Έκτισαν γέφυρες για την ειδική εκπαίδευση

Ξένοι και Κύπριοι εκπαιδευτικοί στο διεθνές συνέδριο υπό την αιγίδα της κας Άντρης Αναστασιάδη.

Η πρόσφατη οικονομική κρίση δημιούργησε συμπτώματα ρατσισμού και εθνικισμού. Τα σχολεία είναι κέντρα συντηρητισμού, δεν έχουν αλλάξει τα 150 τελευταία χρόνια και δεν καταφέρνουν να δώσουν σε όλους τους μαθητές τις απαραίτητες γνώσεις. Αδικούνται κυρίως αυτοί που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, ή είναι μετανάστες. Τα σχολεία

στην Κύπρο είναι καλά αν ζούσαμε στη δεκαετία του 1970. Σήμερα χρειαζόμαστε ριζοσπαστικές αλλαγές. Το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες μάθησης για όλα τα παιδιά. Ο πολυπολιτισμός εισέρχεται στη καθημερινή ζωή μας και έχει μεγάλη επιρροή στην κοινωνία. Οι αλλαγές εκτυλίσσονται με ταχύτητα και η ανάγκη για μεγαλύτερη αποδοχή στη διαφορετικότητα είναι ακόμα πιο επιτακτική, καθώς έχουν καταγγελθεί δυσάρεστα επεισόδια ενάντια και σε ανηλίκους από άλλες χώρες. Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να βοηθήσουν τα παιδιά, ώστε να καλλιεργήσουν μια αίσθηση σεβασμού και κοινωνικής δικαιοσύνης σε ένα περιβάλλον όπου επικρατεί η διαφορετικότητα.

Αυτά ήταν μερικά από τα όσα εξαιρετικά ενδιαφέροντα συζητήθηκαν στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Κτίζοντας Γέφυρες στην Ειδική Εκπαίδευση Ανάμεσα στην Έρευνα και την Πράξη», που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Το συνέδριο, το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Πανεπιστήμιο της Νεβάδας στο Λας Βέγκας (University of Nevada at Las Vegas, UNLV) διενεργήθηκε υπό την αιγίδα της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Άντρης Αναστασιάδη.

«Σκοπός του Συνεδρίου είναι να φέρει σε επαφή διακεκριμένους ερευνητές του εξωτερικού αλλά και της Κύπρου με εκπαιδευτικούς και άτομα που ασχολούνται με την ειδική εκπαίδευση, με απώτερο σκοπό την ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών σε αυτό τον χώρο», υπέδειξε η δρ. Έλενα Παπαναστασίου, αναπληρώτρια κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, που είχε τη γενική ευθύνη για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης. «Εκτιμώ ιδιαίτερα τους ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα της ειδικής εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν επιλέξει να υπηρετήσουν τους συνανθρώπους τους. Δεν είναι εύκολη η αποστολή τους, αλλά στο τέλος η ικανοποίηση που νοιώθουν τους ανταμείβει γι αυτά που πέτυχαν», κατέληξε.

«Ο φόβος και η ανασφάλεια αποτρέπουν την δυνατότητα επικοινωνίας, συνεργασίας και αλληλεγγύης, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για περιπτώσεις διαφορετικότητας, καθώς και σε θέματα φυλής, εθνικότητας, σεξουαλικής προέλευσης, θρησκείας και γλώσσας. Εν τούτοις η διαφορετικότητα είναι τώρα αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής στα σχολεία και στη κοινωνία», τόνισε ο καθ. Κωνσταντίνος Φελάς, αντιπρύτανης Διδακτικού Προσωπικού και Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. «Είναι γεγονός, ότι ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης και διαφορετικότητας απουσιάζουν από τη διδακτέα ύλη των σχολείων», υπέδειξε, επισημάνοντας πως τα σχολεία είναι ο ιδανικός τόπος για τέτοιες συζητήσεις, ενώ είναι καθήκον όλων των εκπαιδευτικών να διδάσκουν την ανέχεια και την αποδοχή, καθώς αυτές οι αξίες αναπόφευκτα συνοδεύουν τα παιδιά σε όλη τους τη ζωή.

Ο δρ. Παναγιώτης Αγγελίδης, κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, αναφέρθηκε στα αποτελεσματικά εκπαιδευτικά συστήματα, όπου οι καθηγητές χαίρουν σεβασμού στις κοινωνίες και έχουν δημιουργήσει εσωτερικά συστήματα για την ανάπτυξη του λειτουργήματος του εκπαιδευτικού. Στάθηκε ιδιαίτερα στη «συμπεριληπτική εκπαίδευση» (inclusive education), η οποία όπως εξήγησε ξεκινά από την πεποίθηση ότι η εκπαίδευση είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και το θεμέλιο για πιο δίκαιη κοινωνία. Ο δρ. Αγγελίδης αναφέρθηκε επίσης στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι διδάσκοντες στη συμπεριληπτική εκπαίδευση, ενώ τόνισε με έμφαση πως ο ρόλος της ηγεσίας είναι κρίσιμος. «Η συμπεριληπτική εκπαίδευση δεν έχει να κάνει με χρήματα, τεχνολογία και πόρους. Έχει να κάνει με τις σχέσεις, με την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων, με τις διάφορες εμπειρίες, και με τη μεγαλύτερη συνεργασία», κατέληξε.

Στο Συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας μίλησαν επίσης καθηγητές από τα Πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας, της Βόρειας Καρολίνας, της Νεβάδας, του Ντένβερ, του Σαν Ντιέγκο, του Νέου Μεξικού, του Ουίνσκόνσιν-Μιλγουώκυ, του Σαιντ Κλούντ, του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, του Πανεπιστημίου Κύπρου, και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου παρουσίασαν τα όσα γίνονται στην Κύπρο.

Στο μήνυμα της, η κα. Άντρη Αναστασιάδη, συνεχάρη το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για την πρωτοβουλία του να διοργανώσει αυτό το Συνέδριο, τονίζοντας πως ενισχύεται ο δεσμός ανάμεσα στην εκπαιδευτική πρακτική και την υφιστάμενη έρευνα.

Στους συμμετέχοντες παρασχέθηκε τα πρακτικά του συνεδρίου, καθώς και δωρεάν πρόσβαση σε 17 διεθνή περιοδικά ειδικής εκπαίδευσης για περίοδο δυο μηνών, μέσω του οργανισμού «Hammill Institute on Disabilities». Τα πρακτικά του συνεδρίου, είναι επίσης διαθέσιμα για όλους στην ιστοσελίδα www.bridges.unic.ac.cy.

Keywords
Τυχαία Θέματα