Έκθεση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία - Γιατί τήρησα αποχή

Με αφορμή την πρόταση ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την έκθεση της Επιτροπής του 2021 για την Τουρκία, θεωρώ σημαντικό να ενημερώσω τους συμπολίτες μου για την αποχή που τήρησα στη συγκεκριμένη ψηφοφορία.

Το έχω πει επανειλημμένα ότι είναι απαραίτητο να έχουμε κόκκινες γραμμές, τις οποίες δεν πρέπει να αφήνουμε κανέναν να ξεπερνά. Για εμένα λοιπόν, ήταν αδιανόητο να υπερψηφίσουμε μια έκθεση που μιλά για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Η αναφορά στην έκθεση που χαρακτηρίζει

την Τουρκία ως «εξαιρετικά πολύτιμο εταίρο της ΕΕ», είναι άκρως προσβλητική για την πατρίδα μου, που συνεχίζει να είναι υπό κατοχή μετά από 48 ολόκληρα χρόνια. Επιπλέον, στην έκθεση γίνεται αναφορά στις «εύλογες ανησυχίες της Τουρκίας για την τρομοκρατία», καταδικάζοντας το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Μια αναφορά που δίνει άλλοθι στην Τουρκία να συνεχίσει τον ανηλεή διωγμό.

Την ίδια στιγμή, επαινεί τις δήθεν προσπάθειες της Τουρκίας στο μεταναστευτικό. Αναρωτιέμαι πώς είναι αυτό δυνατό, αφού η Τουρκία στέλνει μαζικά μετανάστες σε καθημερινή βάση στην Κύπρο, την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες πρώτης γραμμής.

Θέση μου ήταν και παραμένει, ότι έχει φτάσει ο καιρός για την Ευρώπη, να επαναπροσδιορίσει τη σχέση που θέλει να έχει με την Άγκυρα. Η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο από λόγια που συνοδεύονται από πράξεις. Όταν είμαστε ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε σημαντικά αποτελέσματα. Άλλωστε, ο κοινός σκοπός είναι η διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και των αρχών και αξιών της ΕΕ.

Μαζί με τους Κύπριους συναδέλφους μου ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, καταφέραμε να προσθέσουμε πολλές και σημαντικές τροπολογίες, τόσο σε επίπεδο Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων όσο και στην Ολομέλεια. Οι ενέργειες της Τουρκίας και η αποσταθεροποιητική συμπεριφορά που επιδεικνύει, επηρεάζουν αναμφισβήτητα την ΕΕ και οφείλαμε να το επισημάνουμε με δικές μας τροπολογίες.

Με τις 59 τροπολογίες που κατέθεσα, εκ των οποίων οι 32 ήταν κοινές με την ελληνική αντιπροσωπεία του ΕΛΚ, τόνισα την απουσία κράτους δικαίου στην Τουρκία και τη ξεκάθαρη παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Επίσης, σημείωσα και ανέδειξα την απαράδεκτη τουρκική εξωτερική πολιτική, η οποία εκβιάζει την Ευρώπη σε θέματα όπως το μεταναστευτικό και παραβιάζει το διεθνές και ναυτικό δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με την επιμονή και τη συνένωση δυνάμεων, καταφέραμε ώστε η έκθεση να καταδικάσει απερίφραστα την παρενόχληση από τουρκικά πολεμικά πλοία στην Κυπριακή ΑΟΖ και τις παραβιάσεις των ψηφισμάτων για τα Βαρώσια από την Τουρκία. Πολύ σημαντικό γεγονός ήταν ότι πετύχαμε να περάσουμε τροπολογία μαζί με τους συναδέλφους Λευτέρη Χριστοφόρου και Ευάγγελο Μεϊμαράκη για τα Βαρώσια. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία υπογραμμίστηκε η σοβαρή ανησυχία του Κοινοβουλίου για τις νέες παράνομες δραστηριότητες στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

Παρά τα όσα καταφέραμε να προσθέσουμε μέσω των τροπολογιών, πιστεύω ότι στην έκθεση δεν αντικατοπτρίζεται το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας και της κυβέρνησης Ερντογάν. Αυτός ήταν και ο λόγος που τήρησα στάση αποχής στο εν λόγω ψήφισμα.

Θα με χαροποιούσαν ιδιαίτερα ενέργειες ή τουλάχιστον προσπάθειες της Τουρκίας που υποδηλώνουν απτή δέσμευσή της για ένταξη στην ΕΕ. Ωστόσο, αυτή προσπαθεί εδώ και χρόνια με κάθε τρόπο να μας πείσει για το αντίθετο. Ως πότε θα κάνουμε τα στραβά μάτια;

Keywords
Τυχαία Θέματα