Έκθεση Frontex 2020: Aύξηση αριθμού μεταναστών που διασχίζουν Πράσινη Γραμμή

Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα η Frontex την ετήσια έκθεση ανάλυσης κινδύνου για το 2020, η οποια παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της μεταναστευτικής κατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διαφόρων προκλήσεων για τη διαχείριση των συνόρων. Σημαντικά είναι τα στοιχεία για την Κύπρο και το Αιγαίο για το έτος 2019. 

Σε γενικό πλαίσιο σημειώνεαι πως ο συνολικός αριθμός των αναφερόμενων ανιχνεύσεων

παράνομης διέλευσης των συνόρων κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε  μειώθηκε το 2019 στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013. Ωστόσο αναφέρει πως ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια και τις διαδρομές της Δυτικής Αφρικής έχει καταγραφεί σημαντικά υψηλότερος αριθμός ανιχνεύσεων σε σύγκριση με το 2018.

«Η προσοχή το 2019 ήταν στραμμένη για άλλη μια φορά στο Ανατολικό Αιγαίο, όπου η μεταναστευτική πίεση αυξήθηκε την άνοιξη και κορυφώθηκε τον Σεπτέμβριο, μετά τον οποίο οι αφίξεις άρχισαν να πέφτουν κυρίως λόγω  των καιρικών συνθηκών. Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, αφίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο θάλασσα ήταν η υψηλότερη από την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Λαθρέμποροι μεταναναστών κατάφεραν να εξασφαλίσουν αυξημένη ζήτηση, ιδίως από Αφγανούς και Σύριους μετανάστες.

«Η Κύπρος παρουσίασε σημαντική αύξηση των μεταναστών που διασχίζουν την Πράσινη Γραμμή και, στο τελευταίο εξάμηνο του έτους,  να φτνάνουν σποραδικά από την θάλασσα».

Ειδικά για την Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνει ότι παρατηρήθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός στις ανιχνευθείσες παράνομες διαδρομές από το 2016. Σε σύγκριση με το 2018, σχεδόν 27.000 περισσότεροι μετανάστες εντοπίστηκαν από αυτές τις διαδρομές για  Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία. «Γεωγραφικά,  η μεταναστευτική πίεση το 2019 επικεντρώθηκε το Ανατολικό Αιγαίο και στην Κύπρο», αναφέρει η έκθεση.

«Η πίεση στα ελληνικά και βουλγαρικά χερσαία σύνορα με την Τουρκία μειώθηκε το 2019. Στην πραγματικότητα, οι αναφερόμενες  ανιχνεύσεις έπεσε σχεδόν κατά το ήμισυ σε σύγκριση με 2018. Τούρκοι μετανάστες το 2019 αποτελούν ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο αυτών των αφίξεων από το 2018», αναφέρεται.

Στο Ανατολικό Αιγαίο από την άλλη , η μεταναστευτική πίεση αυξήθηκε την άνοιξη και κορυφώθηκε τον Σεπτέμβριο, όταν οι αφίξεις άρχισαν να πέφτουν κυρίως λόγω καιρικών συνθηλων . Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι αφίξεις ήταν οι υψηλότερες από την εφαρμογή της Δήλωσης της Τουρκίας παρά «τη συνεχιζόμενη αποφασιστικότητα της Τουρκικής Ακτοφυλακής για την αποτροπή παράνομων αναχωρήσεων μεταναστών.

«Η Κύπρος το 2019 γνώρισε περαιτέρω αύξηση των αφίξεων μεταναστών, στην πραγματικότητα από το 2013 αναφέρθηκαν ανιχνεύσεις από την Κύπρο αν και συνεχώς αυξάνονται  εκθετικά από το 2016. Σε σύγκριση με 2017, ο αριθμός σχεδόν τριπλασιάστηκε το 2019. Σχετικότερα, η EASO αναφέρει ότι η Κύπρος ήταν μακράν η χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό  αιτήσεων ασύλου σε σχέση με μέγεθος πληθυσμού (150 αιτήσεις ανά 10 000 κάτοικοι).

«Στη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου το 2019 η αύξηση των Αφγανών αυξήθηκε  κατά 167% (σε απόλυτους αριθμούς μια αύξηση κατά περίπου 18.000 μετανάστες). Από αυτό το δημογραφικό ποσοστό, το μερίδιο των γυναικών αυξήθηκε, με τον αριθμό τους σχεδόν τριπλασιασμένο:

Πάνω από 11.000 Αφγανοί έφτασαν, συχνά με τις οικογένειές τους. Πολλές από αυτές τις οικογένειες Αφγανών  που έφτασαν στην Ελλάδα είχαν αναχώρησε από το Αφγανιστάν ή το Ιράν. Αλλά εκτός από την Ασία, ορισμένες αφρικανικές χώρες έχουν επίσης  πολύ περισσότερους μετανάστες που  φτάνουν στην  Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως από το Κονγκό (Κινσάσα), τη Σομαλία, το Καμερούν και το Κονγκό (Μπραζαβίλ)».

«Από όλες αυτές τις χώρες οι περισσότερες που έφτασαν είναι είναι γυναίκες  (από το Καμερούν μόνο λίγες ). Πάνω από 2.600 ασυνόδευτοι ανήλικοι αναφέρθηκαν στην  Frontex σε αυτές τις διαδρομές το 2019», αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα