολεία και τους γονείς για τα στοιχειώδη, για παράδειγμα ότι οι μαθητές/τριες που βρίσκονται σε καθεστώς αυτοπεριορισμού δεν θα πρέπει να μεταβούν τη Δευτέρα στα σχολεία, δεδομένου ότι με βάση την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας το μέτρο «δεν έχει αναδρομική ισχύ», καθώς επίσης και ότι το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια των εξετάσεων στα Λύκεια, όπως είχαμε ενημερωθεί από τους Υπουργούς Υγείας και Παιδείας  και τον επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής την προηγούμενη Δευτέρα. Αποτέλεσμα της απουσίας ενημέρωσης των σχολείων και των γονέων είναι να δέχονται οι Διευθύνσεις των σχολείων και οι εκπαιδευτικοί σωρεία αποριών και ερωτημάτων από γονείς, για τα οποία δεν έχουν ενημερωθεί ούτε οι ίδιοι», σημειώνει.

Η ΟΕΛΜΕΚ, «λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω και με δεδομένο ότι το μέτρο «test to stay» δεν προσφέρει τίποτα για την επίτευξη του στόχου να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία, ενώ αντίθετα  εμπεριέχει κινδύνους που άπτονται θεμάτων υγείας για μαθητές, εκπαιδευτικούς και κατ΄ επέκταση της δημόσιας υγείας, αλλά και επειδή προκαλεί ανησυχία, αναστάτωση και αχρείαστη επιβάρυνση του εξουθενωμένου εκπαιδευτικού προσωπικού από τη διαχείριση της πανδημίας των δύο τελευταίων ετών», καλεί για μία ακόμα φορά τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας να αποσύρουν  το συγκεκριμένο  μέτρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα