Εκταμιεύεται η δεύτερη δόση

Θετικές οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, που ολοκληρώνει τη νομοθέτηση των προαπαιτουμένων
Ποσό 2,8 δισ. ευρώ προβλέπει η δεύτερη δόση των δανειστών, με τον Πρωθυπουργό της χώρας να δηλώνει ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της

Σε καλό κλίμα έγινε χθες στο Λουξεμβούργο η συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο Υπουργός ενημέρωσε τον επικεφαλής του ESM ότι με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ολοκληρώνεται η νομοθέτηση των προαπαιτουμένων. Ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης, των 2,8 δισ. ευρώ της πρώτης αξιολόγησης, μετά βέβαια και τις συνεδριάσεις του EuroWorking Group και του Eurogroup.

Στη συνάντηση έγινε ακόμα συζήτηση για το χρέος, ειδικά για την πρόοδο των βραχυπρόθεσμων μέτρων και για τη διαδικασία συζήτησης των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων. Κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης εγκαίρως και καλά νέα για την ελάφρυνση του χρέους ώς το τέλος του έτους προέβλεψε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας την Τετάρτη στη Βουλή.

Στο μεταξύ, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τρίπρας δήλωσε ότι «μέχρι το τέλος του χρόνου περιμένουμε θετικές ειδήσεις και από αυτό το μέτωπο». ΔΝΤ, ΕΕ, ESM και EKT αναμένονται στην Αθήνα στα μέσα Οκτωβρίου, για την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης που περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Αθήνα επιδιώκει τη σύντομη ολοκλήρωσή της, ώστε οι δανειστές της να εξειδικεύσουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μέχρι τα τέλη του έτους. Στόχος της κυβέρνησης είναι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα να ενταχθούν στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών τίτλων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), συμπιέζοντας τις αποδόσεις τους.

Μπαίνει σε θετικό οικονομικό κύκλο
«Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της», είπε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει από το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. «Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι όχι μόνο τα έσοδα πάνε καλά... αλλά ότι μπαίνουμε σε ένα θετικό οικονομικό κύκλο από το τρίτο τρίμηνο του 2016.

Για το 2017 αναμένουμε ρυθμούς ανάπτυξης που θα προσεγγίζουν το 3%», είπε. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) «θα μειώσει» ξανά την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το 2016, δήλωσε η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ χαρακτήρισε τις πολιτικές που περιορίζουν το εμπόριο «κακές οικονομικές πρακτικές», που θα εμποδίσουν την ανάπτυξη.

Ενόψει της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Λαγκάρντ είπε ότι η πρόβλεψη για την οικονομία των ΗΠΑ θα αναθεωρηθεί και πάλι προς τα κάτω, λόγω της μεγάλης επιβράδυνσης που υπήρξε στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Το ΔΝΤ είχε κόψει τον Ιούλιο στο 2,2%, από 2,4%, την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

Οι νέες προβλέψεις του Ταμείου θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα με τη νέα έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και την Ιαπωνία είναι κάτω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο, αλλά η εικόνα δεν φαίνεται να επιδεινώνεται, σημείωσε η επικεφαλής του Ταμείου.

Η ίδια πρόσθεσε ότι η Κίνα και η Ινδία θα συνεχίσουν να πηγαίνουν σχετικά καλύτερα, αναπτυσσόμενες με ρυθμό περίπου 6% και πάνω από 7%, αντίστοιχα, ενώ οι πληγείσες από την ύφεση Βραζιλία και Ρωσία αρχίζουν να δείχνουν κάποια σημάδια βελτίωσης. «Αθροίζοντας τα καλά και τα κακά, συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα ότι η παγκόσμια ανάπτυξη είναι πολύ χαμηλή για πολύ μεγάλο διάστημα, ωφελώντας πολύ λίγους», τόνισε.

Συνεχίζοντας, η Λαγκάρντ ενίσχυσε την προειδοποίησή της για τους κινδύνους μίας αύξησης των εμποδίων στο εμπόριο, αποκαλώντας τη «μια ξεκάθαρη περίπτωση κακής πρακτικής», που θα στερήσει οικονομικές ευκαιρίες από πολλούς εργαζόμενους, θα πλήξει τις παγκόσμιες αλυσίδες προσφοράς και θα αυξήσει το κόστος πολλών βασικών αγαθών.

Οι κυβερνήσεις, είπε, θα πρέπει αντίθετα να επιδιώκουν περισσότερες και καλύτερες πολιτικές επανεκπαίδευσης των εργαζομένων που έχουν μείνει άνεργοι από το εμπόριο και την αυτοματοποίηση, να επενδύσουν περισσότερο στην εκπαίδευση και τις υποδομές, και να επιδιώξουν μεταρρυθμίσεις ενίσχυσης της αποδοτικότητας, για να βοηθήσουν την ενίσχυση της ανάπτυξης στις οικονομίες τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα